Ενέργεια

Eni: Επιταχύνει την επαναγορά μετοχών - Στα 1,27 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο  

Eni: Επιταχύνει την επαναγορά μετοχών - Στα 1,27 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο   

Άνοδος 2% στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου

 

 

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni αυξάνει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών του, αφού ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο εν μέσω υψηλότερης παραγωγής και αναβάθμισης χαρτοφυλακίου.

Η Eni ανακοίνωσε την Παρασκευή καθαρά κέρδη 1,27 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 30% σε σχέση με  πέρυσι και έναντι προβλέψεων ύψους 1,08 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση  κατά μέσο όρο 1,661 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) το τρίτο τρίμηνο, εν μέσω συνεχιζόμενης αύξησης της παραγωγής στο έργο Baleine στην Ακτή Ελεφαντοστού και το έργο Coral στη Μοζαμβίκη καθώς και υψηλότερων όγκων στην Ινδονησία και τη Λιβύη, ανακοίνωσε η Eni.

Το τμήμα Εξερεύνησης & Παραγωγής της Eni κατέγραψε αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) ύψους 3,21 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 5% ετησίως λόγω μείωσης των τιμών του αργού πετρελαίου.

Ο ιταλικός όμιλος ανέφερε αδύναμες μετρήσεις διύλισης, ακολουθώντας στις ευρωπαϊκές υπερμεγάλες εταιρείες BP, Shell και TotalEnergies, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ότι θα ανακοίνωναν χαμηλότερα κέρδη στο τρίτο τρίμηνο λόγω των χαμηλών περιθωρίων διύλισης.

Αδύναμη ζήτηση

 Το Standard Eni Refining Margin υποχώρησε στα 1,70 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο το τρίτο τρίμηνο, από 11,7 δολάρια το βαρέλι ένα χρόνο νωρίτερα, «λόγω των λιγότερο ευνοϊκών περιθωρίων προϊόντων, που πιέζονται από την αδύναμη ζήτηση, ιδιαίτερα στον βιομηχανικό και κατασκευαστικό τομέα, και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα », ανέφερε η εταιρεία.

 Παρά τα αδύναμα αποτελέσματα διύλισης, η απόδοση της Eni παρέμεινε ανθεκτική στο «ασθενέστερο περιβάλλον συναλλαγών», πρόσθεσε η ιταλική εταιρεία.

 «Στο τρίτο τρίμηνο, παρέχοντας απόδοση πάνω από τις προσδοκίες, επιδείξαμε και πάλι την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου χάρη στο όλο και πιο πλεονεκτικό χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων μας, την αυστηρή πειθαρχία κόστους και κεφαλαίου και τη στρατηγική εστίαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας», δήλωσε ο CEO της Eni, Claudio Descalzi.

Υπό το φως των αποτελεσμάτων, τη στρατηγική πρόοδο στην αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου και τις προοπτικές σημαντικής απομόχλευσης του ισολογισμού, η Eni αυξάνει τώρα την επαναγορά μετοχών της για ολόκληρο το 2024 σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη καθοδήγηση, και περισσότερο από 80% υψηλότερα από το αρχικό σχέδιο για το έτος. Αυτό θα φέρει τη συνολική διανομή των μετόχων στο 38% περίπου των ταμειακών ροών από τις δραστηριότητες (CFFO), ανέφερε  η Eni.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης