Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης άλλαξαν την προσέγγισή τους στον ενεργειακό εφοδιασμό δύο φορές μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Oil Price.
Πρώτα είχαν φιλοδοξίες να γίνουν σημαντικοί παίκτες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό έγινε το 2019 και στις αρχές του 2020, όταν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αγωνίζονταν να ανακοινώσουν σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική προς τη συμβατική και την πράσινη ενέργεια.
Αυτή η στρατηγική κράτησε για περίπου δύο χρόνια έως ότου οι κραδασμοί της αγοράς ενέργειας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι οικονομικοί κλυδωνισμοί της αύξησης του πληθωρισμού και των επιτοκίων ανέτρεψαν ξανά την κατάσταση.
Αποδόσεις και κόστη
Οι αποδόσεις της Big Oil στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν μικρές ακόμη και πριν από τα ενεργειακά και πληθωριστικά σοκ του 2022. Μετά από αυτά τα σοκ, το αυξανόμενο κόστος κατέστησε τις επενδύσεις ασύμφορες και οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες Shell, BP και Equinor πήραν εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε απομειώσεις σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά έργα το 2023.
Η παραγωγή και η εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου έδωσαν υψηλές αποδόσεις και τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Οι ευρωπαϊκοί γίγαντες πετρελαίου και φυσικού αερίου είδαν το χάσμα αποτίμησης να διευρύνεται προς τις ομοτίμους των ΗΠΑ, ExxonMobil και Chevron.
Για να καλύψουν τις τιμές των μετοχών και το χάσμα με τους γίγαντες των ΗΠΑ, η BP και η Shell άλλαξαν πλάνο και επέστρεψαν στις ρίζες τους στην άντληση και εμπορία συμβατικής ενέργειας, την οποία βλέπουν ξανά ως ζωτικής σημασίας για την παράδοση στους καταναλωτές ενώ ο κόσμος προχωρά με την ενεργειακή μετάβαση.
Η εγκατάλειψη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ενώ οι μεγάλες εταιρείες δεν εγκαταλείπουν όλα τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ξεκίνησαν το 2020 και το 2021, έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις επενδύσεις τους και να τις εξορθολογίζουν σε πιο κερδοφόρες δράσεις.
Η γαλλική TotalEnergies συνέχισε να επικεντρώνεται στην αύξηση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εξαγορών και κοινοπραξιών παγκοσμίως.
Η BP δήλωσε τον Ιούνιο ότι περιορίζει τα σχέδια για την ανάπτυξη νέων βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) και ανανεώσιμων βιοκαυσίμων ντίζελ στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της, σταματώντας τον σχεδιασμό για δύο πιθανά έργα ενώ συνεχίζει να αξιολογεί τρία για πρόοδο. Η BP φέρεται, επίσης, να καταργεί έναν προηγούμενο στόχο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εξετάζοντας την ενδεχόμενη πώληση μειοψηφικού μεριδίου στην υπεράκτια αιολική της επιχείρηση μειώνοντας τις δαπάνες για τις εξελίξεις έργων στον κλάδο.
Λίγο καιρό αργότερα, η Shell, δήλωσε ότι σταματά τις επιτόπιες εργασίες κατασκευής σε εργοστάσιο βιοκαυσίμων στο Ρότερνταμ εν μέσω ασθενών συνθηκών της αγοράς, λαμβάνοντας μια χρέωση απομείωσης ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο για αυτό.
Η παύση στις εγκαταστάσεις βιοκαυσίμων 820.000 τόνων ετησίως στο Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam στην Ολλανδία χρειαζόταν για να αντιμετωπιστεί η παράδοση του έργου και να διασφαλιστεί η μελλοντική ανταγωνιστικότητα δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς, σύμφωνα με πηγες από την εταιρεία. Η Shell έχει επίσης πουλήσει τις επιχειρήσεις λιανικής της οικιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, δήλωσε ότι η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν επικίνδυνη και ανεύθυνη, αφού ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται αυτούς τους υδρογονάνθρακες. Παρά τις δηλώσεις αυτές, η εταιρεία στοχεύει να πετύχει μηδενικές εκπομπές ως το 2050, αν και μείωσε κατά πολύ τον στόχο της για την ένταση του άνθρακα για το 2030, καθώς έχει απομακρυνθεί από τις πωλήσεις καθαρής ενέργειας σε πελάτες λιανικής.
Η Νορβηγική Equinor επανεξετάζει τις δραστηριότητές της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και συνεχίζει να ποντάρει μακροπρόθεσμα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, όπως φαίνεται στην πρόσφατη εξαγορά του 9,8% στην Ørsted, τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο. Υπάρχει πολύ υψηλός πληθωρισμός στις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπάρχουν σαφή σημεία συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού, δηλώνουν πηγές από την εταιρεία.
www.worldenergynews.gr