Πτώση 24% για τη «γηραιά ήπειρο» - Άνοδος 3% για τις ΗΠΑ
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να μειώσουν τις κατά κεφαλήν εκπομπές τους από το 1990.
Εξαιρέσεις αποτελούν η Σλοβενία και η Κροατία (καμία αλλαγή) και η Λετονία (+3 τόνοι CO₂e κατά κεφαλήν).
Αυτό δείχνει βήματα προόδου στην πορεία της «γηραιά ήπειρο» προς το Καθαρό Μηδέν. Αντίθετα σε άνοδο είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία.
Άκρως διαφωτιστικά είναι τα παρακάτω διαγράμματα (δημοσιεύτηκαν αρχικά στην εφαρμογή Voronoi) τα οποία δείχνουν τις εκπομπές άνθρακα της Ευρώπης κατά κεφαλήν, ανά χώρα για το χρονικό διάστημα 1990–2022.
Αυτή η απεικόνιση παρακολουθεί επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα στοιχεία είναι σε τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO₂e) ανά άτομο, προέρχονται από τη Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία) και τη Statista.
Τα δεδομένα εκπομπών περιλαμβάνουν ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα για πολλαπλά αέρια θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του αζώτου, του μεθανίου και των υδροφθορανθράκων.
Η στοχοθετημένη δράση της ΕΕ (στόχοι εκπομπών, οδηγίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανώτατα όρια και εμπορικές πολιτικές για τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) συνέβαλε στη μείωση τους.
Παρόλο που η απόσταση από το καθαρό μηδέν εξακολουθεί να είναι αρκετά σημαντική, το Euronews διαπίστωσε ότι η Ευρώπη είναι ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου που μείωσε τις συνολικές εκπομπές του (-24%) από το 1990.
Οι ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 3% και η Κίνα και η Ινδία έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα παρακολουθούν μόνο τις εκπομπές που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας.
Δεν λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο η παραγωγή και η κατασκευή έχει μετακινηθεί εκτός Ευρώπης, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών.
Όταν εξετάζουμε τα δεδομένα για τις κατά κεφαλήν εκπομπές που αποδίδονται στο πού καταναλώνονται τα αγαθά παρά πού παράγονται, οι ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν λιγότερο έντονες μειώσεις.
Οι ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται στις 10 από τις 15 κορυφαίες βάσει φορολογικών εσόδων άνθρακα.
www.worldenergynews.gr