Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιμένουν με παρεμβάσεις στην Κομισιόν Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία με τρίτη επιστολή για το ενεργειακό κόστος

Επιμένουν με παρεμβάσεις στην Κομισιόν Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία με τρίτη επιστολή για το ενεργειακό κόστος
Το ζήτημα της τεράστιας απόκλισης τιμών μεταξύ της φθηνότερης δυτικής και της ακριβότερης ανατολικής Ευρώπης, μία διαφορά που φθάνει και ξεπερνά κάποιες φορές ακόμα και τα 100 ευρώ/MWh, παραμένει
Συνεχίζονται οι προσπάθειες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την υιοθέτηση μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να αποτραπούν στο μέλλον και να αμβλυνθούν οι συνέπειες περιφερειακών ενεργειακών κρίσεων όπως αυτή που σημειώθηκε στη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού.

Έτσι με νέα επιστολή προς την Κομισιόν, την τρίτη κατά σειρά, οι βιομηχανικές ενώσεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, θα ζητήσουν παρεμβάσεις για το υψηλό ενεργειακό κόστος και κυρίως για τις μεγάλες αποκλίσεις τιμών που σημειώνονται μεταξύ Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Το θέμα έχει ήδη τεθεί με επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αλλά και με κοινή επιστολή των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας προς την απερχόμενη Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Στις 15 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Υπουργών

Οι επιστολές αυτές φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιήσει σε κάποιο βαθμό τα αντανακλαστικά των Βρυξελλών με αποτέλεσμα το ζήτημα του ενεργειακού κόστους να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που διεξάγεται στις 15 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.

Στο Συμβούλιο, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να παρουσιάσει τα μέτρα που προτάθηκαν μέσω της κοινής επιστολής των τριών υπουργών (Ελλάδας Βουλγαρίας Ρουμανίας) στις 30 Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρο της επιστολής βρίσκονται οι αποκλίσεις τιμών μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης και ζητείται η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων στις τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού.
 
Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός ενδέχεται να θέσει θέμα απόζευξης των αγορών της ΝΑ Ευρώπης, αν συνεχιστεί το φαινόμενο, επικαλούμενος τις ανεπαρκείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, που οξύνουν τις περιφερειακές κρίσεις, όπως αυτήν του καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή επιστολή των τριών υπουργών προτείνονταν έκτακτα μέτρα, όπως η φορολόγηση των υπερεσόδων των παικτών της αγοράς και η αναδιανομής τους στους καταναλωτές κλπ.


Αποζημιώσεις για διαφορές τιμών ζητά η Ρουμανία

Μάλιστα η Ρουμανία έχει ζητήσει από την Κομισιόν αποζημίωση όταν υπάρχουν μεγάλες διαφορές τιμών ηλεκτρισμού μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης. Πάντως η ΕΕ απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στο ρουμανικό αίτημα στέλνοντας προειδοποιητική επιστολή γειτονική χώρα προειδοποιώντας τη ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να περιορίζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά, όπως και τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Ρουμανία, εφαρμόζει ειδικά μέτρα, που απαιτούν από ορισμένους παραγωγούς ηλεκτρισμού να συνεισφέρουν όλα τα έσοδα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο τιμής σε ένα ταμείο ενεργειακής μετάβασης και υποχρεώνουν τους παραγωγούς φυσικού αερίου να πωλούν μέρος της παραγωγής τους σε σταθερές τιμές σε ορισμένους πελάτες.

Με αυτό τον τρόπο η χώρα είχε εξασφαλίσει φθηνότερο ρεύμα, σε σχέση με τις τιμές της χονδρικής αγοράς, για τους καταναλωτές, οικιακούς και επιχειρήσεις.

Ας σημειωθεί ότι η επιστολή της Κομισιόν, αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία παραπομπής μίας χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Επιτροπή εγκαλεί τη Ρουμανία για τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, θεωρώντας ότι τα ειδικά μέτρα που εφαρμόζει περιορίζουν την ελευθερία των συμμετεχόντων στην αγορά να ορίζουν τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η Κομισιόν αποφάσισε να συνεχίσει την ανοικτή διαδικασία επί παραβάσει αποστέλλοντας πρόσθετη προειδοποιητική επιστολή στη Ρουμανία για τον περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμώντας ότι ο περιορισμός των εξαγωγών είναι ασυμβίβαστος με τις συνθήκες λειτουργίας της ΕΕ.

Πάντως οι αθρόες εξαγωγές ρεύματος από τη Ν.Α Ευρώπη, μέσω Ουγγαρίας, προς την Ουκρανία τον Ιούλιο συνέβαλαν σημαντικά στην εκτόξευση των τιμών τόσο στην εγχώρια χονδρική αγορά ηλεκτρισμού όσο και σε αυτές των γειτονικών χωρών. Πάντως η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην απάντησή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε θέσει το αντίστοιχο θέμα ανέφερε πως οι εξαγωγές στην Ουκρανία δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Ανεξαρτήτως όμως όλων αυτών, το ζήτημα της τεράστιας απόκλισης τιμών μεταξύ της φθηνότερης δυτικής και της ακριβότερης ανατολικής Ευρώπης, μία διαφορά που φθάνει και ξεπερνά κάποιες φορές ακόμα και τα 100 ευρώ/MWh, παραμένει, υποσκάπτοντας την ανταγωνιστικότητα και γενικότερα την οικονομία των χωρών με ακριβό ρεύμα.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης