Ενέργεια

Εύθραυστες ισορροπίες για τα μεγάλα στρατηγικά ενεργειακά συμφέροντα στην Ερυθρά

Εύθραυστες ισορροπίες για τα μεγάλα στρατηγικά ενεργειακά συμφέροντα στην Ερυθρά
Η επόμενη σύγκρουση που θα ξεσπάσει στην περιοχή θα μπορούσε εύκολα να είναι η Αιθιοπία εναντίον της Σομαλίας - Oilprice.com
πόλεμοι ανάμεσα σε Ρωσία -Ουκρανία και Ισραήλ-Χαμάς-Χεζμπολάχ-Χούθι δεν είναι απλές μικροσυγκρούσεις που εκτυλίσσονται χωρίς παγκόσμιο αντίκτυπο, ενώ φαίνεται πως αποτελούν απλώς εκδηλώσεις τεκτονικών αλλαγών που συμβαίνουν εδώ και καιρό στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Η κατάσταση που έχει εδώ καιρό διαμορφωθεί στην Ερυθρά θάλασσα, έχοντας προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη διεθνή ναυτιλία, είναι μέρος αυτής της σκακιέρας, και μάλιστα, από τα πλέον κομβικά.

Σύμφωνα με το Oil Price, εάν η απειλή των Χούθι δεν είναι καταστροφικές από μόνες τους, τα σχέδια εξωτερικών δυνάμεων πέρα από τις δραστηριότητες των Χούθι, αναμφίβολα είναι.

Όλοι αναζητούν ένα γεωστρατηγικό πλεονέκτημα και αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η Μέση Ανατολή (και όχι μόνο) κοιτάζει την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ερευνητές του Critical Threats χαρτογράφησαν πρόσφατα τα διάφορα συμφέροντα στην Ερυθρά Θάλασσα και πώς μια σειρά από τοπικές, διασυνοριακές και περιφερειακές συγκρούσεις έχουν ως στόχο να διεκδικήσουν πρόσβαση στην Ερυθρά.

Το Σουδάν

Στο Σουδάν παρεμβαίνουν κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία υποστηρίζουν τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ενώ αντίθετα, η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF).

Τα ΗΑΕ, τα οποία έχουν ήδη πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, υποστηρίζουν τις RSF για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Σουδάν, ενώ η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν τις SAF επειδή θέλουν να κατασκευάσουν ναυτικές βάσεις στο Σουδάν.

Οι εμφύλιοι πόλεμοι είναι κάτι πολύ περισσότερο από εμφύλιοι πόλεμοι όταν οι αντιμαχόμενες πλευρές εξοπλίζονται από εξωτερικούς παίκτες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι βέβαια έτη φωτός μπροστά από το Ιράν και τη Ρωσία στην στρατηγική τους για πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς έχουν ασχοληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων κατά μήκος της Ερυθράς και της Αραβικής Θάλασσας, ιδιαίτερα γύρω από την Υεμένη, όπου ασκούν μεγάλο έλεγχο στις νότιες περιοχές, κόντρα στους Χούθι.

Αιθιοπία και Σομαλία

Η Αιθιοπία και η Σομαλία είναι δύο ακόμη παίκτες που αγωνίζονται για την Ερυθρά Θάλασσα, με την Αιθιοπία να επιθυμεί απεγνωσμένα πρόσβαση σε αυτή και να προσπαθεί να την αποκτήσει μέσω της εύθραυστης αποσχισθείσας περιοχής της Σομαλιλάνδης.

Ο βασικός εξωτερικός παίκτης εδώ είναι η Τουρκία, την οποία η Σομαλία χρησιμοποιεί ως προπύργιο κατά της Αιθιοπίας, γεγονός που ωφελεί επίσης την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, επειδή όλα αφορούν τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας.

Η επόμενη σύγκρουση που θα ξεσπάσει στην περιοχή θα μπορούσε εύκολα να είναι η Αιθιοπία εναντίον της Σομαλίας, φέρνοντας έναν ακόμη όμιλο ξένων παικτών στη συμπλοκή.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ενθάρρυνε σε αυτή την περίπτωση τη ριζοσπαστική ισλαμιστική ομάδα Al-Shabaab, ενώ ταυτόχρονα, οι αμερικανικές πληροφορίες δείχνουν ότι οι Χούθι και η Al Shabaab συνεργάζονται.

Ξέρουν τι έρχεται και ετοιμάζονται να διεισδύσουν στον κενό χώρο.

Παρόλα αυτά, τα ΗΑΕ επέλεξαν να μην παρέμβουν στις επιθέσεις των Χούθι.

Η στάση τους, γλιτώνει τα ΗΑΕ από τη στοχοποίησή τους -όπως και η επιρροή τους στην Υεμένη.

Άλλωστε, δεν είναι ένας αντίπαλος που οι Χούθι θα μπορούσαν εύκολα να χτυπήσουν.

Για τα ΗΑΕ, έδρα της γιγαντιαίας ναυτιλιακής εταιρείας DP World, το γεγονός ότι η θαλάσσια κυκλοφορία ανακατευθύνεται μακριά από το στενό Bab el-Mandeb της Υεμένης για να μην χτυπηθεί από πυραύλους, μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας εξακολουθεί να ωφελεί τα ΗΑΕ.

Στην πραγματικότητα, η Clarksons Research δήλωσε στους πελάτες της την Πέμπτη (26/9) ότι η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα προσθέτει περίπου 3% στη συνολική παγκόσμια ναυτιλιακή ζήτηση.

Όσοι ελέγχουν την Ερυθρά Θάλασσα και τα λιμάνια της διαπιστώνουν ότι οι επιχειρήσεις στην πραγματικότητα βρίσκονται σε άνθηση.

Δεν υπάρχουν πολλά κίνητρα για να σταματήσουν τους Χούθι. (Το προβάδισμα για οποιαδήποτε κίνηση κατά των Χούθι, ωστόσο, θα πρέπει να προέλθει από τους Σαουδάραβες).

Στη συνέχεια, υπάρχει η Ρωσία, η οποία πρόσφατα λέγεται ότι βρίσκεται σε μυστικές συνομιλίες με τους Χούθι για να τους προμηθεύσει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ η Τεχεράνη φέρεται επίσης να βοηθά τους Χούθι να εξασφαλίσουν ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους, με τη Μόσχα σύμφωνα με πληροφορίες να διεισδύει κι αυτή σιγά σιγά στο Κέρας της Αφρικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης