Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Exxon: «Βάζει τα γυαλιά» στο Βig Oil για τα έργα CCS (Offshore Energy)

Exxon: «Βάζει τα γυαλιά» στο Βig Oil για τα έργα CCS (Offshore Energy)
Συνολικά, η Exxon έχει συμφωνήσει να συλλέξει 6,7 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως από την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, τόσο στις ακτές του Τέξας, όσο και των γειτονικών πολιτειών
Η Exxon Mobil ανακοίνωσε την Παρασκευή (11/10) ότι ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στις ΗΠΑ, με τη συνέργεια του Texas General Land Office.

Σύμφωνα με το Offshore Energy, η έκταση άνω των 271.000 στρεμμάτων συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο της χερσαίας αποθήκευσης CO2 που αναπτύσσει η ExxonMobil και εδραιώνει περαιτέρω την Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ ως ηγέτη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Η ExxonMobil αναφέρει ότι λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών CO2 στις ΗΠΑ και είναι σε θέση να αξιοποιήσει την εκτεταμένη υποδομή και τον αποθηκευτικό της χώρο για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα των εκπομπών άνθρακα.

«Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα στην υλοποίηση της δέσμευσής μας για τα έργα CCS», δήλωσε ο Dan Ammann, πρόεδρος της ExxonMobil Low Carbon Solutions.

«Με τον αυξανόμενο κατάλογο των πελατών μας που είναι έτοιμοι να αναπτύξουν έργα CCS, θα οδηγήσουμε σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών κατά μήκος της Ακτής του Κόλπου μέσω μιας ολοκληρωμένης λύσης που περιλαμβάνει τη δέσμευση, τη μεταφορά και την αποθήκευση - δυνατότητες που μας καθιστούν ξεκάθαρα ηγέτη στον χώρο».

Οι όροι της συμφωνίας θα ωφελήσουν άμεσα το Μόνιμο Σχολικό Ταμείο του Τέξας, ενισχύοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του Τέξας, ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι εκπομπές και θα προωθηθεί η κοινοτική ανάπτυξη στις κοντινές περιοχές.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-11_173627.png


Πιέσεις στον Τραμπ

Συνολικά, η Exxon έχει συμφωνήσει να συλλέξει 6,7 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως από την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, τόσο στις ακτές του Τέξας, όσο και των γειτονικών πολιτειών.

Προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε ένα σχετικό έργο στη Λουϊζιάνα που περιλαμβάνει 1,2 τόνους CO2. Ένα άλλο έργο στην ίδια πολιτεία θα λειτουργήσει εντός του 2025, με ικανότητα δέσμευσης 2 εκατομμυρίων τόνων CO2. Επιπροσθέτως, η Exxon έχει καταθέσει το επενδυτικό σχέδιο για τη δέσμευση 7,5 εκατομμυρίων τόνων από το διυλιστήριό της στο Τέξας, όπου θα κατασκευάσει και μία μονάδα υδρογόνου.

Η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτές τις φιλόδοξες επενδύσεις της Exxon είναι τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρει η κλιματική νομοθεσία της κυβέρνησης Μπάϊντεν.

Χάρη στα «καρότα» του IRA, οι αμερικανικές πετρελαϊκές που διαχρονικά αρνούνταν να περιορίσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, εισέρχονται δυναμικά στην αρένα των πράσινων έργων. Αυτός είναι και ο λόγος που το πετρελαϊκό λόμπι πιέζει τον Ντόναλντ Τραμπ να μην ακυρώσει το σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Μπαϊντεν σε περίπτωση που επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Οι στόχοι της Exxon

Η ExxonMobil, η οποία δήλωσε ότι κατέχει και διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών CO2 στις ΗΠΑ, το 2021 ανακοίνωσε σχέδια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου Scope 1 και 2 για το 2030 για τα διαχειριζόμενα περιουσιακά στοιχεία, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016.

Τα σχέδια αφορούν τη μείωση κατά 20-30% των αερίων του θερμοκηπίου σε εταιρικό επίπεδο, τη μείωση κατά 40-50% των αερίων του θερμοκηπίου των upstream δραστηριοτήτων, τη μείωση κατά 70-80% του μεθανίου σε εταιρικό επίπεδο και τη μείωση κατά 60-70% της καύσης σε εταιρικό επίπεδο, με στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου Scope 1 και 2 από τα περιουσιακά στοιχεία της έως το 2050.

Υπενθυμίζεται πως η Exxon, τον Ιούλιο του 2024 σύναψε την τέταρτη κατά σειρά συμφωνία για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, με την με την παραγωγό αμμωνίας CF Industries.

Μεταξύ άλλων, η Exxon συνεργάζεται με τη Shell και τη χαλυβουργία Nucor για την προώθηση της τεχνολογίας CCS.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι η προφανής επιλογή για πολλούς παραγωγούς πετρελαίου που θέλουν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα ή να βοηθήσουν άλλους να μειώσουν το δικό τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης