Ποιος είναι ο Όμιλος Ζήκου που θα φθάσει τα 1 GW σε άδειες για έργα αντλησιοταμίευσης

Ποιος είναι ο Όμιλος Ζήκου που θα φθάσει τα 1 GW σε άδειες για έργα αντλησιοταμίευσης

Σχέδια για επέκταση της παρουσίας του με δύο νέες συνεργασίες

 

Το νέο Ελ Ντοράντο της αποθήκευσης αναδεικνύεται η αντλησιοταμίευση, και αρκετές εταιρείες διεκδικούν μερίδια στην ανερχόμενη αυτή αλλά ειδική αγορά της αποθήκευσης ενέργειας.
Ο όμιλος Βασίλης Ζήκου, με πολυάριθμες εταιρείες στο χώρο των ΑΠΕ διαθέτει ήδη 690 MW σε άδειες αντλησιοταμίευσης, και στον κύκλο Σεπτεμβρίου κατέθεσε επιπλέον 3 αιτήσεις από 150 MW έκαστη μέσω των εταιρειών Zikos Energy και Αιολική Enercoplan, για έργα που θα εγκατασταθούν σε Ναυπακτία και Φωκίδα.
Συνολικά δηλαδή αν πάρει και τις 3 νέες άδειες, οι εταιρείες του ομίλου θα ξεπεράσουν το 1 GW σε άδειες για έργα αντλησιοταμίευσης.
Συνολικά στον κύκλο Σεπτεμβρίου έγιναν 24 αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας στη ΡΑΑΕΥ, με συνολική ισχύ 960 μεγαβάτ, εκ των οποίων τρία έργα αντλησιοταμίευσης (450 μεγαβάτ) και τα υπόλοιπα σε μπαταρίες.
Ο όμιλος σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία του στην αντλησιοταμίευση και μέσω συνεργασιών και ετοιμάζει δύο στρατηγικές συνεργασίες μια με ελλληνικό ενεργειακό όμιλο και μία με διεθνή εταιρεία, με στόχο να αναπτύξει επιπλέον έργα 2 GW μέσω των δύο συνεργασιών.

Στόχος τα 5,5 GW το 2050

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση αναμένεται να προσεγγίσει τα 1,7 GW έως το έτος 2030 και να αυξηθεί σημαντικά, στα 5,5 GW, έως το έτος 2050, με τη συνολική χωρητικότητα των έργων να είναι της τάξης των 11GWh.
Η ποσοτικοποίηση αυτή έγινε λαμβάνοντας κυρίως υπόψη τις ήδη υπάρχουσες άδειες παραγωγής έργων αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης που είχαν εκδοθεί από την ΡΑΑΕΥ μέχρι την άνοιξη του έτους 2024.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου του έτους 2030 είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, ισχύος 680 MW καθώς και η κατασκευή και λειτουργία λοιπών έργων αντλησιοταμίευσης τα οποία βρίσκονται σε ώριμη φάση αδειοδότησης, από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW, κυρίως μέσω τροποποίησης υφιστάμενων υδροηλεκτρικών σταθμών με την προσθήκη ανάντη ταμιευτήρα.
Όπως αναφέρει το ΕΣΕΚ η αντλησιοταμίευση εμφανίζει εγγενή πλεονεκτήματα έναντι άλλων μορφών αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας. Είναι μια ώριμη τεχνολογία, με εμπορική λειτουργία πολλών ετών, χωρίς ιδιαίτερες τεχνολογικές απαιτήσεις και υλικά και με εξαιρετικά υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης