Ενέργεια

Όταν η χαμηλή ζήτηση επιβάλλει άδειες μπαταρίες - Renew Economy

Όταν η χαμηλή ζήτηση επιβάλλει άδειες μπαταρίες - Renew Economy

Ο Διαχειριστής της Αυστραλιανής Ενεργειακής Αγοράς ετοιμάζει σημαντική αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας - Μεγάλο ρόλο παίζει η θεαματική ανάπτυξη των ηλιακών φωτοβολταϊκών ταράτσας (Renew Economy)

Η μικρή ζήτηση λειτουργίας αναγκάζει τον Διαχειριστή της Αυστραλιανής Ενεργειακής Αγοράς (AEMO), να είναι έτοιμος να κάνει μια σημαντική αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας που θα περιλαμβάνει την εντολή στις μεγάλες μπαταρίες να παραμένουν άδειες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες περιόδους.

Οι προτάσεις συζητήθηκαν με τη βιομηχανία τους τελευταίους μήνες και θεωρούνται ως μια προσπάθεια να αποφευχθούν πιο δραματικές και δυνητικά μη δημοφιλείς «ηλιακές διακοπές», καθώς ο φορέας εκμετάλλευσης της αγοράς αντιμετωπίζει μία από τις μεγάλες νέες προκλήσεις της διαχείρισης του δικτύου.

Η κατάσταση έχει προκύψει λόγω της θεαματικής ανάπτυξης των ηλιακών φωτοβολταϊκών ταράτσας, που τώρα έχουν εγκατασταθεί συνολικά περισσότερα από 21 γιγαβάτ σε κατοικίες και επιχειρήσεις και εξακολουθεί να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Υπογραμμίζει τις βαθιές και θεμελιώδεις αλλαγές στη διαχείριση του δικτύου που συμβαίνουν με τη μετάβαση στις τεχνολογίες.

 

Τα προληπτικά μέτρα του ΑΕΜΟ

Ο Αυστραλιανός Διαχειριστής Ενεργειακής Αγοράς έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι συνθήκες ελάχιστης ζήτησης αναδεικνύονται ως σημαντικός πονοκέφαλος. Αυτό είναι ζήτημα που ενισχύθηκε καθώς τα αρχεία ελάχιστης ζήτησης πέφτουν επανειλημμένα, ιδιαίτερα την άνοιξη όταν η ηλιακή παραγωγή στον τελευταίο όροφο είναι ισχυρή και η ζήτηση είναι χαμηλή λόγω ήπιων θερμοκρασιών.

Τα τελευταία χρόνια, ο AEMO εισήγαγε νέα πρότυπα και πρωτόκολλα μετατροπέων που θα επιτρέψουν να διατάξει την απενεργοποίηση της ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο, εάν η ζήτηση δικτύου πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Νότια Αυστραλία (όπου η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο έχει ήδη ταιριάξει με την εγγενή ζήτηση σε περιπτώσεις) και στη Βικτώρια.

Αλλά ο ηλιακός διακόπτης θεωρείται πιθανότατα δεν είναι δημοφιλής στα νοικοκυριά της ηλιακής ενέργειας και επομένως ούτε στις κυβερνήσεις.

Επομένως η εστίαση έχει στραφεί στο τι μπορεί να κάνει ο αυξανόμενος αριθμός μεγάλων μπαταριών στο δίκτυο.

Τα νέα πρωτόκολλα που επηρεάζουν τις μεγάλες μπαταρίες πρόκειται να εισαχθούν στη Νότια Αυστραλία και τη Βικτώρια, όπου τα τοπικά δίκτυα θεωρούνται πιο ευάλωτα στη μείωση της ζήτησης και στον αυξανόμενο αντίκτυπο των φωτοβολταϊκών ταράτσας.

 DCIM\100MEDIA\DJI_0013.JPG

 Η πρόταση του ΑΕΜΟ στην αγορά

Ο AEMO προσέγγισε για πρώτη φορά την αγορά, λένε πηγές του κλάδου στο Renew Economy, με μια πρόταση να επικαλεστεί «περιορισμούς» που θα ανάγκαζαν τις μεγάλες μπαταρίες να αποφορτίζονται το πρωί και να παραμένουν άδειες στη μέση της ημέρας, έτοιμες να φορτιστούν και να δημιουργήσουν νέα ζήτηση, εάν απαιτείται από τον χειριστή.

Η βιομηχανία διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι η επίκληση περιορισμών δε θα σήμαινε αποζημίωση για χαμένα έσοδα.

Έτσι ο AEMO επέστρεψε με ένα σύστημα παρόμοιο με τα πρωτόκολλα «έλλειψης αποθεματικού» (LOR) που χρησιμοποιεί όταν φοβάται ότι δεν υπάρχει αρκετή προσφορά στο δίκτυο για την κάλυψη της ζήτησης.

 

Πώς θα λειτουργούσε το MSL

Στην πραγματικότητα, το πρωτόκολλο «Ελάχιστο φορτίο συστήματος» (MSL) θα λειτουργούσε με παρόμοιο τρόπο, αλλά αντίστροφα.

Θεωρητικά αυτό θα σήμαινε ότι οι μεγάλες μπαταρίες αντισταθμίζονται για τη χαμένη ευκαιρία συναλλαγών εάν αναγκαστούν να αποφορτιστούν και να παραμείνουν σε αδράνεια παρότι οι κανονιστικές και νομικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να διευκρινίζονται.

Το MSL θα λειτουργούσε σε παρόμοιους αριθμούς με το LOR.

Εάν έφτανε στο επίπεδο 3, αυτό θα ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία φορτίου (αντί για απόρριψη κάτω από LOR) και οι μεγάλες μπαταρίες θα κληθούν να φορτιστούν, δημιουργώντας ζήτηση στο δίκτυο που επιτρέπει στην AEMO να έχει πολλούς μοχλούς στο χέρι για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απρόβλεπτα και κρατήστε τα φώτα αναμμένα.

 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ_ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ_ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.jpg

 Εξελίξεις την άνοιξη

Τα νέα πρωτόκολλα αναμένεται να εισαχθούν την άνοιξη.

Κάποιοι στον κλάδο κατηγορούν τον AEMO ότι είναι τυφλωμένος ή κακώς προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη αύξηση των φωτοβολταϊκών στον τελευταίο όροφο. Άλλοι είναι πιο επιεικής.

Ο AEMO λέει ότι η δυνατότητα χρήσης της αποθήκευσης με αυτόν τον τρόπο (ως εναλλακτική λύση για την απενεργοποίηση της παραγωγής), έχει ήδη επισημανθεί, πιο πρόσφατα στην τελευταία ESOO (10ετής προοπτική ζήτησης γνωστή ως δήλωση ευκαιριών ηλεκτρικής ενέργειας).

Ακόμη επισημαίνει ότι οι οδηγίες για μεγάλες μπαταρίες έχουν ήδη δοθεί, κυρίως στη Νότια Αυστραλία, όταν πέρυσι απομονώθηκε από το δίκτυο. Το συγκεκριμένο γεγονός επέτρεψε στο κρατικό δίκτυο να λειτουργεί με αιχμή 91,5 % ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία σύνδεση με άλλα δίκτυα.

Όπως είπε ο Daniel Westerman (αφεντικό της AEMO), στο τελευταίο επεισόδιο του podcast του Renew Economy's Energy Insiders, «αυτό είναι παγκοσμίως κορυφαίο σε πλέγμα κλίμακας γιγαβάτ».

Ο Westerman μαζί με τους επικεφαλής των περισσότερων κορυφαίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογίες που βασίζονται στο παλιό πρότυπο βασικού φορτίου θα δυσκολευτούν σε ένα δίκτυο που κυριαρχείται από μεταβλητές ΑΠΕ.

 

Σχέδια για νέα έργα μπαταριών

Στη Δυτική Αυστραλία (λειτουργεί ως ξεχωριστό δίκτυο και υπό διαφορετικό ρυθμιστικό καθεστώς), ο AEMO και η πολιτειακή κυβέρνηση έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με μια σειρά από νέα έργα μπαταριών που απαιτούν από αυτούς να απορροφούν ηλιακή ενέργεια στη μέση της ημέρας και να διοχετεύουν την ισχύ πίσω στις βραδινές κορυφές, όταν χρειάζεται περισσότερο.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο NCESS, αυτά τα συμβόλαια θα δώσουν την κατασκευή μιας δέσμης νέων μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων δύο από τις μεγαλύτερες στον κόσμο (μια μπαταρία 2,24 GWh στο Collie που κατασκευάζεται από τη Neoen και μια άλλη μπαταρία 2 GWh που κατασκευάζεται κοντά από τη Synergy).

Ένα άλλο έργο μπαταρίας 2,64 GWh έχει έκτοτε εμφανιστεί με παρόμοια εντολή στο μυαλό.

Τα συμβόλαια για την εκτέλεση αυτών των συγκεκριμένων λειτουργιών δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στην Εθνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (όπως το Waratah Super Battery), που λειτουργούν ως ένα είδος γιγάντιου αμορτισέρ.

 

Ανησυχία για το δίκτυο σε Ν. Αυστραλία και Βικτώρια

Μια πηγή του κλάδου είπε στο Renew Economy ότι ο AEMO ανησυχεί ότι στη Νότια Αυστραλία και τη Βικτώρια, το δίκτυο «απλώς θα ξεμείνει από ζήτηση».

Αυτό από μόνο του μπορεί να μην είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά εάν προκύψει ένα ενδεχόμενο (όπως προβλήματα δικτύου), ο AEMO πρέπει να έχει αποθεματικά στοιχεία για να ανταποκριθεί και σε εκείνους τους χρόνους μπορεί να γίνει επίκληση αυτού του νέου πρωτοκόλλου.

Οι ιδιοκτήτες αποθήκευσης μπαταριών στην αρχή ήταν απρόθυμοι να ζητήσουν από τον AEMO να προσεγγίσει και να ελέγξει αποτελεσματικά το περιουσιακό στοιχείο, λόγω των πιθανών χαμένων εσόδων και επειδή πολλές από αυτές τις μπαταρίες είναι απασχολημένες με «αντιστάθμιση» των χαρτοφυλακίων των ιδιοκτητών τους.

 

Ποικίλουν οι απόψεις για το τι θα συμβεί μεσοπρόθεσμα

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να προκύψει μεσοπρόθεσμα.

Ορισμένοι αναφέρουν τον μηχανισμό αποθεματικών διαπραγματεύσεων (RERT) που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των αιχμών ζήτησης.

Άλλοι αναφέρονται στη «συμφωνία μεταβατικών υπηρεσιών» που θα μπορούσε να εισαχθεί μετά από μια πρόσφατη αλλαγή κανόνα που εγκρίθηκε από τον διαμορφωτή κανόνων αγοράς (AEMC).

Ο Joel Gilmore (ειδικός στην πολιτική αγοράς από την Iberdrola Australia) λέει ότι το πλαίσιο μεταβατικών υπηρεσιών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενδιάμεσο μέτρο, αλλά χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός και λογιστική για την ανάπτυξη των καταναλωτικών ενεργειακών πόρων.

Ο Michael Gatt (Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής επιχειρήσεων του AEMO), είπε ότι ο AEMO αναμένει ότι η ανάγκη να κατευθύνει τις μπαταρίες θα μειωθεί καθώς τίθενται σε λειτουργία περισσότερες μπαταρίες και καθώς διατίθενται καλύτεροι ηλιακοί έλεγχοι στον τελευταίο όροφο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης