Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πόσο θα προχωρήσουν τα data centers την επόμενη δεκαετία στη Νότια Ευρώπη (Montel)

Πόσο θα προχωρήσουν τα data centers την επόμενη δεκαετία στη Νότια Ευρώπη (Montel)
Με τη Νότια Ευρώπη να φιλοξενεί το 20% του πληθυσμού της γηραιάς ηπείρου, αλλά μόνο το 10% της δυναμικότητας των κέντρων δεδομένων, η περιοχή διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, θα μπορούσαν να δουν τη βιομηχανία των ενεργοβόρων data centers τους να διπλασιάζεται μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν και η προμήθεια ενέργειας και η αδειοδότηση παραμένουν οι βασικές προκλήσεις, δήλωσαν ειδικοί του κλάδου στο Montel.

«Στα επόμενα 10 χρόνια, η χωρητικότητα της αγοράς θα διπλασιαστεί» στη νότια Ευρώπη, δήλωσε ο Luca Beltramino, αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Κέντρων Δεδομένων (IDA).

Με τη Νότια Ευρώπη να φιλοξενεί το 20% του πληθυσμού της γηραιάς ηπείρου, αλλά μόνο το 10% της δυναμικότητας των κέντρων δεδομένων, η περιοχή διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην Ευρώπη συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, η ζήτηση ισχύος για data centers προβλέπεται να αυξηθεί από 10 GW σήμερα σε 35 GW έως το 2030, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey.

Ωστόσο, παραμένουν οι σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την «ταχεία πρόσβαση στην ενέργεια και τη βαριά γραφειοκρατία», ιδίως όσον αφορά τη νότια Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της IDA Sherif Rizkalla στον Montel.

Οδηγός της ανάπτυξης

Αυτό που οδηγεί την ανάπτυξη των data centers είναι «η ζήτηση των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα».

Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν αυτό, με τη βιομηχανία κέντρων δεδομένων της Ευρώπης να αυξάνεται σχεδόν 20% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024, τροφοδοτούμενη από την ανάπτυξη στις τέσσερις κύριες αγορές κέντρων δεδομένων: της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και του Παρισιού.

Παρά ταύτα, οι ελλείψεις προσφοράς εξακολουθούν να υφίστανται σε ολόκληρη την περιοχή και η εξεύρεση νέων τοποθεσιών για τέτοιες εγκαταστάσεις γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αναγκάζοντας τον κλάδο να στραφεί προς το νότο για παρθένα εδάφη, ανέφεραν οι αναλυτές.

Το 2023, σχεδόν το 2% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας αποτελούσε ζήτηση για κέντρα δεδομένων, δήλωσε η IDA, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε 1,4 GW έως το 2028.

«Η Ιταλία καλύπτει τη διαφορά στις ψηφιακές υποδομές σε σύγκριση με τις χώρες FLAP (Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Άμστερνταμ και Παρίσι), οι οποίες θεωρούνται οι πιο ψηφιακά ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη με τον μεγαλύτερο αριθμό υποδομών κέντρων δεδομένων», δήλωσε ο Rizkalla.

Τα εμπόδια

Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία και η έλλειψη πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επενδύσεις, δήλωσε στο Montel ο Francesco Sassi, ερευνητής του think tank RIE.

Κλειδί η συνδεσιμότητα του δικτύου

Η παροχή συνδεσιμότητας με το δίκτυο είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη φάση, δήλωσε ο Valerio Usella, ανώτερος σύμβουλος στην εταιρεία Open Gate Italia.

«Τα κέντρα δεδομένων θα αποτελέσουν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Sassi.

«Η παρουσία των κέντρων δεδομένων θα αυξηθεί σίγουρα» στην Ιταλία και τη νότια Ευρώπη, δήλωσε ο σύμβουλος ενέργειας Sergio Giraldo.

«Η Microsoft και η BlackRock έχουν ανακοινώσει ήδη πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Η πρώτη ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για επενδύσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ σε κέντρα δεδομένων στην Ιταλία για τα επόμενα χρόνια, ενώ η δεύτερη επιδιώκει να αγοράσει παροπλισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας Enel για την κατασκευή τέτοιων μονάδων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης