Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Πακέτο 900 δισ. για την κατασκευή μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (Oil Price)

ΗΠΑ: Πακέτο 900 δισ. για την κατασκευή μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (Oil Price)
Οι SMR είναι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες με δυναμικότητα ισχύος που κυμαίνεται από 50-300 MW(e) ανά μονάδα

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ άνοιξε τις αιτήσεις για χρηματοδότηση ύψους έως και 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της ανάπτυξης μικρών πυρηνικώ αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR)

Σύμφωνα με το Oil Price, το Υπουργείο Ενέργειας, βασιζόμενο σε σχετικό νόμο του 2021, θα προσφέρει έως 800 εκατομμύρια δολάρια για ομάδες πρωτοπόρων με βάση ορόσημα, αποτελούμενες από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, πωλητές αντιδραστήρων, κατασκευαστές και τελικούς χρήστες, ενώ άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των κενών που εμποδίζουν τον εγχώριο πυρηνικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της αδειοδότησης, της ανάπτυξης προμηθευτών, καθώς  και της προετοιμασίας του χώρου.

Οι SMR είναι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες με δυναμικότητα ισχύος που κυμαίνεται από 50-300 MW(e) ανά μονάδα. Δεδομένου του μικρότερου αποτυπώματός τους, οι SMR μπορούν να εγκατασταθούν σε τοποθεσίες που δεν είναι κατάλληλες για μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς, όπως οι αποσυρόμενοι σταθμοί άνθρακα.

Οι προκατασκευασμένες μονάδες SMR μπορούν να κατασκευαστούν, να αποσταλούν και στη συνέχεια να εγκατασταθούν επιτόπου, καθιστώντας την επιλογή αυτή πιο προσιτή σε σύγκριση με τους μεγάλους αντιδραστήρες ισχύος.

Επιπλέον, οι SMR προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους και χρόνου κατασκευής και μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σταδιακά για να ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα: Οι SMR έχουν μειωμένες απαιτήσεις σε καύσιμα και μπορούν να ανεφοδιάζονται κάθε 3 έως 7 χρόνια σε σύγκριση με τους συμβατικούς πυρηνικούς σταθμούς που πρέπει κάθε 1-2 χρόνια. Πράγματι, ορισμένοι SMR έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν έως και 30 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης