Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ημιαγωγοί: Διπλάσια μέχρι το 2035 η παγκόσμια ζήτηση για ήλιο (Oil Price)

Ημιαγωγοί: Διπλάσια μέχρι το 2035 η παγκόσμια ζήτηση για ήλιο (Oil Price)
Επί του παρόντος, μόνο μια μικρή ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Ρωσίας και του Κατάρ, παράγουν ήλιο σε εμπορικές ποσότητες
Η παγκόσμια ζήτηση για ήλιο θα έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2035, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του τομέα των ημιαγωγών (τσιπ), όπως ανέφερε η εταιρεία IDTechEx.

Σύμφωνα με το Oil Price, η εταιρεία εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 322 εκατομμύρια κυβικά πόδια έως το 2035, ξεπερνώντας έτσι την αύξηση της προσφοράς, γεγονός που θα εκτινάξει τις τιμές του χημικού στοιχείου.

Με βάση την σχετική έκθεση της εταιρείας, η παγκόσμια παραγωγή ηλίου ανήλθε κατά μέσο όρο σε περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά πόδια μεταξύ 2019 και 2023.

Ως το δεύτερο ελαφρύτερο στοιχείο μετά το υδρογόνο, έχοντας το χαμηλότερο σημείο τήξης από κάθε άλλο στοιχείο στους -261,1°C (-429°F) και όντας εξαιρετικά χημικά αδρανές, το ήλιο δεν έχει υποκατάστατο και για αυτό είναι τόσο πολύτιμο.

Που χρησιμοποιείται

Το ήλιο είναι απαραίτητο σε πολλές βασικές εφαρμογές, όπως η εξερεύνηση του διαστήματος, η πυραυλική ενέργεια, επιστημονικές εφαρμογές υψηλού επιπέδου, η ιατρική βιομηχανία για σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας, οι οπτικές ίνες, τα ηλεκτρονικά, οι τηλεπικοινωνίες, η υπεραγωγιμότητα, η υποβρύχια τεχνολογία, η συγκόλληση, η κρυογονική θωράκιση, η ανίχνευση διαρροών και η ανύψωση αερόστατων.

Η IDTechEx έχει προβλέψει ότι η ζήτηση για το αέριο είναι πιθανό να πενταπλασιαστεί στη βιομηχανία ημιαγωγών κατά την επόμενη δεκαετία, με την παγκόσμια αγορά τσιπ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 13,1% φέτος.

Επί του παρόντος, μόνο μια μικρή ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Ρωσίας και του Κατάρ, παράγουν ήλιο σε εμπορικές ποσότητες.

Το 2023, οι αμερικανικές πωλήσεις ηλίου α' βαθμού και αέριου ηλίου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Air Products and Chemicals Inc. με έδρα το Allentown της Πενσυλβάνια, οι γαλλικές Linde και Air Liquide και η ιδιωτική Zephyr Solutions με έδρα το Avon του Οχάιο είναι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλίου στον κόσμο.

Μειωμένες προμήθειες

Μόνο ένα μικρό ποσοστό του ηλίου που παράγεται με φυσικά μέσα είναι άμεσα προσβάσιμο και ακόμη μικρότερο ποσοστό είναι οικονομικά εφικτό να συλλεχθεί.

Το ήλιο που βρίσκουμε στον πλανήτη μας είναι προϊόν αποσύνθεσης ορυκτών που αποτελούνται από ουράνιο και θόριο.

Δυστυχώς, η συντριπτική πλειονότητα διαρρέει στο διάστημα, και το ελάχιστο που παγιδεύεται δεν φτάνει ούτε κατά διάνοια για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση των 32.000 τόνων ηλίου ετησίως (περίπου 6,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια μετρούμενα στους 70°F και κάτω από την κανονική ατμόσφαιρα της γης).

Η συντριπτική πλειονότητα των αποθεμάτων ηλίου μας, προέρχεται από εκατομμύρια χρόνια σταδιακής συσσώρευσης, ιδίως σε σχιστολιθικούς σχηματισμούς.

Αφού σχηματιστεί βαθιά στα έγκατα της γης, το ήλιο τείνει να ανεβαίνει και να συγκεντρώνεται στα ίδια κοιτάσματα που βρίσκουμε και το φυσικό αέριο.

Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο ποσοστό του εφοδιασμού μας με ήλιο προέρχεται από εταιρείες φυσικού αερίου που συλλέγουν το αέριο συμπληρωματικά.

Δυστυχώς, τα σημερινά τεχνολογικά όρια σημαίνουν ότι το ήλιο είναι οικονομικά ανακτήσιμο μόνο σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,3%, κατά συνέπεια, η συντριπτική πλειοψηφία του ηλίου στα αποθέματα φυσικού αερίου απλώς χάνεται στην ατμόσφαιρα.

Η ιστορία του FHR

Πίσω στο 1925, όταν τα αερόπλοια με βάση το ήλιο φαινόταν ότι θα γίνονταν ζωτικής σημασίας για την εθνική άμυνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημιούργησε το Ομοσπονδιακό Απόθεμα Ηλίου (FHR) μετατρέποντας ένα γιγαντιαίο, εγκαταλελειμμένο αλατωρυχείο που βρισκόταν 12 μίλια βορειοδυτικά του Αμαρίλο, στο Τέξας σε μια τεράστια αποθήκη.

Για αρκετές δεκαετίες, το FHR συγκέντρωσε όσο περισσότερο ήλιο μπορούσε και ουσιαστικά κατέστη η παγκόσμια αποθήκη ηλίου που κάλυπτε περίπου το 40% των παγκόσμιων αναγκών.

Δυστυχώς, το FHR έκλεισε το 2021 λόγω χρεών.

Το Γραφείο Διαχείρισης Γης (BLM) των ΗΠΑ, περιέγραψε τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο το FHR θα πρέπει να πουλήσει τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της σε ήλιο.  

Η BLM, η οποία διαχειρίζεται πλέον το απόθεμα, κατάφερε να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος του αποθηκευμένου ηλίου σε όλους τους ενδιαφερόμενους βιομηχανικούς παίκτες, ενώ τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια μέχρι το 2018 περιορίζονταν για πώληση σε συγκεκριμένους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων που χρησιμοποιούν ήλιο για έρευνες.

Η BLM πραγματοποίησε την τελευταία δημοπρασία αργού ηλίου στο Αμαρίλο του Τέξας το 2019, με την τιμή να αυξάνεται κατά 135%, από 119 δολάρια ανά κυβικό μέτρο το 2018 σε 280 δολάρια ανά κυβικό μέτρο το 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης