Διεθνή

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε εγκαθίδυση μόνιμης σταθερότητας σε Αιγαίο και Αν.Ευρώπη - Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε εγκαθίδυση μόνιμης σταθερότητας σε Αιγαίο και Αν.Ευρώπη - Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων
Πως επηρεάζεται η Ελλάδα

H Τουρκία δια του Ομέρ Τσελίκ μιλά για απειλή περιφερειακού πολέμου ενώ η Κύπρος που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ισραήλ ενδέχεται να γίνει εφαλτήριο ανάπτυξης Αμερικανικών δυνάεων.

Παράλληλα ο Biden άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτυπηθούν πετρελαϊκές ypodom;ew και πηγές του Ιράν, λέγοντας ότι θα το συζητήσει με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ. O ίδιος είχε ζητήσει να μην υπάρξουν χτυπήματα στα πυρηνικά του Ιράν, όπως κατέγραφε το WEN https://www.worldenergynews.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/articles/559858/bainten-prospatheies-gia-apofygi-israilinoy-xtypimatos-se-pyrinikes-egkatastaseis-tou-iran

Σύμφωνα με το όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο αναφέρει μεταξεί άλλων: 

 «Σημειώνεται ότι η Τουρκία δε θα επιτρέψει να γίνει κατάχρηση της ειλικρινούς της προσέγγισης και των προσπαθειών της για την καλλιέργεια εδάφους συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται, ότι η καλύτερη επιλογή είναι η δράση με κοινή λογική».

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η 'Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη "ανεπιθύμητου προσώπου" του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Η Αγκυρα προειδοποίησε νωρίτεα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ για πιθανότητα περιφερειακού πόλεμου σε ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο επισημαίνοντας την ενόχλησή της από την παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, ο Ομέρ Τσελίκ, Εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης, τόνισε πως δεν έχει μείνει σχεδόν κανένα μέρος για ψαρόβαρκες στη Μεσόγειο, παντού είναι γεμάτα πολεμικά πλοία και ο αριθμός τους αυξάνεται.

Ο σκοπός αυτού είναι η προστασία του Ισραήλ, εξηγεί εκτιμώντας πως αναμφίβολα, κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να απαντήσει στην τρομοκρατία και σε μια εθνική απειλή, αλλά όποιος λέει «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται» επιτρέπει στο Ισραήλ να σκοτώσει περισσότερες γυναίκες και παιδιά.

«Το σημείο στο οποίο έφτασε η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία αψηφά ολόκληρη τη διεθνή τάξη, δείχνει ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση Νετανιάχου που απειλεί την ασφάλεια των Εβραίων στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο» συνοψίζει και προσθέτει πως «εάν το ανθρωπιστικό μέτωπο εναντίον αυτής της κυβέρνησης της γενοκτονίας δεν μπορεί να υπερβεί τα λόγια και να αναλάβει δράση που θα σταματήσει αυτή τη γενοκτονία, θα δημιουργήσει μια περιοχή αστάθειας που θα επεκταθεί πολύ πέρα από τον περιφερειακό πόλεμο, μπορεί να προκαλέσει κάποια ασύμμετρη αστάθεια και θα εξαπλώθηκε σε μια πολύ ευρύτερη γεωγραφία».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Pat Ryder παράλληλα επιβεβαίωσε την ανάπτυξη των Αμερικανών στρατιωτών.
Ωστόσο, απέφυγε να επεκταθεί στις λεπτομέρειες που αφορούν τη δύναμη των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Η Κύπρος η οποία απέχει λιγότερο από 500 χιλιόμετρα από το Ισραήλ, έχει χρησιμεύσει στο παρελθόν ως τόπος εκκένωσης κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ- Hezbollah το 2006 και προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος τρόπος για την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών χωρών.

Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη καθώς καθιστά την Κύπρο μέρος μίας πολεμικής σύγκρουσης ενώ η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στη Μεγαλόνησο δεν νομιμοποιείται από καμία συνθήκη, αφού δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.


Στο προσκήνιο οι μετανάστες


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρότητα των δομών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 50% – το οποίο μεταφράζεται σε 20.000 θέσεις φιλοξενίας – και ο στόχος που τέθηκε χθες είναι να υπάρξει άμεσα δυνατότητα για ακόμα 25.000 θέσεις.

Προσεχώς, η Αθήνα αναμένεται να εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με την Αγκυρα στο Μεταναστευτικό, ενώ εντός του Οκτωβρίου αναμένεται και το ραντεβού του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου (ο οποίος επεξεργάζεται σχέδιο διαχείρισης μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης), με τον τούρκο ομόλογό του, Αλί Γερλίκαγια, με στόχο ακόμα μεγαλύτερο συντονισμό των δύο χωρών, χωρίς να αποκλείεται και αίτημα για περαιτέρω στήριξη από την ΕΕ 


Biden: Αναμονή για πετρελαϊκό χτύπημα

«Τίποτα δεν θα συμβεί σήμερα (Πέμπτη)», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι «τίποτα δεν θα συμβεί» σήμερα Πέμπτη (σ.σ. ώρες ΗΠΑ) αναφορικά με μια ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Ισλαμική Δημοκρατία κατά του Ισραήλ.

«Τίποτα δεν θα συμβεί σήμερα (Πέμπτη)», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για ένα ταξίδι στις νότιες ΗΠΑ.

Ωστόσο, o Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτυπηθούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και πηγές του Ιράν, λέγοντας ότι θα το συζητήσει με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ. Ο ίδιος, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε πει ότι δεν επιθυμεί ένα πλήγμα στις πυρηνικές και στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης