Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τη στόχευση συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τη διέλευση προϊόντων από τη ΝΑ Ασία μέσω της Κίνας που χρησιμοποιούνται από τον στρατό της Ρωσίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και 12 χώρες - εταίροι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία και τρόπους ενίσχυσης του ανώτατου ορίου τιμών της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε η ΕΕ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.
Η Ομάδα των 7 χωρών (G7), σε συντονισμό με την ΕΕ, επέβαλε ένα ανώτατο όριο τιμών στα τέλη του 2022 που εμπόδιζε την πρόσβαση στις δυτικές ναυτιλιακές υπηρεσίες και ασφάλειες εάν το πετρέλαιο αγοραζόταν με τιμή άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι, με στόχο να μειώσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει πόλεμος στην Ουκρανία.
Η αποτελεσματικότητα του μέτρου έχει μειωθεί από τα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η Ρωσία δημιούργησε έναν σκιώδη στόλο εκατοντάδων δεξαμενόπλοιων, κυρίως παλαιών με υψηλότερο κίνδυνο ατυχημάτων.
Οι δυτικές δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ), άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις σε πλοία απευθείας τον περασμένο χρόνο σε μια προσπάθεια να ωθήσουν το εμπόριο πίσω κάτω από το ανώτατο όριο.
Ο Ντέιβιντ Ο' Σάλιβαν (απεσταλμένος της ΕΕ για τις κυρώσεις) ηγήθηκε των συναντήσεων.
«Αυτή είναι η 4η φορά που συναντιόμαστε στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να γίνουν και η αμείλικτη επιβολή είναι εκεί που θα πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε τώρα», δήλωσε ο O’Sullivan.
Η Επιτροπή είπε ότι η Ρωσία είχε ξοδέψει σχεδόν τον μισό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της για την άμυνα και την ασφάλεια. Επίσης υπάρχει πίστη και ότι η Ρωσία πληρώνει πάνω από 130% περισσότερα για ημιαγωγούς και πάνω από 300% για εργαλειομηχανές μέσω Τουρκίας και Κίνας από ό,τι πριν από την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 .
Την περασμένη εβδομάδα ο O'Sullivan είπε ότι η ΕΕ θα εξετάσει τη στόχευση συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τη διέλευση προϊόντων από τη νοτιοανατολική Ασία μέσω της Κίνας που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό.
Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι η Κίνα παραμένει το «μεγαλύτερο πρόβλημα».
www.worldenergynews.gr