Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Είναι λύση στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα το Gorgon της Chevron;

Είναι λύση στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα το Gorgon της Chevron;

Μπορεί να πιάσει τους στόχους ή αποσπά την προσοχή;

Πολλές κουβέντες γίνονται για την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση. Μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένα έργα σε διάφορα μέρη του πλανήτη που μπορούν να συμβάλλουν στον προαναφερόμενο στόχο.

Η εγκατάσταση δέσμευσης άνθρακα στο έργο Gorgon της Chevron λέει μια προειδοποιητική ιστορία.

Δίπλα στα γαλαζοπράσινα νερά του Ινδικού Ωκεανού, στην κορυφή της κόκκινης άμμου της άγονης βορειοδυτικής περιοχής της Δυτικής Αυστραλίας, λείψανα… του βιομηχανικού παρελθόντος της Αυστραλίας στέκονται σαν μουσειακά κομμάτια.

Οι πετρελαιοπηγές εκτινάσσονται πάνω-κάτω στο νησί Μπάροου, πάνω από 1.200 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ, όπως έχουν κάνει από την ανακάλυψη των αποθεμάτων τη δεκαετία του '60.

Είναι το έργο Gorgon, ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου που ανήκει στον αμερικανικό ενεργειακό γίγαντα Chevron με πραγματικά μνημειώδες μέγεθος που είναι η πιο ακριβή ανάπτυξη πόρων στην Αυστραλία.

Σε αυτό το εργοστάσιο, περισσότεροι από 40.000 τόνοι φυσικού αερίου επεξεργάζονται καθημερινά μέσω ενός άθλου της σύγχρονης μηχανικής.

Το αέριο ψύχεται στους μείον 162 βαθμούς Κελσίου και συμπιέζεται σε ένα μικρό κλάσμα της φυσικής του μορφής (1/600ο) πριν φορτωθεί σε ειδικά σχεδιασμένα πλοία που μπορούν να συγκρατήσουν και να μεταφέρουν αυτό το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Από εκεί, το αέριο αποστέλλεται στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αυστραλίας στη Βόρεια Ασία, όπου χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει τις ενεργοβόρες οικονομίες της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας.

Είναι το μεγαλύτερο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον κόσμο ή αλλιώς CCS.

Ο ρόλος που μπορεί να παίξει το CCS στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιθανό να ανανεωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με τις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα γνωστές ως COP29 να βρίσκονται σε εξέλιξη στο Αζερμπαϊτζάν.

 

Πισωγυρίσματα

Θεωρητικά, το εργοστάσιο υποτίθεται ότι θα θάψει ή θα αποδεσμεύσει το 80% του διοξειδίου του άνθρακα από τα κοιτάσματα αερίου του Gorgon κατά τη διάρκεια ζωής του έργου.

 Η δέσμευση της Chevron να θάψει τον άνθρακα αποτελούσε μέρος της περιβαλλοντικής έγκρισης του Gorgon από την κυβέρνηση της WA.

Αλλά τα φαινομενικά ατελείωτα προβλήματα και οι καθυστερήσεις με το εργοστάσιο CCS στο νησί Barrow έχουν καταρρίψει αυτά τα σχέδια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Τέτοιες ήταν οι οπισθοδρομήσεις, η Chevron εκτιμά ότι έχει θάψει μέχρι στιγμής λίγο περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους CO2 (μόλις το 1/3 από αυτό που είχε υποσχεθεί μέχρι τώρα).


Λύση ή απόσπαση της προσοχής;

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Πρωταγωνιστές αυτού του ενδιαφέροντος ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε χρήματα για να αυξήσει τις επενδύσεις στην τεχνολογία στην Αμερική.

Σύμφωνα με την υπογραφή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού ο οποίος στοχεύει να καθαρίσει την οικονομία της Αμερικής (IRA), οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν έως και 85 $ ΗΠΑ (129 $) για κάθε τόνο άνθρακα που μπορούν να αποθηκεύσουν.

Εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil στον δυτικό κόσμο, έσπευσαν να επωφεληθούν από το σχέδιο.

Ο γεωεπιστήμονας Dimitri Lafleur, ο οποίος εργαζόταν στο ολλανδο-αγγλικό πετρελαϊκό μεγαθήριο Shell, είπε ότι η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει τη βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη (καύση ορυκτών καυσίμων).

Αν μη τι άλλο, είπε ότι θα παρατείνει τη χρήση τους και θα δυσκολέψει τον περιορισμό των εκπομπών στα επόμενα χρόνια.

Για να επεξηγήσει την άποψή του, ανέφερε τους αριθμούς της Chevron για το Gorgon.

Ο κ. Lafleur, τώρα ο επικεφαλής επιστήμονας στο Australasian Center for Corporation Responsibility, είπε ότι το Gorgon είχε θάψει σε 5 χρόνια περίπου 10 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκριτικά, είπε ότι η ποσότητα ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από την καύση ορυκτών καυσίμων κάθε χρόνο ήταν 40 δισεκατομμύρια τόνοι.

Με άλλα λόγια, η ποσότητα άνθρακα που θάφτηκε από το Gorgon μέχρι σήμερα ανερχόταν στο 1/4000ο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο.

Επιπλέον, είπε ότι η ταφή άνθρακα που περιέχεται φυσικά σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την απελευθέρωση πολύ περισσότερου άνθρακα στην ατμόσφαιρα όταν ο πόρος χρησιμοποιήθηκε από πελάτες στο τέλος της γραμμής.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου υποστηρίζει ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι το πρόβλημα τόσο όσο οι εκπομπές που προκαλούν.

Ο Chris Powers (Αντιπρόεδρος στο τμήμα New Energies της Chevron), είπε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση ή η εξάλειψη αυτών των εκπομπών και όχι η χρήση αυτών των καυσίμων.

Για το σκοπό αυτό, ο Powers είπε ότι η Chevron προσπάθησε πρώτα να κάνει τις δραστηριότητές της πιο αποτελεσματικές, αποφεύγοντας τα απόβλητα και τις σχετικές εκπομπές όπου είναι δυνατόν.

Πέρα από αυτό, είπε ότι το CCS θα αποτελέσει βασικό στοιχείο στις προσπάθειες της εταιρείας.

Αντιμέτωπος με ερωτήσεις σχετικά με το υψηλό κόστος της τεχνολογίας στο Gorgon (όπου το εργοστάσιο CCS πιστεύεται ότι κόστισε έως και 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα) ήταν αισιόδοξος.

«Τα αρχικά έργα κοστίζουν πάντα περισσότερο και καθώς αναπτύσσετε ολοένα και περισσότερα έργα με την πάροδο του χρόνου, το μοναδιαίο κόστος αυτών των έργων θα μειώνεται καθώς μαθαίνετε», είπε ο κ. Πάουερς.

 

Ο ρόλος της δέσμευσης άνθρακα

Ο Lafleur από το ACCR συμφώνησε ότι η τεχνολογία πίσω από το CCS δεν ήταν το πρόβλημα και ότι θα χρειαζόταν στην ώθηση για απαλλαγή από τον άνθρακα.

Είπε ότι ήταν κοινός τόπος ότι ορισμένες βιομηχανίες όπως η τσιμεντοβιομηχανία θα έπρεπε να βασίζονται στο CCS επειδή είχαν λίγους, έως καθόλου, άλλους τρόπους για να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Ομοίως, είπε ότι θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για την ανάκτηση των αντιστροφών σε περίπτωση που ο κόσμος ξεπεράσει τα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με την οποία οι αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα διατηρηθούν σε όχι περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο, ο κ. Lafleur προειδοποίησε ότι η τεχνολογία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τους κατεστημένους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου ως άλογο καταδίωξης για άλλα κίνητρα.

«Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι όπου μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης.

Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τις βιομηχανίες που τελικά, αν πλησιάσουμε στο καθαρό μηδέν, δεν είναι σε θέση να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Το δεύτερο μέρος εδώ είναι ότι το CCS μπορεί να», είπε ο κ. Lafleur.

παίξει πραγματικό ρόλο στην απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης