Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Σε χαμηλά επίπεδα θα συνεχίζουν να κυμαίνονται οι τιμές του σιδήρου

Σε χαμηλά επίπεδα θα συνεχίζουν να κυμαίνονται οι τιμές του σιδήρου
Σύμφωνα με το Oil Price
Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές της Goldman Sachs υπογράμμισαν τα αδύναμα στοιχεία της οικονομίας της Κίνας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι «θεμελιώδεις προοπτικές του σιδήρου παραμένουν ζοφερές» με τις τιμές να κυμαίνονται γύρω από ένα πολυετές χαμηλό των 93 δολαρίων ανά τόνο, ένας «αντάρτης» της τράπεζας δήλωσε ότι το βιομηχανικό μέταλλο ίσως κάνει ένα σύντομο ράλι προτού ξαναβυθιστεί στα χαμηλά του.

«Το σιδηρομετάλλευμα γίνεται ελαφρώς πιο ανοδικό τις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά παραμένει δομικά πτωτικό για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές», έγραψε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Goldman, Mark Ma, σε μια εβδομαδιαία ενημέρωση για τις αγορές σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα, η οποία παρουσιάστηκε σε έκθεση που διανεμήθηκε στους πελάτες της επενδυτικής τράπεζας.

Ο Ma δήλωσε πως «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το σιδηρομετάλλευμα θα παραμείνει σε υπερπροσφορά μακροπρόθεσμα λόγω των άφθονων φορτίων και της φτωχής κινεζικής ζήτησης. Δεν πιστεύουμε ότι η αγορά θα μπορούσε να έρθει σε μια ισορροπία μέχρι να δούμε μείωση της παραγωγής από τα νεαρά ορυχεία, κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Το κλίμα της αγοράς δεν μπορεί να είναι πιο απαισιόδοξο. Οι 9 στους 10 επενδυτές στην αγορά είναι απαισιόδοξοι».

Ο Ma αναμένει ότι οποιαδήποτε συμπίεση στο βασικό μέταλλο θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια αναπήδηση 5% για κάλυψη short από εδώ και πέρα» και ότι οι πελάτες θα πρέπει «να είναι έτοιμοι να πουλήσουν στο επίπεδο των 95-100 δολαρίων».

Snag_1cf7226.png

Ο Ma συνέχισε: «Οι αρκούδες του μακροοικονομικού τομέα, οι διαχειριστές CTA και οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν μπορούν να περιμένουν να περάσει η περίοδος αιχμής της ζήτησης για να προχωρήσουν σε σορτάρισμα. Το σιδηρομετάλλευμα υποχωρεί για 5 συνεχόμενες ημέρες στη σειρά για να κλείσει την εβδομάδα 12% χαμηλότερα».

Ο αναλυτής συνοψίζει τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την αγορά σιδηρομεταλλεύματος, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης προσφοράς και της χαμηλής ζήτησης χάλυβα στην Κίνα.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει ότι:

- Η αγορά βλέπει να ξεπερνά την εποχιακή ανάκαμψη της ζήτησης και συνεχίζει να διαπραγματεύεται το μακροπρόθεσμο διαρθρωτικό πλεόνασμα σιδήρου παράλληλα με την ισχνή εγχώρια ζήτηση χάλυβα.

- Η παραγωγή χυτοσίδηρου έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο στα 2,2 εκατ. τόνους την ημέρα και σταδιακά αυξάνεται με οριακή επέκταση του περιθωρίου κέρδους λόγω της χαμηλότερης τιμής του μεταλλικού κοκ και του ΙΟ. Υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για την παραγωγή χυτοσίδηρου να αυξηθεί διαδοχικά από εδώ και πέρα σε 2,3 εκατ. τόνους ανά ημέρα, εάν το περιθώριο κέρδους μπορεί να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί περαιτέρω.

- Τα αποθέματα στα λιμάνια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω των μεγάλων φορτίων από τη Βραζιλία και της απουσίας μείωσης της παραγωγής από τα νεαρά ορυχεία. Η εισαγωγική αγορά παραμένει ελαφρώς αρνητική λόγω της υπέρβασης των αποθεμάτων. Τα 2/3 του αποθέματος των 150 εκατ. τόνων και άνω βρίσκονται στην κατοχή των εμπόρων, γεγονός που αφήνει πολύ λίγα περιθώρια για κερδοσκοπία στους εμπορικούς οίκους.

- Οι χαλυβουργίες εκλαμβάνουν την πτώση ως μια καλή ευκαιρία για την ανανέωση των αποθεμάτων. Οι ανθρακωρύχοι και οι trader είναι επίσης πρόθυμοι να πουλήσουν και έτσι ο όγκος των συναλλαγών αυξάνεται σε χαμηλότερες τιμές.

Η παραγωγή θερμών μετάλλων σε όλη την Κίνα έχει υποχωρήσει σε εποχιακό χαμηλό εν μέσω υψηλών αποθεμάτων στα λιμάνια.

2024-09-11_07-09-39.png

Όσον αφορά την αγορά χάλυβα, ο Ma δήλωσε ότι οι τιμές άγγιξαν «χαμηλό 7 ετών μετά τη συνέχιση της προβληματικής ζήτησης ακινήτων, παρά την γενικότερη ώθηση των εξαγωγών».  

Σε ξεχωριστό report, μια ομάδα αναλυτών της Goldman με επικεφαλής τους Aurelia Waltham και Daan Struyven ανέφερε ότι οι «θεμελιώδεις προοπτικές του σιδηρομεταλλεύματος παραμένουν δυσοίωνες», καθώς οι τιμές διαπραγματεύονται σε χαμηλό διετίας.

2024-09-11_07-10-09.png


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης