Ενέργεια

Ασθενέστερη ζήτηση για το πετρέλαιο προβλέπει για το 2025 η ΕΙΑ (Oil Price)

Ασθενέστερη ζήτηση για το πετρέλαιο προβλέπει για το 2025 η ΕΙΑ (Oil Price)
Το μεγαλύτερο μέρος της αναμενόμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης υγρών καυσίμων από την EIA προέρχεται από χώρες εκτός ΟΟΣΑ
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί το επόμενο έτος με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, ανέφερε η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) στις Βραχυπρόθεσμες Ενεργειακές Προοπτικές (STEO) του Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα, λόγω ακριβώς της ασθενέστερης ζήτησης, η ΕΙΑ μείωσε τις προβλέψεις της και για την τιμή του πετρελαίου τύπου Brent για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το Oil Price, η EIA αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί μόνο κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2025, λόγω των υποβαθμισμένων προβλέψεων για την κατανάλωση στις ανεπτυγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ.

Στο STEO του Σεπτεμβρίου, η EIA είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια κατανάλωση υγρών καυσίμων θα αυξανόταν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2025.

Στις προοπτικές του Οκτωβρίου, η υπηρεσία έριξε την πρόβλεψή της για τη συνολική κατανάλωση πετρελαίου στον ΟΟΣΑ κατά 200.000 bpd το 2025 σε σύγκριση με την STEO του περασμένου μήνα, ως αποτέλεσμα των ασθενέστερων προσδοκιών για τη βιομηχανική παραγωγή και την ανάπτυξη της μεταποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Σημαντικές οι χώρες εκτός ΟΟΣΑ

Το μεγαλύτερο μέρος της αναμενόμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης υγρών καυσίμων από την EIA προέρχεται από χώρες εκτός ΟΟΣΑ, καθώς εκεί η κατανάλωση υγρών καυσίμων θα αυξηθεί κατά 1,0 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2024 και κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2025.

Αντίθετα, στις χώρες του ΟΟΣΑ, η κατανάλωση προβλέπεται να μειωθεί κατά 100.000 bpd το 2024 πριν αυξηθεί κατά παρόμοιο ποσό το 2025.

Για τις ΗΠΑ, η EIA μείωσε την εκτίμησή της για την κατανάλωση υγρών καυσίμων σε 20,49 εκατομμύρια bpd το 2025, από την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου για 20,64 εκατομμύρια bpd.

Στο STEO του Οκτωβρίου, η EIA μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του αργού πετρελαίου Brent μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Στις προβλέψεις αυτού του μήνα, η διοίκηση αναμένει ότι η τιμή του Brent θα είναι κατά μέσο όρο στα 78 δολάρια ανά βαρέλι το 2025, δηλαδή 7 δολάρια το βαρέλι λιγότερο από την πρόβλεψη του STEO του περασμένου μήνα.

Οι χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου στην πρόβλεψη «αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2025», δήλωσε η EIA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης