Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και ζήτηση LNG στο προσκήνιο του συνεδρίου Gastech (Reuters)

Χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και ζήτηση LNG στο προσκήνιο του συνεδρίου Gastech (Reuters)

Κορυφαία στελέχη ενέργειας και υπουργοί θα συναντηθούν στο Χιούστον

Το φυσικό αέριο και το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) αναμένεται να έχουν την τιμητική τους στο συνέδριο Gastech που διεξάγεται στις ΗΠΑ (17-10/9) για πρώτη φορά από το 2019, καθώς η χώρα έχει γίνει επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο.

Το Gastech αναμένει να φιλοξενήσει περίπου 50.000 συμμετέχοντες από 125 χώρες, με συνεδρίες για τα πάντα, από τις αγορές φυσικού αερίου και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έως την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και την ενεργειακή ασφάλεια.

Κορυφαία στελέχη ενέργειας και υπουργοί θα συναντηθούν στο Χιούστον αυτή την εβδομάδα για το ετήσιο συνέδριο, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Οι εξαγωγές LNG βοηθούν στην απομάκρυνση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο την ώρα που η Ασία απομακρύνεται από τον άνθρακα.

 

Σχέδια LNG από ΗΠΑ και Κατάρ

Οι ΗΠΑ (κάποτε εισαγωγέας LNG), έχουν ξεπεράσει το Κατάρ ως ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, με τη νέα τεχνολογία να επιτρέπει στους παραγωγούς σχιστόλιθου της Αμερικής την αξιοποίηση τεράστιων αποθεμάτων.

Οι δύο χώρες έχουν μεγάλα έργα επέκτασης LNG σε εξέλιξη, διαδραματίζοντας μεγαλύτερη σημασία στις παγκόσμιες αγορές από την Ευρώπη μέχρι την Ασία.

Η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε 4% πέρυσι στα 125 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (Bcf/d). Οι εξαγωγές του υπερψυκτικού αερίου αυξήθηκαν κατά 12% στα 11,9 Bcf/ημέρα.

 

Εκτιμήσεις για LNG και φυσικό αέριο

Η αυξανόμενη προσφορά έχει ωθήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σε χαμηλά πολλών δεκαετιών φέτος, εμποδίζοντας τους παραγωγούς, αλλά ωφελώντας τους καταναλωτές και τις εταιρείες LNG που χρησιμοποιούν ποσότητες ρεκόρ φυσικού αερίου.

«Μέχρι το 2026, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι διπλάσιες από τα επίπεδα του 2024, με τις ετήσιες απαιτήσεις σε αέριο τροφοδοσίας κατά μέσο όρο σε 19,7 Bcf/d σε δύο χρόνια», δήλωσε ο Matthew Palmer (Εκτελεστικός Διευθυντής της S&P Global Commodity Insights).

«Οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι σημαντικά υψηλότερες το 2025», καθώς τα νέα έργα εξαγωγής LNG ενισχύουν τη ζήτηση, δήλωσε ο Jim Simpson (Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας έρευνας ενέργειας East Daley Analytics).

 

Πράσινη… προσφορά των ΗΠΑ στην Ασία

Στις ΗΠΑ, η νέα αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας θα υποστηρίξει τη δέσμευση της Ευρώπης να αποχωρήσει από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ θα προσφέρει στους Ασιάτες αγοραστές μια πιο πράσινη επιλογή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Venture Global της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος, Mike Sabel θα μιλήσει στους παρευρισκόμενους για το ρόλο του LNG στο μείγμα ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, είναι μεταξύ αυτών των εταιρειών.

Η εγκατάσταση εξαγωγής Plaquemines LNG της εταιρείας στη Λουιζιάνα θα έχει εξαγωγική ικανότητα έως και 20 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης