Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Acer της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένει ότι η συνολική κατανάλωση του πράσινου υδρογόνου δεν θα είναι μεγαλύτερη από 4 εκατομμύρια τόνους το 2030, πολύ χαμηλότερο από τον στόχο των 20 εκατομμυρίων τόνων, όπως αναφέρει η Montel.
Η συντριπτική πλειοψηφία της τρέχουσας κατανάλωσης στην Ένωση των 7,2 εκατομμυρίων τόνων ανά έτος προέρχεται από φυσικό αέριο (μπλε υδρογόνο), που μπορεί να είναι ως 4 φορές φθηνότερο στην παραγωγή από το πράσινο υδρογόνο.
Τα κράτη μέλη πρέπει να μετατρέψουν την χρήση υδρογόνου και αερίου που έχει παραχθεί χωρίς την χρήση άνθρακα, σε κρατικούς νόμους ως τις 5 Αυγούστου 2026. Μόνο η Δανία και η Γερμανία έχουν μέχρι στιγμής ξεκινήσει διαβουλεύσεις σχετικά με τους κανόνες για την διαμόρφωση του δικτύου υδρογόνου και την κοστολόγησή του.
Η ολοκλήρωση της εναρμόνισης με το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι το τελευταίο κομμάτι της ενεργειακής νομοθεσίας στην Ευρώπη σχετικά με το υδρογόνο. Αυτό θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να πιστοποιούν την προέλευση της παραγωγής και να βελτιώσουν τα συστήματα προσφοράς και ζήτησης.
Ανάγκη για επέκταση του δικτύου
Για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα δίκτυα υποδομών. Η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτρόλυσης για το 2023, ήταν μόλις 216 MW, αλλά θα χρειαστούν περίπου 100MW ως το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 10 εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου ως το 2030. Σήμερα σχεδιάζονται περίπου 60MW.
Οι υπόλοιποι 10 εκατομμύρια τόνοι που απαιτούνται για την κάλυψη της κατανάλωσης των 20 εκατομμυρίων τόνων θα καλύπτονται από εισαγωγές.
Τα κόστη
Η επόμενη δημοπρασία επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου. Η πρώτη δημοπρασία που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2023 αποκάλυψε περιπτώσεις με ακόμα χαμηλότερο κόστος, ακόμη και κάτω από 3 ευρώ/κιλό.
Η επαναχρησιμοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου για υδρογόνο παραμένει μια φθηνότερη επιλογή από την κατασκευή νέων συνδέσεων, παρά τις επίμονες τεχνικές αβεβαιότητες. Τονίζεται, ωστόσο, η ανάγκη για ρυθμιστικούς κανόνες σχετικά με τη μεταφορά αγωγών από φορείς εκμετάλλευσης αερίου σε φορείς εκμετάλλευσης υδρογόνου και εκφράζονται κάποιες ανησυχίες σχετικές με την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
www.worldenergynews.gr