Διεθνή

Reuters: Τι ζητούν οι Ρώσοι για τέλος πολέμου με την Ουκρανία

Reuters: Τι ζητούν οι Ρώσοι για τέλος πολέμου με την Ουκρανία
Παρασκηνιακές εξελίξεις παρά τους βομβαρδισμούς που επιχείρησαν χωρίς αποτέλεσμα να ισχυροποιήσουν τις θέσεις των Ουκρανών

Το Reuters αποκαλύπτει ποιές είναι οι παραδοχές από πλευράς των Ρώσων για να φτάσουν στο τέλος του πολέμου με την Ουκρανία παρά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς με ATTAMCS και την επικίνδυνη εξέλιξη, όπως την χαρακτηρίζει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τα τρία από τα πέντε πρόσωπα που μίλησαν στο Reuters (όλα σε καθεστώς ανωνυμίας), ενδεχομένως να υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις σχετικά με τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, δηλαδή των Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας.

Παρότι η Μόσχα ισχυρίζεται πως οι τέσσερις αυτές περιοχές αποτελούν εξ ολοκλήρου τμήμα της Ρωσίας και τελούν υπό τη ρωσική πυρηνική «ομπρέλα», οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 70-80% των εδαφών, ενώ περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την κατοχή των ουκρανικών στρατευμάτων.

Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή σε ενδεχόμενη απόσυρση των στρατευμάτων της από τους σχετικά μικρούς θύλακες εδαφών που έχει υπό την κατοχή της σε Χάρκοκο και Μικολάιβ, στα βόρεια και νότια της Ουκρανίας, υποστηρίζουν δύο από τους αξιωματούχους.

Οπως σημειώνουν δύο από τις πηγές, η απόφαση του απερχόμενου προέδρου, Τζο Μπάιντεν να επιστρέψει στην Ουκρανία τη χρήση των πυραύλων ATACMS κατά ρωσικών εδαφών θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει την όποια διευθέτηση και να εντείνει τις αξιώσεις της Μόσχας – δεδομένων των σκληρονοπυρηνικών φωνών εντός Κρεμλίνου που πιέζουν για προσάρτηση μεγαλύτερου τμήματος της Ουκρανίας.

Παρότι η Ρωσία δεν θα ανεχθεί ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ή την παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος, εμφανίζεται ανοιχτή σε συνομιλίες για εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, υποστηρίζουν οι πέντε Ρώσπο αξιωματούχοι στο Reuters.

Σύμφωνα με τους ίδιους, άλλες ουκρανικές παραχωρήσεις για τις οποίες θα μπορούσε να πιέσει το Κρεμλίνο περιλαμβάνουν συμφωνία μείωσης του μεγέθους των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και δέσμευση για τη διατήρηση της
Αρχισε το παζάρι για την Ουκρανία

Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας από τους αξιωματούχους, ανώτερη πηγή με γνώση των συνομιλιών εντός του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να αποδεχθεί τη «σκληρή αλήθεια», ότι όλη η υποστήριξη που παρείχε στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης