Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καλώδιο: Με καπέλο 36 εκατ η έγκριση της ΡΑΕΚ για τις ανακτήσιμες δαπάνες των 572 εκατ - Οι επιφυλάξεις

Καλώδιο: Με καπέλο 36 εκατ η έγκριση της ΡΑΕΚ για τις ανακτήσιμες δαπάνες των 572 εκατ - Οι επιφυλάξεις
Ποιές δαπάνες δεν αναγνώρισε η κυπριακή ρυθμιστική αρχή

Σε μια ρυθμιστική απόφαση με …υποσημειώσεις σε ότι αφορά στην έγκριση των ανακτήσιμων δαπανών περιόδου 2024-2025 για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου κατέληξαν χθες μετά από μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε νωρίς το πρωϊ και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, οι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ).

Το θετικό, όπως σχολίαζαν χθες κυβερνητικές πηγές είναι ότι "υπάρχει έσοδο για τον Διαχειριστή, έστω και κουτσουρεμένο" οπότε ανοίγει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα που θα επαναφέρουν το έργο σε τροχιά υλοποίησης, αν και δεν έκρυβαν τον προβληματισμό της για τη σκληρή στάση που κράτησε η ΡΑΕΚ στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, αφού σε εκκρεμότητα παραμένει και η απόφαση για τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου σε ποσοστό 50%-50% όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας.

Η κοινή απόφαση των δύο ρυθμιστικών Αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες ενέκρινε υπό προϋποθέσεις τις προτεινόμενες ανακτήσιμες δαπάνες από τον ΑΔΜΗΕ και αυτό γιατί η ΡΑΕΚ τήρησε για μια ακόμα φορά επιφυλακτικότητα απέναντι στα στοιχεία τεκμηρίωσής τους, που παρουσίασε ο Διαχειριστής για το σύνολο των λειτουργικών δαπανών και για ένα μέρος των δαπανών κεφαλαίου.

Η ΡΑΑΕΥ προκειμένου να υπάρξει απόφαση και να μην βρεθεί εκ νέου το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης στον αέρα, υιοθέτησε την γραμμή της ΡΑΕΚ. Με την κοινή τους απόφαση, η οποία γνωστοποιήθηκε χθες και στις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, ΡΑΕΕΥ και ΡΑΕΚ ενέκριναν συνολικές ανακτήσιμες δαπάνες κεφαλαίου ύψους 572 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025.


Το σκεπτικό που "έφαγε" 36 εκατ ευρώ

Δεν αναγνώρισαν τα 36 από τα 48 εκατ. ευρώ
που κατέβαλε ο ΑΔΜΗΕ στο Euroasia καθώς δεν έκαναν αποδεκτά τα κόστη για τις μελέτες στο τμήμα Κρήτης- Αττικής και στο Κύπρου - Ισραήλ (12 εκατ. για το καθένα), με το σκεπτικό ότι το πρώτο έργο κατασκευάζεται ήδη και για το δεύτερο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία κατασκευής. Τα υπόλοιπα 12 εκατ. τα χαρακτήρισε επιχειρηματικό ρίσκο που αναλογεί στο Διαχειριστή.

Οσο για τις λειτουργικές δαπάνες, η απόφαση αναφέρει ότι εγκρίνονται με την προσκόμιση των απαιτούμενων τεκμηριωμένων στοιχείων, αστερίσκος που επανέφερε τις ανησυχίες στην ελληνική πλευρά για την στάση της Κύπρου και στα άλλα δύο εκκρεμή ζητήματα, ήτοι του γεωπολιτικού ρίσκου και της μετοχικής συμμετοχής της Κύπρου στον Great Sea Interconnector.


Οι επαφές των Κυπρίων

Στο δεύτερο αυτό ζήτημα η κυπριακή πλευρά έχει αναπτύξει τελευταία μια μεγάλη κινητικότητα για την αναζήτηση επενδυτών , επιδιώκοντας μια από κοινού συμμετοχή στην εταιρία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι πρόσφατες επαφές του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη με την εταιρία TAQA από τα Εμιράτα , η οποία πέρυσι τον Ιούνιο είχε υπογράψει MOU με την ΑΔΜΗΕ και μετοχική συμμετοχή στο Great Sea Interconnector, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το περασμένο Σάββατο.

Όπως ανέφερε με γραπτή δήλωσή του το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης , ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν τηλεφωνική συνομιλία στην οποία συζήτησαν για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου, στο πλαίσιο συμφωνία σε αυτό και εταιρίας γαλλικών συμφερόντων. Πρόκειται για τη γαλλική εταιρία Meridiam, με την οποία ο ΑΔΜΗΕ έχει υπογράψει από πέρυσι τον Ιούνιο Μνημόνιο Κατανόησης (MOU).

Το ενδιαφέρον του προέδρου Μακρόν για το έργο συνδέεται πρωτίστως με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Nexans και τη σύμβαση του 1,4 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου που βρίσκεται στον αέρα όσο η διασύνδεση δεν προχωράει. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε τριμερή συνάντηση Μητσοτάκη- Χριστοδουλίδη- Μακρόν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Είμαστε σε διαβουλεύσεις για τη σύσταση μίας εταιρείας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετάσχουμε στο μετοχικό κεφάλαιο αυτού του μεγάλου έργου. Αντίστοιχο ενδιαφέρον μας έχει κοινοποιηθεί και από την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και το Κατάρ, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτό το μεγάλο έργο», ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στο OPEN.

Η Ελλάδα από την πλευρά της, χωρίς να παραγνωρίζει την συμμετοχή εταιριών από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, ή το Κατάρ στο οποίο αναφέρθηκε επίσης ο Κύπριος πρόεδρος, φέρεται να θεωρεί πολύ πιο σημαντική για γεωπολιτικούς κυρίως λόγους τη συμμετοχή στο έργο αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιριών. Σε αυτό το πλαίσιο πέραν του γαλλικού ενδιαφέροντος, διερευνάται πιθανό ενδιαφέρον και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες , αλλά και των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς έχει εκδηλωθεί ήδη από το κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών DFC.

Παράγοντες με γνώση των εξελίξεων γύρω από την πολύπαθη ηλεκτρική διασύνδεση εκτιμούν ότι η μετοχική σύνθεση του Great Sea Interconnector θα είναι το επόμενο πεδίο αντιπαραθέσεων . Επι του παρόντος το ενδιάφερον επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου με την ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου να αποτελεί το νέο κρίσιμο ορόσημο για την υλοποίησή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης