Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ολλανδία: Θα επιβάλλει για πρώτη φορά χρεώσεις στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για το δίκτυο

Ολλανδία: Θα επιβάλλει για πρώτη φορά χρεώσεις στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για το δίκτυο

Η ACM έχει υπολογίσει ότι το κόστος δικτύου θα αυξηθεί από 7 δισ.ευρώ ετησίως επί του παρόντος σε 15-25 δισ. ετησίως μέχρι το 2040

 

Η ολλανδική ρυθμιστική αρχή ACM σχεδιάζει να χρεώσει τους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ένα τιμολόγιο για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο για πρώτη φορά, λέγοντας ότι αυτό ήταν απαραίτητο λόγω του αυξανόμενου κόστους.
«Είναι σημαντικό το κόστος να κατανέμεται εξίσου μεταξύ όλων των χρηστών του ηλεκτρικού δικτύου και οι προμηθευτές και οι χρήστες στο εξωτερικό να πληρώνουν επίσης για την ολλανδική υποδομή», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ACM Manon Leijten την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το ισχύον ολλανδικό σύστημα, οι χρήστες - όχι οι παραγωγοί - επωμίζονται το κόστος του δικτύου. Το μέγεθος των τιμολογίων δεν έχει ακόμη καθοριστεί, πρόσθεσε η ACM.
Η κίνηση για την εισαγωγή δασμών για τους παραγωγούς έρχεται καθώς το κόστος κατασκευής του ολλανδικού δικτύου αυξάνεται γρήγορα.
Η TenneT, η ολλανδική κρατική εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύου υψηλής τάσης στη Γερμανία και την Ολλανδία, σχεδιάζει να δαπανήσει 160 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία. Πολλά από αυτά αφορούν την κατασκευή υποδομών για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων πάρκων ανεμογεννητριών στη Βόρεια Θάλασσα.

Καθυστερήσεις στη σύνδεση

Στην ξηρά, οι περιφερειακές εταιρείες δικτύων αντιμετωπίζουν συμφόρηση και καθυστερήσεις όσον αφορά τη σύνδεση παραγωγών και καταναλωτών στο ηλεκτρικό δίκτυο.
«Η ACM έχει υπολογίσει ότι το κόστος για όλους τους χρήστες του δικτύου θα αυξηθεί από 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως επί του παρόντος σε 15-25 δισεκατομμύρια ετησίως» μέχρι το 2040, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.
«Λόγω αυτής της μεγάλης αύξησης, η ειλικρινής κατανομή του κόστους έχει γίνει πιο σημαντική».

Η ACM είπε ότι ενώ οι εταιρείες δικτύου είχαν προσφέρει την υποστήριξή τους για τα τιμολόγια παραγωγών, η ιδέα δεν άρεσε στους παραγωγούς.
«Οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ενέργειας έχουν επισημάνει ότι ανησυχούν για το επιχειρηματικό μοντέλο για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε.
Ο οργανισμός είπε ότι αναμένει να δημοσιεύσει ένα σχέδιο απόφασης για το μέγεθος των δασμών το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης