Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Puyatt: Στόχος ο περιορισμός της ρωσικών εξαγωγών LNG

Puyatt: Στόχος ο περιορισμός της ρωσικών εξαγωγών LNG
Ενώ οι εγκαταστάσεις του Arctic LNG 2 αντιμετωπίζουν περιορισμούς, τα άλλα ρωσικά έργα για την εξαγωγή LNG, όπως στο Yamal και στο Portovaya, συνεχίζουν να προμηθεύουν με καύσιμα την Ευρώπη και την Ασία

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες τους να περιορίσουν τις εξαγωγές του ρωσικού LNG, σαν συνέχεια των κυρώσεων προς την Μόσχα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Geoffrey Pyatt, ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει και κυρώσεις στο ρωσικό εργοστάσιο Arctic LNG 2, ώστε να σταματήσει τα δεξαμενόπλοια από τον να προσεγγίζουν ξένα λιμάνια, φοβούμενα αντίποινα των Αμερικάνων.

Το Arctic LNG 2, που βρίσκεται στη χερσόνησο Gydan στην Αρκτική, θεωρήθηκε βασικός παράγοντας για να αυξήσει η Ρωσία το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά LNG από 8 ως 20% από το 2030 ως το 2035.

Τ
ο σχέδιο είχε ουσιαστικά παγώσει από το Νοέμβριο του 2023, όταν οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό οδήγησε τους ξένους μετόχους να αποσύρουν την χρηματοδότηση του έργου, αλλά και τις συμβάσεις για την δημιουργία νέου εργοστασίου.

Ενώ οι εγκαταστάσεις του Arctic LNG 2 αντιμετωπίζουν περιορισμούς, τα άλλα ρωσικά έργα για την εξαγωγή LNG, όπως στο Yamal και στο Portovaya, συνεχίζουν να προμηθεύουν με καύσιμα την Ευρώπη και την Ασία. Η επιβολή κυρώσεων σε αυτές τις εγκαταστάσεις, θα περιόριζε την παγκόσμια προμήθεια LNG, κάτι που θα οδηγούσε στην παγκόσμια αύξηση των τιμών.

Ο Pyatt από την πλευρά του τονίζει ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να περιορίσουν κι άλλο τις ροές LNG της Ρωσίας, αλλά δεν αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια. Οι ΗΠΑ είναι, άλλωστε, ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG και μπορεί να ελέγξει την αγορά ευκολότερα μέσω αυτών των περιορισμών, διατηρώντας παράλληλα σταθερή την ζήτηση.

Η στοχευμένη προσέγγιση ενάντια στις ρωσικές εξαγωγές LNG, ήταν από τις λίγες επιτυχίες της Ουάσιγκτον. Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε άλλη κίνηση ενάντια σε άλλες ρωσικές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και να εκτινάξει τις τιμές στα ύψη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης