Τελευταία Νέα

MoU Γερμανίας - Ιταλίας - Αυστρίας για εισαγωγή πράσινου υδρογόνου από την Αλγερία

MoU Γερμανίας - Ιταλίας - Αυστρίας για εισαγωγή πράσινου υδρογόνου από την Αλγερία

Συμφωνία για διερεύνηση της τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας ενός έργου μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη την πράσινη αλυσίδα αξίας Η2 χρησιμοποιώντας το διάδρομο SoutH2

Η γερμανική VNG, η Sonatrach and Sonelgaz της Αλγερίας, η ιταλική Snam and SeaCorridor και η αυστριακή Verbund υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας (MoU) για να εξετάσουν από κοινού τη σκοπιμότητα ενός έργου για μεγάλης κλίμακας παραγωγή υδρογόνου στην Αλγερία και την εξαγωγή του μέσω του προγραμματισμένου διαδρόμου SoutH2 στην Ιταλία, Αυστρία και Γερμανία.

Η συμφωνία υπογράφηκε στις 14 Οκτωβρίου 2024 και καθορίζει το πλαίσιο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας κοινών μελετών.

Συγκεκριμένα, οι εταίροι συμφώνησαν να διερευνήσουν την τεχνική και οικονομική σκοπιμότητα ενός έργου μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη την πράσινη αλυσίδα αξίας υδρογόνου χρησιμοποιώντας το διάδρομο SoutH2.

Ο Hans-Joachim Polk (Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την Υποδομή και την Τεχνολογία της VNG AG), δήλωσε:

«Αφού η VNG υπέγραψε σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου αλγερινού αγωγού στις αρχές του έτους, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βάλουμε τα θεμέλια για μια γενική εταιρική σχέση υδρογόνου σήμερα.

Η Αλγερία έχει τεράστιες δυνατότητες στην παραγωγή αυτής της μελλοντικής πηγής ενέργειας και ως εκ τούτου είναι ένας σημαντικός εταίρος για εμάς.

Εάν μπορούμε να προμηθευτούμε πράσινο υδρογόνο από την Αλγερία, θα διαφοροποιήσουμε το εταιρικό μας χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού και θα συμβάλουμε σημαντικά στη μελλοντική ασφάλεια εφοδιασμού με αέρια απελευθερωμένα από τον άνθρακα.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα αναλάβουμε το έργο από κοινού με Αλγερινούς, Ιταλούς και Αυστριακούς εταίρους. Η διεθνής συνεργασία θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, επειδή η ζήτηση για υδρογόνο δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από την εγχώρια παραγωγή».

 

Σύνδεση Β. Αφρικής - Κεντρικής Ευρώπης μέσω SoutH2

Ο SoutH2 Corridor είναι ένας προγραμματισμένος διάδρομος αγωγών έτοιμου υδρογόνου που συνδέει τη Βόρεια Αφρική με την Κεντρική Ευρώπη με επικεφαλής τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (TSO) Snam, TAG, GCA και Bayernets, οι οποίοι υπέβαλαν μεμονωμένα αιτήσεις για Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) στο πλαίσιο του ΔΕΔ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ε κανονισμός τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο διάδρομος μήκους 3.300 χιλιομέτρων ο οποίος αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής ραχοκοκαλιάς υδρογόνου, έχει δυνατότητα εισαγωγής υδρογόνου άνω των 4 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (mtpa) από τη Βόρεια Αφρική.

Ένα υψηλό ποσοστό επαναχρησιμοποιημένων αγωγών (>70%) αναμένεται να επιτρέψει την οικονομική μεταφορά, ενώ η πρόσβαση σε ευνοϊκές τοποθεσίες παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές (αιολική και ηλιακή) στη Βόρεια Αφρική θα επιτρέψει την ανταγωνιστική παραγωγή.

Όπως εξηγήθηκε, το ανανεώσιμο υδρογόνο θα παράγεται σε μεγάλο βαθμό στη Βόρεια Αφρική για την οποία οι εταίροι έχουν συγκεντρώσει υπογεγραμμένες επιστολές υποστήριξης από παραγωγούς που σκοπεύουν να παράγουν γ. 2,5 mtpa ανανεώσιμου υδρογόνου.

Στη συνέχεια θα ρέει προς τα βόρεια, εξυπηρετώντας τα δυσκολοαπειλούμενα clusters ζήτησης της Ιταλίας (π.χ. Augusta, Taranto και βόρεια Ιταλία), Αυστρίας (π.χ. Στυρία, Βιέννη και Λιντς) και Γερμανίας (π.χ. Burghausen και Ingolstadt). Η μεταφορά της εγχώριας παραγωγής σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη θα διευκολυνθεί επίσης μέσω του διαδρόμου SoutH2.


Σε πλήρη λειτουργία εντός 6ετίας

Ο SoutH2 αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός από το 2030 και αποτελείται από τους μεμονωμένους υποψηφίους έργων PCI:

 Το "Italian H2 Backbone" προωθείται από την Snam Rete Gas.

 «Η2 ετοιμότητα του συστήματος αγωγών TAG» που προωθείται από την TAG.

 "H2 Backbone WAG + Penta-West" που προωθείται από την GCA. και

 Το «HyPipe Bavaria – The Hydrogen Hub» προωθείται από την Bayernets.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης