Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καλύτερα δεδομένα για τα τιμολόγια λιανικής τον Οκτώβριο χάρις την αύξηση των εισαγωγών - Στο 41% το φυσικό αέριο

Καλύτερα δεδομένα για τα τιμολόγια λιανικής τον Οκτώβριο χάρις την αύξηση των εισαγωγών - Στο 41% το φυσικό αέριο
Η μέση τιμή χονδρικής στο χρονικό διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου ως 24 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 119,17 ευρώ/MWh
Στα ίδια ή ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διαμορφωθούν τα τιμολόγια λιανικής των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο.
Αυτό προκύπτει από τα μέχρι σήμερα δεδομένα της χονδρικής αγοράς ρεύματος στην Ελλάδα, από τις τιμές του φυσικού αερίου όπως διαμορφώνονται στον ολλανδικό κόμβο TTF για τις παραδόσεις Οκτωβρίου, καθώς και τις τιμές των ρύπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή χονδρικής στο χρονικό διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου ως 24 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 119,17 ευρώ/MWh, τιμή χαμηλότερη σε σχέση με τη μέση τιμή χονδρικής του Αυγούστου των 129,83 ευρώ/MWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του Αυγούστου ήταν μειωμένη κατά 4,2% σε σχέση με τον Ιούλιο, που μέχρι στιγμής ήταν ο πιο ακριβός μήνας για το 2024 με μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στα έναντι 135,54 ευρώ/MWh.

Ωστόσο, η τελική τιμή χρέωσης ενέργειας που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές την 1η Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών στη χονδρική αγορά και τις επόμενες ημέρες ως το τέλος του μήνα. Για σήμερα, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας υποχωρεί στα 99,21 ευρώ/MWh, κατά 12,37% χαμηλότερα, σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή (113,22 ευρώ/MWh) της προηγούμενης ημέρας.

Στο 19,64% οι εισαγωγές

Φαίνεται πως καθοριστικό ρόλο στη πτώση της τιμής παίζουν οι εισαγωγές ρεύματος, οι οποίες φθάνουν 19,64% του όγκου συναλλαγών. Σε διψήφια ποσοστά έχουν κινηθεί οι εισαγωγές αρκετές ημέρες του φετινού Σεπτεμβρίου, ενώ η παραγωγή από τις ΑΠΕ, παρά την αθρόα εγκατάσταση φωτοβολταικών, ήταν σχετικά περιορισμένη, με τη συνεισφορά τους σήμερα στο ενεργειακό μείγμα να μην ξεπερνά το 28,15%.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου με 41,71%, ενώ τα υδροηλεκτρικά περιορίζονται στο 3,39% και ο λιγνίτης στο 2,53%. Μάλιστα σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που συμμετέχει και ο λιγνίτης στο μίγμα που το προηγούμενο δεκαήμερο η χρήση του ήταν μηδενική.

Μεγάλες ήταν οι αποκλίσεις μεταξύ ανώτατης και κατώτατης τιμής, ειδικά στις αρχές του Σεπτεμβρίου, με την πρώτη να φθάνει στις 4 Σεπτεμβρίου στα 942 ευρώ/MWh λόγω των υδροηλεκτρικών και την ελάχιστη να καταγράφεται μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, στα 0,04 ευρώ/MWh στις 8 Σεπτεμβίου.

Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι η τιμή του φυσικού αερίου, στο TTF αυξήθηκε χθες κατά 5,055% για να φθάσει στα 36,185 ευρώ/MWh, ένα επίπεδο κοντά στο οποίο κινήθηκε τις περισσότερες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ η τιμή του CO2 κυμαίνεται στα 64,16 ευρώ/τόνο.

Έτσι πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο οι επιδοτήσεις αφού η υφυπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου πρόσφατα δήλωσε ότι αν χρειαστεί και για όσο διάστημα χρειαστεί θα χορηγηθεί και πάλι επιδότηση στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών, όπως έγινε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η επιδότηση για τον τρέχοντα μήνα ήταν 1,4 λεπτά/KWh για καταναλώσεις ως 500 κιλοβατώρες τον μήνα, έναντι επιδότησης 1,6 λεπτών/KWh, τον Αύγουστο. Η επιδότηση αφορά στα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή στα πράσινα και τα κίτρινα και όχι στα σταθερά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης