Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

BHP: «Έκρηξη» στη ζήτηση χαλκού λόγω ΑΙ και data centers (FT)

BHP: «Έκρηξη» στη ζήτηση χαλκού λόγω ΑΙ και data centers (FT)
Οι τιμές του χαλκού είχαν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα εν μέσω της κρίσης των ακινήτων και της ασθενέστερης από την αναμενόμενη οικονομικής ανάπτυξης
Ο μεταλλευτικός γίγαντας BHP αναμένει ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η εκθετική επέκταση των κέντρων δεδομένων θα αυξήσουν την παγκόσμια ζήτηση χαλκού κατά 72% έως το 2050, δήλωσε στους Financial Times η οικονομική διευθύντρια του ομίλου, Vandita Pant.

Ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή και τη μετάδοση ενέργειας και χρησιμοποιείται επίσης στα συστήματα ψύξης και στους επεξεργαστές στα κέντρα δεδομένων.

Έτσι, η ανάπτυξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και η μαζική κατασκευή κέντρων δεδομένων αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για χαλκό, επιπλέον της ζήτησης που θα προκύψει από την σημαντική ανάπτυξη των έργων καθαρής ενέργειας, εκτιμά η BHP.

Η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό αναμένεται να ανέλθει σε 52,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2050, σημειώνοντας αύξηση κατά 72% σε σχέση με τους 30,4 εκατομμύρια τόνους το 2021, σύμφωνα με τη BHP.

«Σήμερα, τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού, αν και το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 6-7% μέχρι το 2050», δήλωσε η Pant της BHP στους FT.

Η ανεπιτυχής προσπάθεια εξαγοράς της Anglo American

Η BHP έκανε μια ανεπιτυχή προσπάθεια νωρίτερα φέτος να εξαγοράσει έναν άλλο μεταλλευτικό γίγαντα, την Anglo American, καθώς στόχευε στα περιουσιακά στοιχεία χαλκού που θα την καθιστούσαν τον κορυφαίο παραγωγό χαλκού στον κόσμο.

Ωστόσο, η προσφορά απορρίφθηκε από την Anglo American.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του χαλκού είχαν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα εν μέσω της κρίσης των ακινήτων και της ασθενέστερης από την αναμενόμενη οικονομικής ανάπτυξης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Goldman Sachs υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την τιμή του χαλκού, λόγω της αποδυνάμωσης της ζήτησης από την Κίνα.

Από την πλευρά της, η τράπεζα της Wall Street βλέπει τώρα τις τιμές του χαλκού να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 10.100 δολάρια ανά μετρικό τόνο το 2025, μια απότομη μείωση από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 15.000 δολάρια.

Αν και αναγνωρίζει την τρέχουσα χαμηλή ζήτηση για χαλκό, η BHP βλέπει σταθερά θεμελιώδη στοιχεία για το μέταλλο μακροπρόθεσμα.

Στις οικονομικές και εμπορευματικές προοπτικές της για το 2024, η μεταλλευτική εταιρεία ανέφερε ότι εκτός από την «παραδοσιακή ανάπτυξη» στις αναπτυσσόμενες χώρες, η ενεργειακή μετάβαση και τα κέντρα δεδομένων θα αποτελέσουν βασικές πηγές ανάπτυξης.

Η ζήτηση στον τομέα των κέντρων δεδομένων, που σήμερα αποτελεί περίπου το 1% της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού, θα μπορούσε να εξαπλασιαστεί έως το 2050, σημείωσε η BHP.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης