Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής αμφισβητεί το περίφημο «Νet Zero» - Για ποιο «πραγματικό Net Zero» μιλάει (Guardian)

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής αμφισβητεί το περίφημο «Νet Zero» - Για ποιο «πραγματικό Net Zero» μιλάει (Guardian)
Η αρχική ιδέα του «net zero» ήταν οι παγκόσμιες οικονομίες να σταματήσουν σχεδόν όλη τη χρήση ορυκτών καυσίμων και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν σε μαζική κλίμακα
Περίπου 45 εκατ. δολάρια από τα παγκόσμια επιχειρηματικά έσοδα καλύπτονται από εταιρικές δεσμεύσεις «net zero», αλλά ο Andrew Forrest, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του σιδηρομεταλλεύματος πιστεύει ότι το όλο θέμα του καθαρού μηδενός μια «απάτη».

«Τώρα είναι η ώρα να απομακρυνθούμε από το net zero 2050, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια απάτη για τη διατήρηση των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Forrest την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Guardian.

Αυτό που χρειάζεται αντ' αυτού, είπε ο Forrest, είναι το «πραγματικό net zero», το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει κυριολεκτικά στην εταιρεία Fortescue να απαλλαγεί από τον άνθρακα.

Η Fortescue είναι μια επιχείρηση που αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας βιομηχανίας παραγωγής χάλυβα, η οποία ευθύνεται για το 9% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Επίθεση στο net zero

Η επίθεση του Forrest στο «net zero» δεν έχει κερδίσει πολλούς υποστηρικτές είναι η αλήθεια.

Μια καταγραφή των δεσμεύσεων για το net zero σε όλο τον κόσμο από την Net Zero Tracker διαπίστωσε ότι το 60% των 2.000 μεγαλύτερων εταιρειών έχουν στόχους μηδενικού καθαρού αποτελέσματος που καλύπτουν περίπου 45 εκατ. δολάρια σε έσοδα.

Ωστόσο, η ανάλυση ανέφερε επίσης ότι μόνο 61 από αυτά τα σχέδια από συνολικά 1.145 εταιρείες πληρούσαν όλα τα κριτήρια, όπως η κατάλληλη χρήση αντισταθμιστικών στοιχείων και η κάλυψη του συνόλου των κλιματικών επιπτώσεων της εταιρικής δραστηριότητας.

Η αρχική ιδέα του «net zero» ήταν οι παγκόσμιες οικονομίες να σταματήσουν σχεδόν όλη τη χρήση ορυκτών καυσίμων και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν σε μαζική κλίμακα, για την άμεση μείωση του ατμοσφαιρικού CO2.

Όμως, τα παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που αγοράζουν αντισταθμιστικά στοιχεία άνθρακα, ορισμένα αμφιβόλου ποιότητας, για να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών τους αντί να μειώσουν πραγματικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων είναι πάρα πολλά.

Η Claire Snyder, ιδρύτρια και διευθύντρια της Climate Integrity, δήλωσε: «Ο Andrew Forrest έχει δίκιο σε αυτό: το «net» στο net zero είναι ένα παραθυράκι που χρησιμοποιείται συχνά. Τα ορυκτά καύσιμα είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο σχεδόν καμία εταιρεία δεν έχει ρητά σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τις δικές της δραστηριότητες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης