Ενέργεια

Άνοδος 3,5% για το πετρέλαιο - Στα 79 δολ. κινείται το Brent, στα 75 δολ. το αργό

Άνοδος 3,5% για το πετρέλαιο - Στα 79 δολ. κινείται το Brent, στα 75 δολ. το αργό

Λόγω του τυφώνα στις ΗΠΑ και των ανησυχιών για Ισραήλ-Ιράν

 

Upd (20:10) Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 3,5% την Πέμπτη, υποστηριζόμενες από την άνοδο της ζήτησης καυσίμων καθώς ο τυφώνας πλήττει τη Φλόριντα, με τους κινδύνους προσφοράς στη Μέση Ανατολή να βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο.
Το Brent ενισχυόταν 3,53%, στα 79,30 δολάρια το βαρέλι περί τις 18:35 ώρα Ελλάδας. Το West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ κέρδιζε 3,52%, στα 75,85 δολάρια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, ο τυφώνας Milton έφτασε στη Φλόριντα, όπου περίπου στο ένα τέταρτο των πρατηρίων καυσίμων εξαντλήθηκε η βενζίνη, βοηθώντας στη στήριξη των τιμών του αργού.

Οι τιμές ενισχύθηκαν αυτόν τον μήνα αφού το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, αυξάνοντας την προοπτική αντιποίνων κατά των ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Καθώς το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει, οι δείκτες για το αργό υποχώρησαν για άλλη μια φορά και παρέμειναν σχετικά σταθεροί όλη την εβδομάδα.
Ωστόσο, οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, δεδομένου ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant υποσχέθηκε ότι οποιοδήποτε χτύπημα κατά του Ιράν θα ήταν "θανατηφόρο, ακριβές και εκπληκτικό".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα σχέδια του Ισραήλ σχετικά με το Ιράν, αν και οι αναλυτές του ANZ είπαν ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν μικρή επιρροή στη στρατηγική του.
Τα κράτη του Κόλπου ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτεθεί σε πετρελαϊκές τοποθεσίες του Ιράν, επειδή ανησυχούν ότι οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά από τους συμμάχους της Τεχεράνης εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ακόμη και με τις απειλές για την πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή στο προσκήνιο, οι ανησυχίες για τη ζήτηση εξακολουθούν να στηρίζουν τις θεμελιώδεις προοπτικές.
"Χωρίς πραγματική υπέρβαση ζήτησης ή έλλειψη προσφοράς, ο κίνδυνος θα παραμείνει περιορισμένος. Ακόμα κι αν η ισραηλινή πολεμική ρητορική ενσωματωθεί σε μια ισραηλινή επίθεση στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή, η αντίδραση των τιμών θα μπορούσε να είναι σύντομη, αν και βίαιη", δήλωσε ο Tamas Varga της PVM.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ υποβάθμισε την Τρίτη την πρόβλεψή της για τη ζήτηση για το 2025 λόγω της αποδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα και τη Βόρεια Αμερική.
Τα στοιχεία της EIA την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης