Ενέργεια

Δούκας: Η ενέργεια δεν είναι χρηματιστηριακό προϊόν, είναι κοινωνικό - Το πάρτυ πρέπει να τελειώσει - Πως απογειώνονται οι τιμές

Δούκας: Η ενέργεια δεν είναι χρηματιστηριακό προϊόν, είναι κοινωνικό - Το πάρτυ πρέπει να τελειώσει - Πως απογειώνονται οι τιμές
Πως έχει συνετελεστεί η άνοδος των τιμών
Τις υψηλές τιμές του χρηματιστηρίου Ενέργειας έθιξε στην ομιλία του στην ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών για πρόεδρο του Κινήματος ο Χάρης Δούκας, που γνωρίζει άλλωστε άριστα τα θέματα, ως πρώην τομεάρχης Ενέρεγειας. Ως πότε η ενέργεια θα είναι χρηματιστηριακό προϊόν αναρωτήθηκε ο κ. Δούκας, η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, τόνισε και συμπλήρωσε, ότι πρέπει να μπει πλαφόν στην λιανική αγορά.

Και το πάρτυ, πρέπει να τελειώσει. Βρέξει, χιονίσει έχουμε την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Θα δώσουμε τέλος στην εξάρτηση από το φυσικό αέριο με νομοθετική ρύθμιση , που θα οδηγήσει το 50% των ΑΠΕ στις Ενεργειακές Κοινότητες, τους Δήμους και τους πολίτες, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε.

Πως συντελείται η άνοδος των τιμών

Όπως έχει καταγράψει το WEN, oι διαπιστώσεις αναφέρουν ότι, η πορεία που ακολουθεί η τιμή της μεγαβατώρας μόλις δύσει ο ήλιος, αλλά και οι τεράστιες αποκλίσεις κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και αποκαλυπτική των δομικών προβλημάτων της περιφερειακής αγοράς και του target model, που αμφισβητεί πλέον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Από τις 6 το απόγευμα που η παραγωγή των φωτοβολταϊκών αρχίζει να φθίνει - για να σβήσει εντελώς στις 8 το βράδυ- και μέχρι τις 9 η ώρα, που η ζήτηση παραμένει υψηλή, η τιμή πώλησης της μίας μεγαβατώρας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας εκτοξεύεται, πριν αρχίσει να υποχωρεί -μετά τις 10 το βράδυ- στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ωρών.

Κάθε μέρα, περίπου 1.500 MW- 2.500 MW στην ζώνη των 7-9 το βράδυ πωλούνται σε αστρονομικές τιμές, αποκομμένες εντελώς από το κόστος, με τους πωλητές να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, αφού το δίωρο αυτό τραβάει προς τα πάνω την ημερήσια μέση τιμή πώλησης της μεγαβατώρας. Στην άλλη πλευρά, βρίσκονται οι καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) προσβλέποντας στην κρατική προστασία μέσω των επιδοτήσεων, μέτρο που δεν απαντά αποτελεσματικά στο πρόβλημα που φαίνεται να αποτελεί την νέα κανονικότητα της περιφερειακής αγοράς.

Σε αυτό συμβάλουν και οι υδροηλεκτρικές μονάδες, δηλαδή, δίνουν υψηλές τιμές όταν υπάρχει έλλειμμα ενέργειας για να μπουν τελευταίες στο σύστημα, αφού ο αλγόριθμος του ΑΔΜΗΕ εντάσσει τις μονάδες βάση της χαμηλότερης προσφοράς και μέχρι την κάλυψη της ζήτησης.

Οι συνθήκες αυτές τείνουν να αποτελέσουν την νέα κανονικότητα στην περιοχή καθώς το πρόβλημα επάρκειας ενέργειας στην αγορά της Ουκρανίας αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής κρίσης επιτείνουν τις πιέσεις στα ηλεκτρικά συστήματα. Οι αγορές της Νοτιο Ανατολικής Ευρώπης στέλνουν ένα σαφές μήνυμα αλλαγής του ευρωπαϊκού μοντέλου λειτουργίας και επενδύσεων σε διασυνδέσεις και ευέλικτες μονάδες παραγωγής (μπαταρίες και αντλισιοταμίευση).

Χωρίς αυτές της δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις , οι καταναλωτές δεν πρόκειται να δουν στον λογαριασμό ρεύματος τα οφέλη από τις φθηνές τιμές των ΑΠΕ. Οταν η ζήτηση αυξάνεται, η παραγωγή των ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών πέφτει και η φθηνή παραγωγή άλλων αγορών δεν έχει δρόμο για να φτάσει στο ελληνικό σύστημα, την τιμή θα καθορίζουν οι ακριβές μονάδες του φυσικού αερίου και του λιγνίτη και τα περιορισμένα πανάκριβα υδάτινα αποθέματα.

"Παρά την ραγδαία αύξηση των ΑΠΕ, οι τιμές ανεβαίνουν. Αυτό υπήρξε ένα περιφερειακό φαινόμενο αν και δεν επηρέασε με τον ίδιο τρόπο όλες τις χώρες της περιοχής. Πράγματι, οι τιμές εμφάνισαν σημαντικές αποκλίσεις, ένα δυσοίωνο σημάδι για την εσωτερική αγορά" ανάφερε σε πρόσφατη ανάρτησή του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Κ. Τσάφος.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης