Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Μειωμένη κατά 14,5% η διύλιση πετρελαίου τον Σεπτέμβριο (Reuters)

Ρωσία: Μειωμένη κατά 14,5% η διύλιση πετρελαίου τον Σεπτέμβριο (Reuters)
Κύρια αιτία οι ουκρανικές επιθέσεις με drones
Οι υπολογισμοί του Reuters έδειξαν σήμερα (13/9) ότι η διύλιση πετρελαίου στη Ρωσία έχει μειωθεί περαιτέρω αυτόν τον μήνα κατά 14,5% εν μέσω επιθέσεων ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και διακοπών λειτουργίας στις μονάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που βασίζονται σε στοιχεία από πηγές του κλάδου που συγκέντρωσε το Reuters, συνολικά η διύλιση πετρελαίου που είναι πλέον εκτός λειτουργίας στη Ρωσία έχει φτάσει στο 34% τον Σεπτέμβριο.

Καθώς όλο και μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής της χώρας τίθεται εκτός λειτουργίας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες εξαγωγές αργού πετρελαίου στη χώρα, καθώς η Ρωσία δεν έχει πολύ μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για να αποθηκεύσει αργό σε δεξαμενές.

Πηγές της αγοράς δήλωσαν στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα σχέδια φόρτωσης του Σεπτεμβρίου για τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στα λιμάνια της Βαλτικής της Ρωσίας έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς υψηλότερα.

Εκτός από κάποια εποχιακή συντήρηση, η ρωσική ικανότητα διύλισης έχει δει περισσότερες διακοπές φέτος λόγω των επιθέσεων ουκρανικών drones στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές.

Σημειώνεται ότι οι ενεργειακές εγκαταστάσεις αποτελούν βασικούς στόχους στον πόλεμο και για τις δύο πλευρές.

Οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια και άλλες ενεργειακές υποδομές έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο φέτος, με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να αποτελούν το όπλο που επιλέγει το Κίεβο για τη διεξαγωγή των επιθέσεων.

Η Ουκρανία συνεχίζει να στοχεύει διυλιστήρια στη Ρωσία, ενώ ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις έχουν επηρεάσει σημαντικά την προμήθεια προϊόντων από τα ρωσικά διυλιστήρια.

Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία είδε μεγαλύτερη σε διάρκεια συντήρηση των διυλιστηρίων της μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ουκρανία στις αρχές του έτους.

Εκτός από τις απρογραμμάτιστες επισκευές για την αποκατάσταση των ζημιών από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ορισμένα διυλιστήρια έχουν υποβληθεί σε προγραμματισμένη συντήρηση, κάτι που συμπαρέσυρε την παραγωγή και τις εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας νωρίτερα φέτος.

Στα μέσα Αυγούστου, η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παρατείνει την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2024, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει σταθερή την εγχώρια προσφορά εν μέσω εποχικής ζήτησης και προγραμματισμένων επισκευών στα διυλιστήρια.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης