Ενέργεια

Ναι στο μηχανισμό φορολόγησης παραγωγών από ΕΒΙΚΕΝ, ACCER και BFIEC - Τρίτη επιστολή στην ΕΕ

Ναι στο μηχανισμό φορολόγησης παραγωγών από ΕΒΙΚΕΝ, ACCER και BFIEC - Τρίτη επιστολή στην ΕΕ

Τι αναφέρουν στην επιστολή προς την Κάντρι Σίμσον

 

Τη πλήρη υποστήριξη τους στην κοινή πρωτοβουλία των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για τον μηχανισμό φορολόγησης των παραγωγών ηλεκτρισμού όταν αυξάνονται υπερβολικά οι τιμές, εκφράζουν οι ενώσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών των τριών χωρών.

Με την τρίτη κοινή επιστολή τους που έχει ημερομηνία 10 Οκτωβρίου οι τρεις βιομηχανικές Ενώσεις οι Σύνδεσμοι απευθύνονται στην Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, λίγες ημέρες πριν το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.

Η πρώτη επιστολή είχε σταλεί στις 17 Ιουλίου και η δεύτερη στις 29 Αυγούστου. Τότε οι ενώσεις των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας της Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), της Ρουμανίας (ACCER) και της Βουλγαρίας (BFIEC) ζητούσαν απαντήσεις για τους λόγους των υψηλών τιμών ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη και την τεράστια απόκλιση τους σε σχέση με τις τιμές στη κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Πλέον οι τρεις Ενώσεις απολύτως ευθυγραμμισμένοι στην πολιτική που αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις τους εκφράζουν την υποστήριξή τους στην κοινή πρωτοβουλία των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Μάλιστα η επιστολή περιγράφει την πρόταση σημειώνοντας ότι προβλέπει την εφαρμογή ανώτατων ορίων τιμών στους υπο-οριακούς παραγωγούς σε περίπτωση ακραίων τιμών ενέργειας, προκειμένου να υποστηριχθούν οι καταναλωτές».

Πην.JPG

Πρωταρχικής σημασίας τα μέτρα


Στην επιστολή τους οι τρεις βιομηχανικές Ενώσεις επισημαίνουν ότι «προκειμένου να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους στην κοινή αγορά, τα περιφερειακά μέτρα για την υποστήριξη των τελικών χρηστών είναι πρωταρχικής σημασίας έως ότου επιτευχθούν τέτοια επίπεδα διασύνδεσης που να επιτρέπουν τη σύγκλιση των τιμών, τις ελεύθερες ροές ενέργειας και την εξάλειψη της δημιουργίας «νησίδων τιμών» (price islands), που πλήττουν δυσανάλογα ένα τμήμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθαρά σε γεωγραφική βάση».

Όπως αναφέρει η επιστολή «για αρκετούς μήνες, ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 2024, παρατηρήθηκαν ακραίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις Αγορές Επόμενης Ημέρας (DAM )στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ειδικά στα χρηματιστήρια Ενέργειας της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Οι μέσες ημερήσιες τιμές στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ήταν οι κορυφαίες 4 υψηλότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοια επίπεδα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας δεν είχαν παρατηρηθεί από την ενεργειακή κρίση από το 2022.

Αυτές οι ανισορροπίες τιμών προκλήθηκαν από μια σειρά παραγόντων, όπως η μειωμένη ικανότητα μεταφοράς, το κύμα καύσωνα, η χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας και η αύξηση των εξαγωγών στην Ουκρανία. Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι μέσες τιμές να διαμορφωθούν στις αγορές αυτές 2 έως 3 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, είχε αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες τους.

Τέτοιες διαφορές τιμών δεν συμβάλλουν σε όρους ίσου ανταγωνισμού στην κοινή αγορά και δημιουργούν προβλήματα ανταγωνιστικότητας εντός της ΕΕ, όπως αναφέρει και η έκθεση Ντράγκι».


Που οφείλονται οι διαφορές τιμών


Σχολιάζοντας τα αίτια της κατάστασης αυτής, οι τρεις βιομηχανικές ενώσεις αναφέρουν ότι οι διαφορές τιμών μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αφενός και της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης αφετέρου οφείλονται στους περιορισμούς της ικανότητας μεταφοράς μεταξύ των διαφορετικών ζωνών υποβολής προσφορών στις συζευγμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Και προσθέτει «Εάν ο επερχόμενος χειμώνας δεν είναι ήπιος όπως ήταν οι δύο τελευταίοι, θα μπορούσε να αναμένεται άνοδος της κατανάλωσης ενέργειας που θα επιβαρύνει τις τιμές. Με ανεπαρκή χωρητικότητα μεταφοράς μεταξύ των διαφορετικών περιοχών, οι ακραίες τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι επαναλαμβανόμενες διαφορές τιμών με την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη είναι πολύ πιθανές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης