Στα 18,5 GW θα μπορούσε να αυξηθεί η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
Τα 6 γιγαβάτ θα μπορούσε να φθάσει το έλλειμμα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας αυτό το χειμώνα, περίπου το ένα τρίτο της αναμενόμενης ζήτησης αιχμής, εν μέσω ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές και τη λήξη της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, ανέφερε σε έκθεσή του η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) σύμφωνα με το energymarketprice.
Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας έγινε στόχος ρωσικών επιθέσεων, με αποτέλεσμα συνεχείς διακοπές ρεύματος και περιορισμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένες περιοχές για ώρες κάθε μέρα.
Η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις τον Μάρτιο σε αυτό που το Κίεβο εκτιμά ότι είναι μια συντονισμένη προσπάθεια κατάρρευσης του συστήματος πριν από το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες υποχωρούν συχνά κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου. Η Ουκρανία έχει επίσης επιτεθεί σε ενεργειακές υποδομές στη Ρωσία.
Το καλοκαίρι, που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι συνήθως χαμηλότερη από τον χειμώνα, η δυναμικότητα παραγωγής της Ουκρανίας μειώθηκε κατά περισσότερο από 2 GW κάτω από τη ζήτηση αιχμής των 12 GW, ανέφερε η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).
Αυτό το χειμώνα, εκτιμάται ότι η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί στα 18,5 GW.
Ακόμη και όταν τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας επαναλειτουργήσουν από διακοπές συντήρησης και με εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας 1,7 GW από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, το έλλειμμα εφοδιασμού της Ουκρανίας θα μπορούσε να φτάσει τα 6 GW, το ισοδύναμο της μέγιστης ετήσιας ζήτησης στη Δανία, αναφέρει η έκθεση.
Απρόβλεπτοι κίδυνοι
«Περαιτέρω επιθέσεις σε υποδομές, απρόβλεπτες βλάβες εξοπλισμού και χαμένοι κύκλοι συντήρησης προσθέτουν επιπλέον κινδύνους», ανέφερε η έκθεση.
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε περίπου 18 GW ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Παρήγαγε 13 GW τον περασμένο Μάρτιο, ανέφερε πηγή του κλάδου.
Το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα έχασε 9 GW παραγωγικής ικανότητας φέτος ως αποτέλεσμα περισσότερων από 1.000 επιθέσεων.
Το Κίεβο ανακοίνωσεότι όλες οι υποδομές ζωτικής σημασίας θα τροφοδοτηθούν με ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως κινητές γεννήτριες υψηλής χωρητικότητας όπου χρειάζεται.
Η Μολδαβία και η κάλυψη από το φυσικό αέριο
Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ουκρανία θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της σε αέριο από την εγχώρια παραγωγή και αποθήκευση, αλλά ένας ψυχρότερος από το μέσο χειμώνα θα αύξανε την ανάγκη για εισαγωγές.
Μια πιθανή μείωση της προσφοράς άνθρακα θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της Ουκρανίας να στραφούν στο φυσικό αέριο. Τα περισσότερα ανθρακωρυχεία βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Μια συμφωνία διαμετακόμισης προμήθειας φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom πρόκειται να λήξει στα τέλη του τρέχοντος έτους και η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να την παρατείνει. Η πρόσθετη παροχή φυσικού αερίου θα πρέπει να προέρχεται από ροές προς την Ουκρανία από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική Μολδαβία. Αν και η Μολδαβία δεν βασίζεται πλέον άμεσα στο ρωσικό αέριο για να καλύψει τη ζήτηση στην επικράτεια της, λαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής της ενέργειας από ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην αποσχισθείσα, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Η χωρητικότητα μεταφοράς με την ηπειρωτική Ευρώπη μοιράζεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Εάν υπάρχουν ελλείψεις στη Μολδαβία, οι δύο χώρες πρέπει να συμφωνήσουν στην κατανομή των εισαγωγών από άλλες χώρες, αναφέρει η έκθεση.
Τι πρέπει να γίνει
Για να βοηθήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας αυτόν τον χειμώνα, ο IEA τονίζει ότι πρέπει να γίνουν εργασίες επισκευής και κατασκευής για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων από περαιτέρω επιθέσεις, ειδικά σε υποσταθμούς δικτύου κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς.
Χρειάζονταν εγχώρια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, παράδοση περισσότερων μικρών μονάδων συνδυασμένης θερμότητας και ενέργειας στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και καλύτερη μεταφορά των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ουκρανία θα χρειαστεί επίσης περίπου 0,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) εισαγωγών φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για να επιτύχει τον στόχο αποθήκευσης αερίου πριν από την 1η Νοεμβρίου.
www.worldenergynews.gr