Ενέργεια

Φινλανδία: Μείωση στα 1.000 από 4.000 ευρώ/MWh του ορίου για τις εκκαθαρισμένες συναλλαγές

Φινλανδία: Μείωση στα 1.000 από 4.000 ευρώ/MWh του ορίου για τις εκκαθαρισμένες συναλλαγές

Xώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σλοβενία ​​προειδοποίησαν να μην παρέμβουν στην αγορά λόγω των πιθανών στρεβλωτικών επιπτώσεων -  Montel

Σχετικά Άρθρα

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν καλύτερα βραχυπρόθεσμα στις εκρηκτικές… αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προέκυψε κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο που διεξήχθη την Τρίτη 15/10.

Σύμφωνα με το Montel, συμφώνησαν μόνο στο ότι η πιο μακροπρόθεσμη λύση για τη μείωση των αιχμών τιμών ήταν η βελτίωση των φυσικών διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών και η επέκταση των δικτύων, αλλά και ότι αυτό θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια για να επιτευχθεί.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρου Σκυλακάκη.

Το μέλος της ελληνικής κυβέρνησης ζήτησε από την ΕΕ άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει προκαλέσει στον Έλληνα και ευρύτερα στον Βαλκάνιο καταναλωτή η υψηλή τιμή ρεύματος.

Υποστήριξε την αναγκαιότητα των επενδύσεων στα δίκτυα και ότι οι νέες διασυνδέσεις οι οποίες είναι απαραίτητες θα χρειαστούν 6-8 χρόνια, αλλά δεν θα δώσουν λύση σε περίπτωση νέας κρίσης τον επόμενο μήνα.

 

Χώρες με διαφορετική προσέγγιση…

Χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος ήθελαν επίσης την επιλογή χρήσης ad hoc μέτρων για την αναδιανομή των απροσδόκητων κερδών.

Ωστόσο, χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σλοβενία ​​προειδοποίησαν να μην παρέμβουν στην αγορά λόγω των πιθανών στρεβλωτικών επιπτώσεων.

Η Φινλανδία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει το τεχνικό μέγιστο όριο για τις εκκαθαρισμένες τιμές στην πανευρωπαϊκή αγορά συνδεδεμένης με την επόμενη ημέρα.

Αυτή τη στιγμή είναι 4000 EUR/MWh.

Ο υπουργός Κλίματος της σκανδιναβικής χώρας πρότεινε ότι το μέγιστο όριο θα μπορούσε να μειωθεί στα 1000 ευρώ/MWh χωρίς απώλεια τροφοδοσίας, καθώς όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κερδοφόρα να λειτουργεί σε αυτή την τιμή.

«Πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να περιορίσουμε τις εντελώς εξαιρετικά υψηλές τιμές χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα», δήλωσε ο Kai Mykkanen (Φινλανδός υπουργός Κλίματος).

Το Βέλγιο είπε ότι οι πιο πρόσφατοι κανόνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και η πίεση για περισσότερες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η αρχή για την αντιμετώπιση της απόκλισης των τιμών, αλλά όχι αρκετή.

«Ίσως η αγορά να λειτουργεί, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Χρειάζεται να υπάρξει σαφής πολιτική καθοδήγηση από εμάς ως υπουργούς και από την EC… για να εργαστούμε για μια ενιαία ευρωπαϊκή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που θα ωφελήσει και τους 27 μας», δήλωσε η Tinne van der Straeten (υπουργός Ενέργειας Βελγίου).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης