Οι κινήσεις των υποψηφίων επενδυτών για την μετοχική συμμετοχή στο έργο
Δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου εξετάζει να χορηγήσει το αμερικανικό επενδυτικό fund, DFC που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για μετοχική συμμετοχή στο έργο.
Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων τόσο για τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας που θα προωθήσει τη διασύνδεση όσο και για την εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού, ενώ προχωρούν και οι μελέτες για την οριστικοποίηση της όδευσης του καλωδίου.
Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο τρία πλοία διενεργούν μελέτες βυθού στην περιοχή και συγκεκριμένα δύο στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ένα τρίτο μελετά την όδευση της ηλεκτρική διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.
Η μελέτη κόστους - οφέλους
Όπως δήλωσε χθες από το βήμα του Athens Investment Forum ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης προχωρούν οι μελέτες τόσο στα ελληνικά όσο και στα κυπριακά χωρικά ύδατα, ενώ βρίσκεται σε ώριμο στάδιο η συζήτηση με τους επενδυτές. Επιπλέον ο κ. Μανουσάκης είπε ότι έχει ανατεθεί η μελέτη κόστους - οφέλους για την επέκταση της διασύνδεσης έως το Ισραήλ και θα έτοιμη το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να επιλυθούν οι όποιες εκκρεμότητες, μεταξύ κυπριακής και ελληνικής πλευράς.
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή των υποψήφιων επενδυτών στο μετοχικό σχήμα του Great Sea Interconnector (GSI) το γαλλικό επενδυτικό fund Meridiam, πραγματοποιεί due diligence, ενώ και από το σαουδαραβικό κεφάλαιο TAQA μελετά το έργο χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει μόνο του στο μετοχικό κεφάλαιο ή μαζί με την κυρπιακή πλευρά.
Σε ότι αφορά τη χορήγηση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο επιδιώκει ο ΑΔΜΗΕ, συνεχίζονται οι συζητήσεις χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί οι προθέσεις της. Εκτιμάται ότι πήγε καλά η πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη με στελέχη της Τράπεζας ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 21 Νοεμβρίου η πρόεδρος της ΕτΕπ Νάντια Καλβίνο, θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εν αναμονή της κυπριακής απόφασης
Ανοιχτό εξάλλου παραμένει το ζήτημα της κυπριακής συμμετοχής με 100 εκατ. ευρώ, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία της αξιολόγησης της μελέτης κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ που διενεργεί ανεξάρτητος οίκος για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης. Επίσης η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη στην εταιρία μέσω της οποίας θα συμμετάσχει στο έργο.
Σημειώνεται ότι o προϋπολογισμός του Great Sea Interconnector, που θα μεταφέρει “πράσινο” ηλεκτρικό ρεύμα από την Ελλάδα στην Κύπρο και αντίστροφα, αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σημαντικό μέρος, περίπου 1,4 εκατ. ευρώ αφορούν στο κόστος του καλωδίου, που θα κατασκευάσει η γαλλική Nexans. Στελέχη της Nexans αναμένονται εντός της εβδομάδας στην Κύπρο, όπου θα έχουν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Λευκωσίας για τις τεχνικές παραμέτρους του καλωδίου.
www.worldenergynews.gr