Ενέργεια

Κομισιόν: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αντίσταση στις προσπάθειες μείωσης του ρωσικού αερίου  

Κομισιόν: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αντίσταση στις προσπάθειες μείωσης του ρωσικού αερίου  
Η Ευρώπη συνεχίζει να επιτρέπει την είσοδο φυσικού αερίου στα εδάφη της παρά τις κυρώσεις που επέβαλε στους Ρώσους - Montel
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αντιμετωπίζει αντίσταση στις προσπάθειές της να μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου και βλέπει ακόμη και μια προσωρινή ώθηση στις εισαγωγές, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ενεργειακό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC). 

«Συναντούμε ορισμένα σημεία αντίστασης που αφορούν συγκεκριμένα τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου. 
Βλέπουμε μια αύξηση (έστω και προσωρινά), στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αυτό καθορίζεται εν μέρει από το ενδιαφέρον που εξακολουθούν να έχουν ορισμένοι χειριστές για αγορές στην αγορά spot», δήλωσε την Πέμπτη 26/9 ο Stefano Grassi (επικεφαλής του προσωπικού της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας, Kadri Simson) κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής για την ενέργεια στο Μιλάνο.  

Αν και η Ευρώπη επέβαλε απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα στον απόηχο της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, συνεχίζει να επιτρέπει την είσοδο φυσικού αερίου στην περιοχή, παρότι έχει στόχο τη σταδιακή κατάργηση όλων αυτών των εισαγωγών έως το 2027.  

Δύσκολο να μειωθεί
Το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου του αγωγού στις εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκε  λιγότερο από 10% πέρυσι (πάνω από 40% ήταν το 2021). 
«Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν περίπου 30% περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία τον Μάιο του 2024 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022», δήλωσε ο Nicola Armaroli (διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας). 

«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι η ΕΕ δεν έκλεισε ποτέ τις βρύσες του ρωσικού φυσικού αερίου, απλώς επιδίωξε μια μείωση μέσω αγωγού και εν μέρει την αντικατέστησε με εισαγωγές LNG.
Για χώρες όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς παραμένουν ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Michele Governator (επικεφαλής ενέργειας στην ιταλική δεξαμενή σκέψης Ecco).     

Ορισμένες χώρες συνεχίζουν να λαμβάνουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, λόγω μιας υπάρχουσας συμφωνίας διαμετακόμισης που λήγει στο τέλος του 2024.  
Αξιωματούχοι στο Κίεβο και τη Μόσχα ανέφεραν ότι δεν υπάρχει νέα συμφωνία στον ορίζοντα. 
«Θα δούμε αν αλλάξει κάτι με το τέλος της συμφωνίας διαμετακόμισης στην Ουκρανία το 2025, αν και αυτό μπορεί να μην συμβεί απαραίτητα», είπε ο Κυβερνήτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης