Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τραβηξε τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου η "Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής"

Τραβηξε τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου η

Aναμένεται η σύνδεση της με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, ώστε να ξεκινήσει τον Οκτώβριο τη δοκιμαστική λειτουργία

 

Τις πρώτες, έστω και ελάχιστες ποσότητες φυσικού αερίου, «τράβηξε» από το δίκτυο τον Αύγουστο η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής».
Πρόκειται για τη μονάδα ισχύος 877 MW με καύση φυσικού αερίου που δημιουργούν από κοινού (50-50) η Motor Oil και η ΓΕΚ Τέρνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ η μονάδα στη διάρκεια του Αυγούστου απορρόφησε 587 kWh αερίου προφανώς για δοκιμαστικές εργασίες στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Η ίδια η μονάδα έχει ολοκληρωθεί και όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης θα τεθεί σε κανονική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Επί του παρόντος αναμένεται η σύνδεση της με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, ώστε να ξεκινήσει τον Οκτώβριο τη δοκιμαστική λειτουργία και εν συνεχεία να ενταχθεί κανονικά στην αγορά από το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα project αρχικού προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ και θα είναι η δεύτερη νέα μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου που θα ενταχθεί στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας συμβάλλοντας τόσο στη μείωση της εξάρτησης από το λιγνίτη, η συμμετοχή του οποίου πλέον είναι σχεδόν μηδενική, αλλά και παρέχοντας ευελιξία για την απορρόφηση της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής από ΑΠΕ.

Στο σύστημα η νέα μονάδα της Metlen

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 826 MW, ενώ έως το τέλος του 2025 προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει και η μονάδα της Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσουν από κοινού η ΔΕΗ 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας 29% και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου 20%.

Σημειώνεται ότι η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής κατασκευάστηκε από την TERNA SA, με την τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για το σταθμό εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, να είναι η πλέον σύγχρονη. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ.
Ο νέος υπερσύγχρονος Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής αποτελεί αιχμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας και η ενεργειακή του απόδοση ανέρχεται στο 64%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης