Τελευταία Νέα

Στα ύψη οι μετοχές λιθίου καθώς η CATL προσαρμόζει την παραγωγή κορυφαίου ορυχείου

Στα ύψη οι μετοχές λιθίου καθώς η CATL προσαρμόζει την παραγωγή κορυφαίου ορυχείου

Αναμένεται άνοδος 11% έως 23% για τις τιμές του μετάλλου για το υπόλοιπο του 2024 - Τα σχέδια της μεγαλύτερης κατασκευάστρια εταιρείας μπαταριών στον κόσμο επηρεάζουν την παραγωγή του - Mining.com

Οι μετοχές παραγωγών λιθίου εκτινάχθηκαν από την Ασία στην Αμερική μετά από φήμες  περί διακοπής παραγωγής του κινέζικου γίγαντα μπαταριών CATL (Contemporary Amperex Technology Co), σε ένα μεγάλο ορυχείο.

Η συγκεκριμένη φημολογία αύξησε τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά του υλικού.


Άνοδος μετοχών των εξορυκτικών εταιρειών

Οι μετοχές της Albemarle Corp. (μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στον κόσμο), ανέβηκαν έως και 17% στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 11/9, ενώ η SQM κέρδισε έως και 12%.

Η Pilbara Minerals Ltd. έκανε άλμα έως και 17% στο Σίδνεϊ, ενώ η Tianqi Lithium Corp. ανέβηκε 16% στο Χονγκ Κονγκ.

Η UBS Group AG ανέφερε ότι την Τρίτη 10/9, η CATL (η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών στον κόσμο), ανέστειλε τη δραστηριότητά  της σε ορυχείο Jiangxi.

 

Τα σχέδια της CATL επηρεάζουν την παραγωγή ανθρακικού λιθίου

Με βάση τις πρόσφατες συνθήκες της αγοράς λιθίου, η CATL σχεδιάζει να κάνει προσαρμογές στην παραγωγή ανθρακικού λιθίου στο Yichun, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας.

Η διακοπή θα προκαλέσει μείωση κατά 8% στη μηνιαία παραγωγή ανθρακικού λιθίου της Κίνας και «θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση», έγραψαν σε σημείωμα αναλυτές της UBS με επικεφαλής τον Sky Han.

Το κλείσιμο είναι θετικό για το εμπόρευμα, σύμφωνα με την UBS η οποία αναμένει άνοδο 11% έως 23% για τις τιμές του λιθίου στο υπόλοιπο του 2024. Ενώ ο μεσίτης προειδοποίησε ότι οι προηγούμενες φήμες για διακοπή των εργασιών στο ορυχείο είχαν αποδειχθεί εσφαλμένες, είπε ότι έλαβε «υψηλότερη πεποίθηση αυτή τη φορά».

Οι μετοχές του λιθίου έχουν υποχωρήσει φέτος καθώς η υπερπροσφορά υπερπλήρωσε τη ζήτηση από τους κατασκευαστές μπαταριών εν μέσω βραδύτερων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Pilbara Minerals είχε κλείσει σε χαμηλό 2 ετών στις 10/9.

Στην Αυστραλία, ορισμένοι παραγωγοί λιθίου, συμπεριλαμβανομένων των Arcadium Lithium Plc και Core Lithium Ltd. αναγκάστηκαν να κλείσουν τοποθεσίες υψηλού κόστους.

Η εταιρεία ανάπτυξης ορυχείων Global Lithium Resources Ltd. ανακοίνωσε στις 10/9 ότι θα μειώσει αμέσως τα έξοδα στο δικό της εξαιρετικά προοπτικό έργο, επικαλούμενη μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στις τιμές.

Η Albemarle έκλεισε το ήμισυ της τρέχουσας παραγωγικής της ικανότητας στην Αυστραλία και ανέστειλε την επέκταση εκεί λόγω της βαθύτερης πτώσης των τιμών.

Οι τιμές του λιθίου ενδέχεται να εισέλθουν σε ανοδικό κύκλο από το 2026, με τη συνολική προσφορά να δείχνει σημάδια σύσφιξης καθώς οι κατασκευές σε πολλά έργα, όπως το Sal de Vida της Αργεντινής, επιβραδύνονται και τα συμβόλαια κεφαλαιουχικών δαπανών, έγραψαν σε σημείωμα αναλυτές της Guotai Junan Securities Co..

Τα αποθέματα λιθίου συνήθως αρχίζουν να αυξάνονται 6-9 μήνες πριν από την τιμή του εμπορεύματος, πρόσθεσαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης