Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

ΕΚΤ: Μείωση κατά 0,25% στα επιτόκια – Στη γραμμή Ντράγκι

ΕΚΤ: Μείωση κατά 0,25% στα επιτόκια – Στη γραμμή Ντράγκι
Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώνεται σε 3,50%
Σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, προχώρησε για δεύτερη φορά φέτος η ΕΚΤ, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα.

Ως εκ τούτου, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώνεται σε 3,50%.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώνονται σε 3,65% και 3,90% αντιστοίχως.

«Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού», σημείωσε.

Κρίθηκε ενδεδειγμένο να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τον μετριασμό του βαθμού συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε, εξηγώντας την απόφαση για τη νέα μείωση.

Η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.

Στη γραμμή Ντράγκι

Η πρόεδρος της ΕΚΤ κινήθηκε στη γραμμή του πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η Ευρώπη από το οικονομικό τέλμα.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η έκθεση Ντράγκι δείχνει το δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2024, ο οποίος θα επιταχυνθεί σε 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.

Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο με αυξημένο ρυθμό.

Ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026, όπως και στις προβολές του Ιουνίου.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί πάλι προς το τέλος του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω του ότι οι προηγούμενες απότομες μειώσεις των τιμών της ενέργειας δεν θα περιλαμβάνονται πλέον στους ετήσιους ρυθμούς, σημείωσε η Λαγκάρντ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης