Διεθνή

Βρανδεμβούργο: Τα πολιτικά συμπεράσματα της οριακής νίκης Σολτς – Τι αναφέρουν τα γερμανικά μέσα

Βρανδεμβούργο: Τα πολιτικά συμπεράσματα της οριακής νίκης Σολτς – Τι αναφέρουν τα γερμανικά μέσα
Τι σημαίνει για τον Σολτς η χθεσινή οριακή νίκη στο Βρανδεμβούργο;
Νίκη-θρίλερ μπορεί να χαρακτηριστεί η οριακή επικράτηση του SPD στις χθεσινές (22/9) εκλογές στο Βρανδεμβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη θέση και με μικρή διαφορά από την πρωτιά, βρέθηκε το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι χθεσινές εκλογές ήταν η τελευταία μεγάλη εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο κρατιδίου πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο φθινόπωρο, γι’ αυτό και το αποτέλεσμά τους ενδεχομένως να δρούσε καταλυτικά για τον καγκελάριο Σολτς και τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τι σημαίνει, λοιπόν, για τον Σολτς η χθεσινή οριακή νίκη στο Βρανδεμβούργο;

Με βάση το Politico, ο Σολτς εξασφάλισε –για την ώρα– μια ανάσα στην προσπάθειά του να κρατήσει ενωμένο τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του.

Σημειώνετα, πως σύμφωνα με την Καθημερινή, οι χθεσινές κάλπες στήθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία η δημοτικότητα του βρίσκεται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.  

Μια ήττα στο Βρανδεμβούργο, ένα κρατίδιο το οποίο ελέγχει το SPD από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, επομένως, πιθανότατα θα ματαίωνε τα σχέδια του Σολτς να διεκδικήσει άλλη μια θητεία ως καγκελάριος, ενώ παράλληλα θα τον πίεζε να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Ποιοι βγαίνουν νικητές

Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολιάζει το Politico, ο Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες ναι μεν πήραν μια βαθιά πολιτική ανάσα, αλλά δεν έχουν πραγματικά λόγο να πανηγυρίζουν. Ενα εύρημα από τα exit polls δίνει την εξήγηση. Περίπου το 75% όσων ψήφισαν το SPD δήλωσαν πως δεν το έκαναν λόγω πραγματικής εκτίμησης προς το κόμμα, αλλά μάλλον για να εμποδίσουν το ακροδεξιό AfD να αποκτήσει την εξουσία.

Ταυτόχρονα, οι Πράσινοι, οι οποίοι αποτελούν εταίρο του SPD σε εθνικό επίπεδο, δεν έφτασαν στο όριο του 5% που θα τους εξασφάλιζε την είσοδο στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου, ενώ οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες –επίσης κυβερνητικοί εταίροι του Σολτς– συγκέντρωσαν λιγότερο από το 1% των ψήφων.

Σημειώνεται πως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ήρθε τέταρτο με 12,1% (-3,5), ενώ, σύμφωνα με το Politico, έκπληξη της χθεσινής εκλογικής βραδιάς ήταν το ποσοστό που σημείωσε η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), που κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,5%. Η «συντηρητική Αριστερά» της Βάγκενκεχτ κέρδισε κατά κράτος την Αριστερά (Die Linke), από την οποία διασπάστηκε.

Η ισχυρή αυτή εκλογική καταγραφή του νεοσύστατου κόμματος ανοίγει τον δρόμο –κατά το Politico– σε μια ενδεχόμενη δημιουργία συνασπισμού μεταξύ του BSW και του πρώτου SPD, με δεδομένο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει κάθε σενάριο διακυβέρνησης με το AfD.

Καταλυτική η επίδραση του Βόιντκε

Όσον αφορά την επίτευξη της εκλογικής νίκης του SPD, αναλυτές αποδίδουν σημαντικό μερίδιο του αποτελέσματος στον δημοφιλή ηγέτη του κόμματος στο Βρανδεμβούργο, Ντιέτμαρ Βόιντκε, τον οποίο πάνω από το 60% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι αξιολογεί θετικά.

Ο Βόιντκε, ο οποίος είναι πρωθυπουργός του κρατιδίου από το 2013, είχε δηλώσει ότι θα παραιτούνταν εάν το SPD δεν κέρδιζε τις εκλογές. Όπως επισημαίνει το Politico, ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Βόιντκε στην εκλογική νίκη είναι το γεγονός ότι είχε κηρύξει τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς «ανεπιθύμητο» στην προεκλογική του εκστρατεία – παρότι ο καγκελάριος ζει στην περιοχή.

Ενδιαφέρον έχει, στο πλαίσιο αυτό, και ο τίτλος της Der Tagesspiegel μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, όπου αναφέρει πως «ο Βόιντκε έχει όλα όσα λείπουν από τον Ολαφ Σολτς».

«Νίκη του SPD, όχι του Σολτς»

Όπως επισημαίνει το Politico σε ανάλυσή του, η νίκη του SPD προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη των ψηφοφόρων ηλικίας άνω των 60 ετών. Αντίθετα, το AfD κέρδισε στις ηλικίες 30 έως 59 ετών.

Η Welt σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι «το SPD απέχει πολύ από τη διάσωσή του, παρά τη νίκη», ενώ αναφερόμενη στους Πράσινους κάνει λόγο για «υψηλό τίμημα για την άγνοιά τους στο θέμα της μετανάστευσης».

Από την πλευρά της, η Bild κάνει λόγο για «θρίαμβο του SPD, ο οποίος όμως δεν αποτελεί επιτυχία του Ολαφ Σολτς», και αναφέρεται στην αποχή του καγκελάριου από την προεκλογική εκστρατεία του Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος δεν ήθελε να ταυτιστεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να υποστεί τη φθορά της.

Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «χάρη στον ισχυρό πρωθυπουργό Βόιντκε, ο καγκελάριος είναι πιθανόν σε θέση να αποφύγει μια δυσάρεστη συζήτηση, αλλά το φθινόπωρο των αποφάσεων μόλις ξεκινά» για το Βερολίνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης