Στο επίκεντρο ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια
Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει θεμελιωθεί με συμφωνίες τον τελευταίο χρόνο,βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο της συνάντησης της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου με υψηλόβαθμα στελέχη του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Στη συνάντηση που έγινε χθες το πρωί στα γραφεία του ΥΠΕΝ στη Μεσογείων, οι δύο πλευρές εμβάθυναν σε ενεργειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.
Οι δύο χώρες έχουν δηλώσει άλλωστε την πρόθεσή τους για συνεργασία σε θέματα ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου, έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και διασυνδέσεων. Ήδη έχει συσταθεί από τους δύο Διαχειριστές των ηλεκτρικών συστημάτων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας (τον ΑΔΜΗΕ και τη National Grid S.A- Saudi Electricity Company), κοινή εταιρία στην οποία κάθε ένα από τα δυο μέρη μετέχουν με ποσοστό 50% και η οποία θα εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Η Saudi Greek Interconnection SA, όπως λέγεται η κοινή εταιρεία, θα εκπονήσει τη συνολική μελέτη και τις επί μέρους μελέτες εμπορικής βιωσιμότητας.
Παράλληλα, εξελίσσονται και οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού διαδρόμου μεταξύ της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης στον οποίο θα περιληφθούν οι αγωγοί, δίκτυα για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομές υδρογόνου, με τη χώρα μας να επιδιώκει να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο.
Αραβικά κεφάλαια έτοιμα για επενδύσεις
Οι ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ της χώρας μας και της Σαουδικής Αραβίας όπως είχε αναδειχθεί και από τη διάσκεψη «Athens Riviera Summit» που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου, είναι πολλές. Όπως άλλωστε είχε αναφέρει χαρακτηριστικά και ο αναπληρωτής υφυπουργός Επενδύσεων της χώρας Φαχάντ Αλ Χάσεμ υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο αραβικό κεφάλαιο διαθέσιμο και αραβικές επιχειρήσεις έτοιμες να τοποθετηθούν και να επενδύσουν όπως π.χ. στα πεδία της ενέργειας και των ψηφιακών υποδομών. Σε αυτά εντάσσεται και το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικής ίνας για τη μεταφορά δεδομένων το οποίο θα ενώσει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία διευκολύνοντας τη δημιουργία έξυπνων πόλεων, αλλά και τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας.
Στο επίκεντρο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών βρίσκεται και η παραγωγή πράσινης ενέργειας καθώς πλέον βασικός παράγοντας που δίνει ρυθμό στις σαουδαραβικές επενδύσεις αποτελεί η κλιματική αλλαγή και οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές ρύπων.
www.worldenergynews.gr