Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί οι Γερμανοί πληρώνουν «χρυσάφι» την Ουκρανία

Γιατί οι Γερμανοί πληρώνουν «χρυσάφι» την Ουκρανία
Η οικονομία της Γερμανίας έχει υποφέρει από τις υψηλές τιμές ενέργειας τα τελευταία χρόνια λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των επακόλουθων περικοπών στην παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Η Γερμανία βυθίζεται σε ένα πολιτικό χάος από το βράδυ της Τετάρτης (6/11) μετά την αποπομπή Λίντνεν ενώ δεν αποκλείεται η χώρα να μπει και σε τροχιά πρόωρων εκλογών το α’ τρίμηνο του 2025.

Οι αντιθέσεις της συγκυβέρνησης ξέσπασαν με φόντο την συζήτηση για τον προϋπολογισμό και τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

Ο συνασπισμός των τριών κομμάτων «απέτυχε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφού ο καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τη διάσπαση με το φιλελεύθερο κόμμα FDP.

Ο Σολτς δήλωσε ότι σχεδίαζε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο, αφού απέπεμψε τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, επειδή «απώλεσε την εμπιστοσύνη του πολύ συχνά».

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι θα αφήσει το κοινοβούλιο να αποφασίσει στις 15 Ιανουαρίου για την επίσπευση της ημερομηνίας των εκλογών και ότι οι εκλογές θα ακολουθήσουν το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ο Σολτς δήλωσε ότι θέλει να πετύχει έναν συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό εντός του συνασπισμού για να χρηματοδοτήσει πρόσθετη στήριξη για την Ουκρανία και την οικονομία με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου για την προβληματική αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας και περαιτέρω επιδοτήσεις.

Οι Σολτς και Χάμπεκ επεσήμαναν ότι η εκλογή του Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ, θα απαιτήσει από τη Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα για να ενισχύσει την οικονομία της, για αυτό και αντιμετώπισαν με αμηχανία την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του δισεκατομμυριούχου.

Αβεβαιότητα γύρω από την ενεργειακή πολιτική

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το σχέδιο προϋπολογισμού για σημαντικά θέματα ενεργειακής πολιτικής, όπως οι προγραμματισμένοι διαγωνισμοί για 10,5 GW νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και η σχεδιαζόμενη αγορά δυναμικότητας.

Και τα δύο μέσα προορίζονται να συνοδεύσουν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να διασφαλίσουν ότι η Γερμανία θα διαθέτει επαρκείς δυνατότητες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και σε περιόδους χαμηλής παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας - όπως σήμερα.

Η οικονομία της Γερμανίας έχει υποφέρει από τις υψηλές τιμές ενέργειας τα τελευταία χρόνια λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των επακόλουθων περικοπών στην παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η ενεργειακή μετάβαση της χώρας απαιτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων στο ηλεκτρικό της δίκτυο, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα τέλη δικτύου για τους καταναλωτές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης