Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος επενδύουν στο λευκό υδρογόνο

Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος επενδύουν στο λευκό υδρογόνο

Κορυφαίοι επενδυτές του κόσμου ενδιαφέρονται για το εναλλακτικό καθαρό καύσιμο του μέλλοντος παρά τα λίγα στοιχεία που υπάρχουν για αυτό

Το υδρογόνο αποτελεί την ελπιδοφόρα πηγή ενέργειας. Οι επενδυτές μιλούν εδώ και αρκετά χρόνια για τις τεράστιες δυνατότητες του πράσινου Η2 το οποίο παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Θεωρείται ότι είναι το καθαρό καύσιμο του μέλλοντος, υποστηρίζοντας την απαλλαγή από τις ανθρακούχες βιομηχανίες, όπως η ναυτιλία, η αεροπορία και η μεταποίηση.

Ωστόσο, πρόσφατα, το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει αυξηθεί για μια εναλλακτική πηγή ενέργειας η οποία είναι το λευκό υδρογόνο.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Μπιλ Γκέιτς της MICROSOFT και ο Τζεφ Μπέζος της ΑΜΑΖΟΝ οι οποίοι εξερευνούν και αναπτύσσουν ενεργά τεχνολογίες εξόρυξης και χρήσης του, όπως υποστηρίζει το oilprice.com.

Αμφότεροι υποστηρίζουν τη νεοσύστατη εταιρεία καθαρών καυσίμων Koloma με έδρα τις ΗΠΑ η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια να χρησιμοποιήσει τεχνογνωσία στους υδρογονάνθρακες για την αναζήτηση λευκού υδρογόνου.

Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει πάνω από 305 εκατομμύρια δολάρια από τότε που ιδρύθηκε (πριν από μερικά χρόνια).

Ο Pete Johnson (Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Koloma), εξήγησε: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνογνωσία και παρόχους υπηρεσιών που παραδοσιακά υπηρέτησαν τις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και εξόρυξης και να τους βάλουμε γρήγορα να εργαστούν για την ανακάλυψη πόρων χωρίς άνθρακα. Η μόχλευση και η τροποποίηση αυτού που ήδη υπάρχει θα μας επιτρέψει να ωριμάσουμε γρηγορότερα τον κλάδο».

Υπάρχουν πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο που επιδιώκουν τώρα τη «βιασύνη του λευκού χρυσού», καθώς οι κυβερνήσεις και οι ιδιώτες επενδυτές αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Αν και το πράσινο υδρογόνο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα (μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά εφαρμογών για την απομάκρυνση του άνθρακα από τη βαριά βιομηχανία), εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ακριβή η παραγωγή του σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα και το υδρογόνο που παράγεται με φυσικό αέριο.

Αντίθετα, το γεωλογικό υδρογόνο, γνωστό και ως λευκό υδρογόνο, απαντάται στη φύση και μπορεί να εξαχθεί από το έδαφος.

Hydrogen gas fuel storage tank. Renewable energy storage unit  - 3d rendering


Άλλοι κορυφαίοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για λευκό Η2

Τον Αύγουστο στην Αυστραλία, η παγκόσμια εταιρεία εξόρυξης μετάλλων Fortescue απέκτησε μερίδιο 39,8% στην αυστραλιανή εταιρεία υδρογόνου HyTerra για 21,9 εκατομμύρια δολάρια.

Η HyTerra και η Fortescue θα συνεργαστούν στο έργο Nemaha στο Κάνσας και θα σχεδιάσουν να εξερευνήσουν νέες παγκόσμιες ευκαιρίες.

Η εισφορά μετρητών αναμένεται να βοηθήσει την HyTerra να επεκτείνει τις δραστηριότητές της για να εξερευνήσει έξι πηγάδια αντί για δύο.

Με βάση πολλά υποσχόμενες ανακαλύψεις σε όλο τον κόσμο, αρκετοί μεγάλοι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το λευκό υδρογόνο.

 

Το έναυσμα… δόθηκε το 2012

Ενώ το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο χημικό στοιχείο στη Γη, μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι το αέριο δεν υπήρχε στην καθαρή του μορφή στη Γη.

Ωστόσο, το 2012, εργάτες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έσκαβαν μια γεώτρηση στο Μάλι ανακάλυψαν κατά λάθος σχεδόν καθαρό φυσικό υδρογόνο.

Από αυτή την ανακάλυψη, οι γεωλόγοι έχουν αξιολογήσει κοιτάσματα σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

 

Πλεονεκτήματα του λευκού υδρογόνου

Το λευκό υδρογόνο παράγεται από την αντίδραση του νερού με πετρώματα που περιέχουν σίδηρο. Ο σίδηρος διαβρώνεται και σχηματίζονται καθαρές φυσαλίδες υδρογόνου στον φλοιό της Γης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα τα οποία χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να παραχθούν, το λευκό υδρογόνο αναπληρώνεται συνεχώς.

Το λευκό υδρογόνο θεωρείται ότι είναι πιο διαδεδομένο σε απρόσιτες υπεράκτιες τοποθεσίες, αν και έχουν βρεθεί αρκετά κοιτάσματα από το 2012 στο Μάλι, την Αυστραλία, την ανατολική Ευρώπη, τη Γαλλία, το Ομάν, την Ισπανία και τις Η.Π.Α.

Εκτός από την παροχή μιας πολλά υποσχόμενης πηγής καθαρού καυσίμου, το λευκό υδρογόνο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καθαρής αμμωνίας, η οποία θα μπορούσε να απομακρύνει την εξάρτηση από τη Ρωσία για τα λιπάσματα με βάση την αμμωνία.

Η μετατροπή του αερίου υδρογόνου σε αμμωνία καθιστά σημαντικά τη μεταφορά του.

Οι εταιρείες ενέργειας μπορούν να προσαρμόσουν τους υπάρχοντες αγωγούς φυσικού αερίου για τη μεταφορά αμμωνίας αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις.

Η αμμωνία μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί για λιπάσματα και άλλα προϊόντα είτε να διασπαστεί ξανά σε υδρογόνο και άζωτο χρησιμοποιώντας τη διαδικασία πυρόλυσης αμμωνίας μόλις φτάσει στον προορισμό της.

 ΛΕΥΚΟ_ΥΔΡΟΓΟΝΟ_1_1.jpg

Λευκό υδρογόνο και στην Γαλλία

Μια σημαντική ανακάλυψη λευκού υδρογόνου στη λεκάνη εξόρυξης της Λωρραίνης της Γαλλίας ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος, προσφέροντας μεγαλύτερη αισιοδοξία σχετικά με την πιθανή χρήση της φυσικής, καθαρής πηγής ενέργειας.

Μέχρι το 2023, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας εκτελούσε το έργο Regalor για 4 χρόνια, με στόχο την εξόρυξη εκμεταλλεύσιμων πόρων μεθανίου.

Ωστόσο, κατά τη γεώτρηση, οι ερευνητές βρήκαν φυσικά κοιτάσματα υδρογόνου στην περιοχή, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση.

Με βάση τα δεδομένα αερίου στα 1.100 μέτρα κάτω από το έδαφος, όπου οι ερευνητές ανακάλυψαν συγκέντρωση 14% υδρογόνου, το κοίτασμα της Λωρραίνης θα μπορούσε να περιέχει έως και 46 εκατομμύρια τόνους λευκού υδρογόνου, που ισοδυναμεί με πάνω από το ήμισυ της τρέχουσας ετήσιας παραγωγής γκρίζου στον κόσμο. υδρογόνο.

 

ΗΠΑ: Προσπάθεια εξαγωγής Η2 από πετρώματα

Στις ΗΠΑ, ο καθηγητής Iwnetim Abate στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) επιβλέπει μια ομάδα ερευνητών καθώς προσπαθούν να εξάγουν υδρογόνο από πετρώματα.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, εκτός από το ότι βρίσκεται σε βράχους, το νερό εντός του φλοιού της Γης θα μπορούσε να περιέχει δισεκατομμύρια τόνους γεωλογικού υδρογόνου.

Για να καθορίσει τις καλύτερες συνθήκες για τη σύνθεση υδρογόνου υπόγεια (με χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ), η ομάδα του Abate διερευνά τις πιθανές συνθήκες για να καταστήσει τη διαδικασία πιο αποτελεσματική.

Στόχος τους είναι να μειώσουν στο μισό το κόστος της ηλεκτρόλυσης του νερού ή να βρουν έναν εναλλακτικό καλύτερο τρόπο.

 

Ενδιαφέρον και επενδύσεις παρά τις λίγες πληροφορίες

Όλο και περισσότεροι επενδυτές χρηματοδοτούν την έρευνα για το κλίμα και αναλαμβάνουν μεγαλύτερους κινδύνους για τη χρηματοδότηση καινοτόμων καθαρών τεχνολογιών και δραστηριοτήτων εξερεύνησης.

Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τη φυσική διαδικασία παραγωγής λευκού υδρογόνου ή για το πώς θα μπορούσε να εξαχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε εμπορική κλίμακα, υποδηλώνοντας ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιολόγησης για να κατανοήσουμε τον τρόπο ασφαλούς πρόσβασης στην πηγή καθαρής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης