Ενέργεια

Το ρωσικό αέριο είναι κεντρικό θέμα στις εκλογές της Αυστρίας (euractiv)

Το ρωσικό αέριο είναι κεντρικό θέμα στις εκλογές της Αυστρίας (euractiv)

Οι τάσεις των κομμάτων της χώρας - Το υπουργείο Ενέργειας που διοικείται από τους Πράσινους, θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία παύσης της εξάρτησης από τους Ρώσους

Η κυβέρνηση που αναλαμβάνει την εξουσία στην Αυστρία μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής (29 Σεπτεμβρίου) θα αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της μακριά από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα με το euractiv.com, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει αρκετές έδρες για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό, φιλικό προς τη Ρωσία Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ), και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης.

Από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στην ταχεία αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι γενικά πιο ακριβές, αυξάνοντας το κόστος που έχει ήδη αυξηθεί από τις πληθωριστικές επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου.

«Άλλες χώρες δεν είναι ευχαριστημένες που η Αυστρία εξακολουθεί να καταναλώνει τόσο μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.

Η πολιτική πίεση για αποχώρηση από αυτήν είναι υψηλή», δήλωσε ο Stefan Schiman-Vukan (ανώτερος οικονομολόγος στο Αυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών).

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027 και το υπουργείο Ενέργειας της Αυστρίας που διοικείται από τους Πράσινους θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία.

Ωστόσο, τον Ιούλιο η Αυστρία εξακολουθούσε να αντλεί το 83% του εισαγόμενου αερίου της από τη Ρωσία. Συγκριτικά, το 2023 το ποσοστό του φυσικού αερίου της ΕΕ που εισήχθη από τη Ρωσία είχε μειωθεί στο 15%.

 

Οι τάσεις των αυστριακών κομμάτων

Οι Πράσινοι (μικροί παίκτες… στην κυβέρνηση), έχουν οδηγήσει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση εναλλακτικών προμηθειών.

Ο «σύντροφός» τους, το συντηρητικό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελαρίου Karl Nehammer, έχει επίσης δεσμευτεί να απεξαρτήσει τη χώρα από το ρωσικό αέριο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη του FPÖ είναι περίπου 27-29%, με το προβάδισμά του να υποχωρεί σε μόλις μία μονάδα περισσότερο από το ÖVP, με τρία ακόμη κόμματα να προβλέπουν ότι θα κερδίσουν κοντά στο 10% ή περισσότερο.

Το FPÖ και το ÖVP δεσμεύονται για περικοπές φόρων, με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες να είναι τρίτοι στις δημοσκοπήσεις, προτείνοντας φόρους περιουσίας και κληρονομιάς.

Τα άλλα κόμματα απέρριψαν να υπηρετήσουν υπό τον ηγέτη του FPÖ, Χέρμπερτ Κικλ, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε συνασπισμούς που είναι πιο αφοσιωμένοι στην αποστασιοποίηση από τη Ρωσία. Προς το παρόν, φαίνεται πολύ πιθανό ένας μετεκλογικός συνασπισμός να περιλαμβάνει το ÖVP.

Όποιος κυβερνήσει θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια οικονομία που η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,7% φέτος, συρρικνώνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά.


Ανακοίνωση μέτρων απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Επισημαίνοντας τις προμήθειες από τη Νορβηγία και αλλού, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι έλαβε μέτρα για να καταστήσει την Αυστρία ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει επαρκή ικανότητα εισαγωγής μη ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Γερμανίας και Ιταλίας και ότι η μεγάλη της Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ήταν πλήρεις περισσότερο από 90%.

«Η υψηλή εξάρτηση από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό οικονομικό κίνδυνο και κίνδυνο για την ασφάλεια για την Αυστρία. Είναι επομένως απαραίτητο για την ασφάλεια της χώρας μας να μειώσει περαιτέρω την κατανάλωση φυσικού αερίου και να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Το FPÖ λέει ότι το ρωσικό αέριο πρέπει να παραμείνει μέρος του ενεργειακού μείγματος της Αυστρίας, αν και το προβάδισμά του στενεύει.


Εκτιμήσεις για την πορεία του φυσικού αερίου στην Αυστρία

Οι προσπάθειες για διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού επιταχύνονται.

Η Wien Energie (κύρια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Βιέννης) γνωστοποίησε αυτό το μήνα ότι θα εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο από το 2025.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας ενεργειακής κρίσης έχει εμφανιστεί από τότε που η Ουκρανία γνωσοποίησε ότι δεν θα επεκτείνει τη συμφωνία με την Gazprom που λήγει στα τέλη του 2024 και η οποία διοχετεύει ρωσικό φυσικό αέριο στην Αυστρία.

«Μια ξαφνική διακοπή των ρωσικών προμηθειών πιθανότατα θα ωθούσε τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου κατά περίπου 20% για 2 έως 6μήνες», δήλωσε ο Walter Boltz (πρώην επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής κοινής ωφέλειας E-Control).

Η Αυστρία μπορεί να τα καταφέρει λένε αξιωματούχοι, επισημαίνοντας μια πρόσφατη μελέτη που ανατέθηκε από την κυβέρνηση ότι οι κρατικές εισαγωγές μέσω Ιταλίας και Γερμανίας, καθώς και τα αποθέματά της, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της.

Οι πολιτικοί είναι πρόθυμοι να τονώσουν τη ζήτηση ή να βρουν επιπλέον πόρους για να ανυψώσουν την οικονομία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης