Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Νέος Επίτροπος Ενέργειας ο Δανός Dan Jørgensen - H Ribera εκτελεστική αντιπρόεδρος

ΕΕ: Νέος Επίτροπος Ενέργειας ο Δανός Dan Jørgensen - H Ribera εκτελεστική αντιπρόεδρος
Κύρια προτεραιότητά του θα είναι η μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους, το οποίο επιβαρύνει την οικονομία, καθώς και η απεξάρτηση της Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα
Τη δομή της νέας Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα σήμερα (17/9).

Σύμφωνα με την Γερμανίδα πολιτικό, η Κομισιόν θα έχει πλέον μια πιο συνεκτική δομή με έξι συνολικά εκτελεστικούς αντιπροέδρους, ο καθένας εκ των οποίων θα έχει από ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλους επιτρόπους.

Η Φον ντερ Λάιεν εξέπληξε τους παρατηρητές της ΕΕ προτείνοντας τη Ρουμάνα Ροζάνα Μινζάτου και τη Φινλανδή Χένα Βίρκουνεν για τους ρόλους των αντιπροέδρων, ενώ έστειλε τρεις εν ενεργεία επιτρόπους πίσω σε πιο κατώτερες θέσεις. Δύο από αυτούς είναι βετεράνοι της Επιτροπής: Ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς και ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις. H Κροάτισσα Ντουμπράβκα Σουίτσα υποβιβάστηκε επίσης.

Σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα, ο Δανός Dan Jørgensen, ανέλαβε Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης.

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της σκανδιναβικής χώρας, θα επιβλέπει τη μετάβαση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια.

Ο 49χρονος σοσιαλδημοκράτης συμμετείχε σε κρίσιμες συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θεωρείται έμπιστος διεθνώς, καθώς ανέλαβε καίριους ρόλους σε διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

Κύρια προτεραιότητά του θα είναι η μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους, το οποίο επιβαρύνει την οικονομία, καθώς και η απεξάρτηση της Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ο Δανός είχε διατελέσει επίσης υπουργός Ενέργειας και Κλίματος από το 2019 έως το 2022.

Tα δύο τελευταία χρόνια ήταν υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Διεθνούς Κλιματικής Πολιτικής, ενώ από το 2004 έως το 2013 ήταν ευρωβουλευτής.

Από το 2013 έως το 2015 θήτευσε ως υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας.

Η Terese Ribera ανέλαβε εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. Θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.


Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-17_152818.png
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης