Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Χαμηλότερες οι μέσες προβλέψεις για το brent στα 81,5 δολ και στα 77,6 δολ για το crude

Reuters: Χαμηλότερες οι μέσες προβλέψεις για το brent στα 81,5 δολ και στα 77,6 δολ για το crude

Το Brent προβλέπεται κατά μέσο όρο σρα 81,52 δολάρια ανά βαρέλι το 2024, η χαμηλότερη πρόβλεψη από τον Φεβρουάριο και το αργό στα 77,64 δολάρια κάτω από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα για 78,82 δολάρια

Οι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου για το 2024 για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, επικαλούμενοι ασθενέστερη ζήτηση και αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια του ΟΠΕΚ, με τις τιμές να αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα 30/9.

Μια δημοσκόπηση του Reuters με 41 αναλυτές και οικονομολόγους που διεξήχθη τις δύο τελευταίες εβδομάδες προέβλεπε ότι το αργό πετρέλαιο Brent θα ήταν κατά μέσο όρο 81,52 δολάρια ανά βαρέλι το 2024, η χαμηλότερη πρόβλεψη από τον Φεβρουάριο και από 82,86 δολάρια που προβλεπόταν τον Αύγουστο.

Οι τιμές του αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 77,64 δολάρια, κάτω από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα για 78,82 δολάρια.
«Η πρόσφατη αδυναμία στις τιμές του πετρελαίου αποδίδεται εν μέρει στις ανησυχίες της αγοράς για το πώς και πότε ο ΟΠΕΚ θα επιστρέψει τα βαρέλια στην αγορά, παράλληλα με τους ασθενέστερους κινεζικούς δείκτες ζήτησης», δήλωσε ο Roger Read, Senior Energy Analyst της Wells Fargo.

Μείωση προβλέψεων

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 0,9 έως 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mbpd) το 2024, κάτω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 1 έως 1,3 mbpd, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) μείωσαν τις προβλέψεις τους, επικαλούμενοι την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης, με τον ΟΠΕΚ να μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της ζήτησης πετρελαίου το 2024 για δεύτερη φορά.

«Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ασθενούς ζήτησης, πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα», δήλωσε ο Sehul Bhatt, Διευθυντής Έρευνας της CRISIL Market Intelligence and Analytics.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι το ασφάλιστρο κινδύνου που σχετίζεται με τον πόλεμο στις τιμές του πετρελαίου έχει μειωθεί λόγω της άφθονης προσφοράς, αλλά ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι το ασφάλιστρο θα μπορούσε να επιστρέψει εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Ο Florian Grunberger, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler, δήλωσε ότι εάν οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός (στη Γάζα) παραμείνουν ανεκπλήρωτες, ένα υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για το πετρέλαιο θα μπορούσε να επιστρέψει.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 90 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο, λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+. Αλλά έχουν αντιστρέψει απότομα πορεία, πέφτοντας κάτω από τα 70 $/βαρέλι αυτόν τον μήνα, καθώς οι αδύναμες τάσεις της ζήτησης έχουν οδηγήσει σε υπερπροσφορά.

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται ακόμη να προχωρήσει με προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο, αλλά απαιτούνται πρώτα περικοπές της παραγωγής για να αντιμετωπιστεί η υπερπαραγωγή από ορισμένα μέλη.
«Αναμένουμε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Societe Generale, Μάικ Χέιγκ.
«Ωστόσο, δεδομένης της απογοητευτικής προοπτικής της ζήτησης και των αυξανόμενων εμπορικών αποθεμάτων του ΟΟΣΑ, οι πλήρεις μειώσεις δεν μπορούν να χαλαρώσουν πλήρως, καθώς οι τιμές θα αρχίσουν να επιδεινώνονται».

Επί του παρόντος, ο ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή κατά 5,86 εκατομμύρια bpd, ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο όμιλος καθυστέρησε το σχέδιό του να τονώσει την παραγωγή αφού οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε χαμηλό εννέα μηνών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης