Ενέργεια

Αυστραλία: Δάνειο 800 εκατ. δολ. για την ολοκλήρωση των έργων LNG

Αυστραλία: Δάνειο 800 εκατ. δολ. για την ολοκλήρωση των έργων LNG

Έτος ορόσημο το 2025 - Τι περιλαμβάνουν τα έργα στο Darwin

Ο ενεργειακός γίγαντας της Αυστραλίας, Santos, έλαβε την απαιτούμενη χρηματοδότηση (800 εκατ. δολ.) για να ολοκληρώσει όλες τις εργασίες στη λίστα ελέγχου παράτασης ζωής ενός έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και να ξεκινήσει την παραγωγή από το έργο ανάπτυξης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας το οποίο θα γεμίσει μέχρι το Darwin LNG (DLNG) το πολύ για 2 δεκαετίες.

Το εργοστάσιο DLNG (ενιαία εγκατάσταση υγροποίησης και αποθήκευσης τρένων που βρίσκεται στο Wickham Point στο Darwin Harbor στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας), συνήθιζε να λαμβάνει αέριο από το κοίτασμα Bayu-Undan στη Θάλασσα του Τιμόρ και να το μετατρέπει σε LNG προς πώληση σε υπερπόντιες αγορές, από τότε που τέθηκε σε λειτουργία (2006) έως τη διακοπή της παραγωγής LNG από το πεδίο (τέλη του 2023).

Επί του παρόντος, η DLNG αναλαμβάνει εργασίες για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του εργοστασίου και να παρέχει υπηρεσίες επεξεργασίας αερίου και θαλάσσιας φόρτωσης στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης σύμβασης στην κοινή επιχείρηση Barossa (JV) η οποία θα προμηθεύει αέριο τροφοδοσίας από υπεράκτιο αέριο και έργο ελαφρού συμπυκνώματος που βρίσκεται περίπου 300 χλμ βόρεια του Δαρβίνου.


Δάνειο 12ετούς διάρκειας

Η κοινοπραξία Darwin LNG που διαχειρίζεται η Santos με ποσοστό 43,43%, πέτυχε το οικονομικό κλείσιμο νέων κοινοπρακτικών τραπεζικών δανείων συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνουν ένα επταετές δάνειο 350 εκατομμυρίων δολαρίων, μερικής απόσβεσης λήξης το 2031 και ένα δάνειο 450 εκατομμυρίων δολαρίων με λήξη το 2036.

Επιπλέον, αυτές οι εγκαταστάσεις είναι υψηλής εξασφάλισης από την Darwin LNG, καθώς οι μέτοχοι έχουν χορηγήσει ασφάλεια στις μετοχές τους.

Σύμφωνα με αυτό, οι εγκαταστάσεις λέγεται ότι έχουν λάβει ισχυρή υποστήριξη από υπάρχουσες και νέες κοινοπρακτικές τραπεζικές σχέσεις.

Επομένως τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των έργων επέκτασης ζωής DLNG.

Ενώ εξήγησε ότι το δάνειο έχει ισχυρή υποστήριξη από τους τραπεζικούς δανειστές της εταιρείας, επιδεικνύοντας την αναγνώρισή τους για το LNG ως «κρίσιμο μέρος της ενεργειακής μετάβασης» και την προθυμία να υποστηρίξουν τη βιομηχανία LNG, ο Kevin Gallagher (Διευθύνων Σύμβουλος της Santos) σχολίασε: «Το χρέος που συγκεντρώθηκε από την κοινοπραξία Darwin LNG είναι απολύτως συνεπές με τη στρατηγική μας για εξασφάλιση ευέλικτης, μακράς διάρκειας και ανταγωνιστικής τιμής χρηματοδότησης.

Με αυτές τις εγκαταστάσεις, το Darwin LNG χρηματοδοτείται επαρκώς για να ολοκληρώσει τα έργα επέκτασης ζωής που έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα του 2025 και τοποθετεί το Darwin LNG να εξετάσει τη μελλοντική επέκταση αυτής της σημαντικής υποδομής, μεταξύ άλλων μέσω της πιθανής παροχής υπηρεσιών δέσμευσης άνθρακα από τρίτους στο Darwin».

 

Τι περιλαμβάνουν τα έργα στο Darwin

Μετά την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το έργο φυσικού αερίου Barossa το 2021, ξεκίνησε μια επένδυση 600 εκατομμυρίων δολαρίων στα έργα επέκτασης LNG και σύνδεσης αγωγών Darwin, που περιλάμβανε δραστηριότητες που σχετίζονται με μια πλωτή αποθήκευση και εκφόρτωση παραγωγής (FPSO), υποθαλάσσια πηγάδια παραγωγής, υποθαλάσσιες υποδομές υποστήριξης και αγωγός εξαγωγής φυσικού αερίου που συνδέεται με τον υπάρχοντα αγωγό LNG Bayu-Undan προς Darwin για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της εγκατάστασης για περίπου 20 χρόνια.

Αρκετές προσφορές μοιράστηκαν για το έργο ανάπτυξης πεδίου Barossa.

Η BW Offshore πήρε τη σύμβαση για την κατασκευή, τη σύνδεση και τη λειτουργία του FPSO (πλωτά πλοία αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής) για το πεδίο Barossa τον Μάρτιο του 2021 και τον Μάιο ανέθεσε στη Dyna-Mac να κατασκευάσει τις μονάδες στο επάνω μέρος.

Κατά την ανάπτυξη, η σταθερή 15ετή σύμβαση FPSO ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων (με πρόσθετες επιλογές επέκτασης 10 ετών), θα επιτρέψει στην BW Offshore να φροντίσει την παραγωγή φυσικού αερίου στο αυστραλιανό κοίτασμα, χάρη στη χρηματοδότηση χρέους του έργου 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2021 για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας.

Το FPSO Opal πρόκειται να ξεκινήσει το ταξίδι… του στην Αυστραλία το πρώτο τρίμηνο του 2025 για να πετύχει το πρώτο αέριο το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Η Santos επιβεβαίωσε τον Αύγουστο του 2024 ότι ο αγωγός εξαγωγής φυσικού αερίου (GEP) για την παράδοση φυσικού αερίου από το κοίτασμα στο Darwin LNG είχε ολοκληρωθεί, ενώ οι κατασκευαστικές δραστηριότητες για τον Duplication Pipeline Darwin ήταν σε εξέλιξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης