Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ADNOC και Aramco σχεδιάζουν να επεκταθούν στην Ασία

ADNOC και Aramco σχεδιάζουν να επεκταθούν στην Ασία

Συμφωνίες του πετρελαϊκού κολοσσού της Σ. Αραβίας και του αντίστοιχου των ΗΑΕ με εταιρείες της Κίνας και της Ανατολής γενικότερα

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σειρά συμφωνιών στην Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας), καθώς επιδιώκει να κατακτήσει περισσότερες αγορές για το αργό πετρέλαιο της.

Καθώς η Ασία οδηγεί σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου (θα συνεχίσει να το κάνει τις επόμενες δεκαετίες), ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο (Μέση Ανατολή), προσπαθούν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην εν λόγω αναπτυσσόμενη αγορά.

Το World Oil Outlook 2050 του ΟΠΕΚ, αναφέρει ότι η Ινδία, η Ασία (εκτός Κίνας), η Αφρική και η Μέση Ανατολή θα είναι οι βασικές πηγές αύξησης της ζήτησης τα επόμενα χρόνια.

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco και η ADNOC που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, ειδικά στην Ασία, για να κλειδώσουν τη μελλοντική ζήτηση για το αργό τους στον τομέα των πετροχημικών.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μια αναταραχή συμφωνιών στην Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας), καθώς επιδιώκει να κατακτήσει περισσότερες αγορές για το αργό πετρέλαιο της.

Η Κίνα μπορεί σύντομα να σημειώσει κορύφωση στη ζήτηση για καύσιμα οδικών μεταφορών, όπως βενζίνη και ντίζελ, λόγω των αυξανόμενων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και φορτηγών που κινούνται με LNG.

Ενώ ο ΟΠΕΚ, του οποίου de facto ηγέτης είναι η Σαουδική Αραβία, αναγνωρίζει μια διαρθρωτική αλλαγή στη ζήτηση οδικών καυσίμων στην Κίνα, δεν έχει υποχωρήσει από την εκτίμησή του ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται και η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου δεν είναι στον ορίζοντα.

Ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναμένουν ότι η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα και σύντομα θα γίνει ο μεγαλύτερος μοχλός αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.

 

Μέρη του πλανήτη με αναμενόμενη αύξηση ζήτησης

Το World Oil Outlook 2050 του ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η Ινδία, η Ασία (εκτός Κίνας), η Αφρική και η Μέση Ανατολή θα είναι οι βασικές πηγές αύξησης της ζήτησης τα επόμενα χρόνια.

Η συνδυασμένη ζήτηση σε αυτές τις 4 περιοχές αναμένεται να αυξηθεί κατά 22 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μεταξύ 2023 και 2050.

Μόνο η Ινδία θα προσθέσει 8 εκατομμύρια bpd στη ζήτηση πετρελαίου της έως το 2050.

Στην Κίνα η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,5 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

Τα πετροχημικά στην Κίνα και τα διυλιστήρια και τα πετροχημικά στην Ινδία, τη Νότια Ασία και τη Νοτιοανατολική Ασία θα οδηγήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής θέλουν να είναι σε θέση πόλο έλξης για να συλλάβουν αυτή την αύξηση της ζήτησης.

ADNOC_1.jpg

Από το Άμπου Ντάμπι, η ADNOC (σε κοινοπραξία με την Borouge και τη Borealis), ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2024 μια συμφωνία συνεργασίας έργου με τον κινεζικό όμιλο Wanhua Chemical για την έναρξη μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου συμπλέγματος πολυολεφινών 1,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως στο Fuzhou της Κίνας.

 

Συμφωνίες Saudi Aramco με Κινέζους

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Saudi Aramco (ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο), υπέγραψε πρόσθετες συμφωνίες με την κινεζική Rongsheng Petrochemical and Hengli Group για να προωθήσει τις συνομιλίες για συνεργασία στους τομείς διύλισης και πετροχημικών στην Κίνα και τη Σαουδική Αραβία.

Η συμφωνία της Aramco με τις προκαταβολές του Ομίλου Hengli μιλά για πιθανή απόκτηση από την Aramco μεριδίου 10% στην Hengli Petrochemical Co., Ltd., με την επιφύλαξη της δέουσας επιμέλειας και των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.

Νωρίτερα φέτος, η Aramco ξεκίνησε συζητήσεις με τον Όμιλο Hengli για την πιθανή εξαγορά του 10% της Hengli Petrochemical.

«Η Κίνα είναι μια σημαντική χώρα στην παγκόσμια κατάντη αναπτυξιακή μας στρατηγική και ανυπομονούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση που εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες για να ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες σε αυτή την κρίσιμη αγορά», δήλωσε τον Σεπτέμβριο ο Mohammed Al Qahtani (Πρόεδρος της Aramco Downstream).

«Η Saudi Aramco συνεχίζει να βρίσκεται σε επιφυλακή για ευκαιρίες εξαγοράς στο κατάντη τμήμα και το LNG», δήλωσε προ ημερών στο Reuters ο Yasser Mufti (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για Προϊόντα και Πελάτες της Aramco).

Κατά την υπογραφή μιας από τις συμφωνίες με την Κίνα, ο Al Qahtani (Πρόεδρος της Aramco Downstream), δήλωσε: «Συνεχίζουμε να διερευνούμε νέες ευκαιρίες σε σημαντικές αγορές, καθώς επιδιώκουμε να προχωρήσουμε στη στρατηγική μας για υγρά προς χημικά».

Τα τελευταία χρόνια, ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός επιδιώκει συμφωνίες για να επεκτείνει τη διεθνή παρουσία του κατάντη, ειδικά σε κέντρα ζήτησης όπως η Ασία.

Το 2023, η Aramco ανακοίνωσε επίσης δύο μεγάλες συμφωνίες διυλιστηρίων και πετροχημικών στην Κίνα, οι οποίες όχι μόνο δίνουν στη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο μερίδιο της κινεζικής αγοράς κατάντη, αλλά και μια επιπλέον έξοδο για εξαγωγή 690.000 bpd σαουδαραβικού αργού στην Κίνα.

 

Συμφωνίες Saudi Aramco με Πακιστάν και Βιετνάμ

Πέρυσι, η Aramco εισήλθε στην κατάντη αγορά του Πακιστάν εξαγοράζοντας το 40% της Gas & Oil Pakistan Ltd, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής και αποθήκευσης της χώρας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Aramco υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία πετρελαίου του Βιετνάμ Petrovietnam για πιθανή συνεργασία που καλύπτει την αποθήκευση, την προμήθεια και το εμπόριο ενέργειας και πετροχημικών προϊόντων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης