Ενέργεια

Αποθήκευση: Η ΕΕ θα μπορούσε να εξοικονομήσει 9 δισ. ευρώ έως το 2030 σε κόστος φυσικού αερίου( Ember)

Αποθήκευση: Η ΕΕ θα μπορούσε να εξοικονομήσει 9 δισ. ευρώ έως το 2030 σε κόστος φυσικού αερίου( Ember)

Ζωτικής σημασίας η βελτίωση της προσβασιμότητας στο δίκτυο -  Energy Storage

 

Η ΕΕ θα μπορούσε να εξοικονομήσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κόστος φυσικού αερίου με την ανάπτυξη του BESS για να συλλάβει την περίσσεια αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Ember. Τα ευρήματα βασίζονται στην τιμή της ενέργειας και τα σύνολα δεδομένων ωριαίας παραγωγής και αποκαλύφθηκαν σε μια πρόσφατη έκθεση με τίτλο "EU battery storage is ready for its moment in the sun".

Εάν η Γερμανία διέθετε επιπλέον 2 GW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) τον Ιούνιο του 2024, θα είχε εξοικονομήσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ από το κόστος καυσίμων μόνο αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε η έκθεση.

Μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα είναι άφθονες σε ορισμένες χρονικές στιγμές σε πολλές χώρες της ΕΕ, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 49% της ωριαίας ζήτησης το 2030 σε σύγκριση με 27% το 2023. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τη ζήτηση στο 4% των ωρών και περισσότερο από το ήμισυ της ζήτησης στο 35% των ωρών, πάνω από δέκα φορές από το 3% που είναι σήμερα.

Η ανάπτυξη περισσότερων BESS θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να καλύψουν περισσότερη ζήτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις ώρες που η παραγωγή αρχίζει να πέφτει, ανέφερε η Ember. Ωστόσο, η ηλιακή ενέργεια καλύπτει όλο και περισσότερο τη ζήτηση σε ώρες αιχμής σε ορισμένες χώρες

Ανάπτυξη 1.500 GW αποθήκευσης ενέργειας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεσή του «Από τον απολογισμό στη λήψη δράσης: Πώς να εφαρμόσετε τους ενεργειακούς στόχους COP28». Σύμφωνα με αυτό ο κόσμος πρέπει να αναπτύξει 1.500 GW αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030 για να ενσωματώσει τους αγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αριθμός που συμφωνήθηκε για πρώτη φορά από τους ηγέτες της G7 τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Η έκθεση του IEA σημειώνει επίσης ότι η βελτίωση της προσβασιμότητας στο δίκτυο θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των πιο φιλόδοξων στόχων του 2030, τονίζοντας ότι, στο τέλος του 2023, περίπου 3 TW χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περίμεναν συνδέσεις στο δίκτυο παγκοσμίως, περίπου ίση με την ίδια δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας που ξεκίνησε εμπορική λειτουργία τα τελευταία 15 χρόνια.

Αν και αυτό δεν είναι ένα νέο συμπέρασμα αυτό καθαυτό - η DNV σημείωσε ότι η παγκόσμια χωρητικότητα του δικτύου πρέπει να αυξηθεί περίπου 2,5 φορές έως το 2050 - η έκθεση του IEA επισημαίνει ότι σημαντικά μεγαλύτερες επενδύσεις στο δίκτυο θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η έκθεση σημειώνει ότι οι μέσες ετήσιες επενδύσεις στο δίκτυο θα πρέπει να υπερδιπλασιαστούν από 330 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, όπως παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, σε πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σχεδόν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του BloombergNEF για ετήσια επένδυση στο δίκτυο τα επόμενα χρόνια.

Μονόδρομος οι επενδύσεις

Μετά το 2030, οι συνεχείς επενδύσεις στο δίκτυο θα είναι επίσης απαραίτητες για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων του κόσμου, με την έκθεση της IEA να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περίπου 25 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να «χτιστούν ή να εκσυγχρονιστούν» έως το 2030 για να επιτευχθεί ο στόχος, με άλλα 55 εκατομμύρια χιλιόμετρα να χρειάζονται μέχρι το 2035.

Η έκθεση του IEA σημειώνει ότι θα απαιτηθούν μεγαλύτερες επενδύσεις σε έργα BESS για να συμβάλουν στην προσθήκη ευελιξίας σε αυτά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία του IEA και του Bloomberg New Energy Finance, το BESS ήταν η τεχνολογία με τις περισσότερες επενδύσεις στην ενέργεια το 2023, καταδεικνύοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον τομέα BESS.

Ο κόσμος θα χρειαστεί να αυξήσει τις επενδύσεις στο BESS για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, ωστόσο, με την έκθεση του IEA να επισημαίνει ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν σε περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2030, επτά φορές το επίπεδο που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια και περισσότερο από 50% περισσότερο από την επένδυση που προορίζεται για το αποτέλεσμα STEPS.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης