Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Σερβία: Στο κοινοβούλιο η πρόταση για απαγόρευση της εξόρυξης λιθίου - Στον αέρα έργο της Rio Tinto

Σερβία: Στο κοινοβούλιο η πρόταση για απαγόρευση της εξόρυξης λιθίου - Στον αέρα έργο της Rio Tinto

Το έργο ύψους 2,4 δισ.δολ. θα μπορούσε να καλύψει το 90% των σημερινών αναγκών λιθίου της Ευρώπης

 

Το σερβικό κοινοβούλιο ξεκίνησε τη Δευτέρα τη συζήτηση επί της πρότασης της αντιπολίτευσης για την απαγόρευση της εξόρυξης και εξερεύνησης λιθίου και βορικών, η οποία θα έδινε ουσιαστικά τέλος σε ένα αμφισβητούμενο έργο της Rio Tinto στα δυτικά της χώρας.
Τον Ιούλιο, η Σερβία επανέφερε την άδεια της Rio Tinto's για την ανάπτυξη του έργου το οποίο θα ήταν το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου της Ευρώπης, δύο χρόνια αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση σταμάτησε τη διαδικασία λόγω ανησυχιών από περιβαλλοντικές ομάδες.
Η απόφαση του Ιουλίου προκάλεσε πανεθνικές διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων αποκλεισμών δρόμων και σιδηροδρόμων.
Εάν εφαρμοστεί, το έργο 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το λίθιο Jadar θα μπορούσε να καλύψει το 90% των σημερινών αναγκών λιθίου της Ευρώπης και να καταστήσει τη Rio Tinto έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς λιθίου στον κόσμο. Το λίθιο είναι βασικό συστατικό στις μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και κινητές συσκευές.
Σέρβοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ορυχείο θα τονώσει την οικονομία της βαλκανικής χώρας, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι τα βιομηχανικά απόβλητα που παράγονται από το ορυχείο θα δηλητηριάσουν τη γη και το νερό στην περιοχή.

Οι δεσμεύσεις της εταιρείας

Η Rio Tinto ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι το έργο θα υπόκειται σε αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας «εκτεταμένης φάσης» νομικών, περιβαλλοντικών διαδικασιών αδειοδότησης και δημόσιες διαβουλεύσεις πριν από την εφαρμογή του.
Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic είπε ότι η έναρξη της εξόρυξης θα μπορούσε να αναμένεται το 2028 το νωρίτερο.
Η Dubravka Djedovic Handanovic, υπουργός ορυχείων και ενέργειας, είπε στο κοινοβούλιο ότι το Βελιγράδι θα επιμείνει στη συμμόρφωση της Rio στα διεθνή περιβαλλοντικά και βιομηχανικά πρότυπα.
Επεσήμανε ότι μια απαγόρευση θα ήταν επιζήμια για την οικονομία, καθώς η Σερβία θα χάσει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και έσοδα από το έργο και πιθανή παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η Danijela Nestorovic, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος Οικολογικής Εξέγερσης, που πρότεινε την απαγόρευση ως τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου εξόρυξης, δήλωσε ότι η εξόρυξη λιθίου θα ήταν καταστροφική για το περιβάλλον.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση της αντιπολίτευσης, έχει μια άνετη πλειοψηφία 156 βουλευτών στο κοινοβούλιο των 250 εδρών. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της πρότασης τις επόμενες ημέρες, εν αναμονή της λήξης της συζήτησης.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι θα πραγματοποιήσουν περισσότερες διαδηλώσεις εάν το κοινοβούλιο μπλοκάρει την πρόταση της αντιπολίτευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης