Διεθνή

UBS: Οι αλλαγές στην ανισότητα πλούτου ανά χώρα από το 2008

UBS: Οι αλλαγές στην ανισότητα πλούτου ανά χώρα από το 2008

Τα κράτη που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σύμφωνα με τις τιμές του δείκτη Gini

Άκρως εντυπωσιακή είναι η Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου της UBS 2024 για στην ανισότητα πλούτου ανά χώρα από το 2008 έως το 2023 η οποία δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφαρμογή Voronoi.

Οι συγκεκριμένες μεταβολές μετρήθηκαν με τις τιμές του δείκτη Gini για την προαναφερόμενη χρονική περίοδο.

 

Οι υψηλότερες τιμές υποδηλώνουν μεγαλύτερη ανισότητα στην κατανομή του πλούτου.

Για παράδειγμα, μια χώρα όπου ένα άτομο κατείχε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και όλοι οι άλλοι δεν είχαν τίποτα, θα είχε δείκτη Gini 100%.

 

Στην κορυφή η Σιγκαπούρη

Στη λίστα με τις επιλεγμένες χώρες της UBS, η Σιγκαπούρη έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη (έως και 70% το 2023 από 53% το 2008) στο δείκτη Gini.

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει πολιτικές που αποσκοπούν στην προσέλκυση ιδιωτών υψηλής καθαρής αξίας καθώς και διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στη Σιγκαπούρη.

Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές για τη μείωση της ανισότητας έχουν κατασκευαστεί μέσω ενός οικονομικού φακού, όπως η προσπάθεια άρσης δομικών φραγμών που εμποδίζουν τους ανθρώπους να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα.

Είναι ενδιαφέρον ότι την ίδια χρονική περίοδο, ο μέσος πλούτος της Σιγκαπούρης αυξήθηκε κατά 116%, ενώ ο διάμεσος πλούτος μειώθηκε κατά 2%.


Κορυφαία ευρωπαϊκά κράτη η Φινλανδία και η Ισπανία

Στην πρώτη τριάδα, συμπεριλαμβάνονται η Φινλανδία και η Ισπανία. Πρόκειται για χώρες που έχουν δει αύξηση 20 ποσοστιαίων μονάδων στις τιμές του δείκτη Gini από το 2008.

Από τις 29 χώρες που αναλύθηκαν από την UBS, οι 18 κατέγραψαν αυξανόμενη ανισότητα πλούτου.

Ωστόσο, η ανισότητα πλούτου έχει επίσης μειωθεί για αρκετές χώρες, μερικές από αυτές μεγάλες οικονομίες: τις ΗΠΑ (-1%), τη Γερμανία (-6%) και τη Σαουδική Αραβία (-13%).

Μια πρόσφατη ανάλυση της Federal Reserve διαπίστωσε ότι από το 2019 έως το 2022, οι ομάδες χαμηλού πλούτου στην Αμερική είχαν μεγαλύτερα ποσοστά κέρδη σε πλούτο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ομάδες με υψηλό πλούτο.

ΠΙΝΑΚΑΣ_ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ_ΠΛΟΥΤΟΥ_ΧΩΡΩΝ.png

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης