Τελευταία Νέα

Το πιλοτικό έργο αποθήκευσης CO2 της Δανίας ανοίγει το δρόμο για CCS μεγάλης κλίμακας

Το πιλοτικό έργο αποθήκευσης CO2 της Δανίας ανοίγει το δρόμο για CCS μεγάλης κλίμακας

Ο φιλόδοξος στόχος για 400.000 τόνους ετησίως (offshore-energy)

Την τελική έκθεση για το πιλοτικό έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2), υπέβαλαν οι εταίροι της κοινοπραξίας πίσω από το Project Greensand ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στη Δανία.

Οι στόχοι (σχετικά με τις ποσότητες που θα αποθηκεύονται) είναι μεγάλοι, τόσο σε ετήσια βάση, όσο και για το 2030, όπως προκύπτει από σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας offshore-energy.biz.

Το Project Greensand σημείωσε παγκόσμια πρωτιά στις 8 Μαρτίου 2023, με την πρώτη έγχυση CO2 στη Βόρεια Θάλασσα, αποδεικνύοντας ότι το δεσμευμένο CO2 μπορεί να μεταφερθεί πέρα ​​από τα σύνορα και να αποθηκευτεί στην ανοικτή θάλασσα.

Λίγους μήνες αργότερα, ο νηογνώμονας DNV επαλήθευσε την ασφάλεια όλων των πτυχών της αποθήκευσης CO2 του έργου στην κλειστή δεξαμενή Nini West 1.800 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

«Έχουμε τώρα τεκμηρίωση ότι διαθέτουμε μια καλά λειτουργική αποθήκευση CO2 στο υπέδαφος της Βόρειας Θάλασσας, όπου μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που διαφορετικά θα εκπέμπονταν στην ατμόσφαιρα μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια και μόνιμα.

 

Μπορούμε να δούμε ότι το αποθηκευμένο CO2 συμπεριφέρεται όπως αναμένεται στη δεξαμενή 1.800 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Αυτή η εμπιστοσύνη μας δίνει μια γερή βάση για να κάνουμε τα επόμενα βήματα που θα είναι κρίσιμα για την CCS στη Δανία», δήλωσε ο Mads Gade (Country Manager στην INEOS Δανίας και Εμπορικός Διευθυντής της INEOS Energy).

Οι 23 εταίροι πίσω από το έργο ολοκλήρωσαν και επαλήθευσαν την πιλοτική φάση, με τον κύριο εταίρο INEOS (Βρετανικός πολυεθνικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα το Λονδίνο. Είναι η 4η μεγαλύτερη χημική εταιρεία στον κόσμο με πρόσθετες δραστηριότητες σε καύσιμα κλπ) να έχει ήδη υποβάλει αίτηση για έγκριση εκ μέρους των εταίρων άδειας Wintershall Dea (πλέον Harbour Energy) και Nordsøfonden για την πρώτη μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση αποθήκευσης CO2 της Δανίας.

Μάλιστα εργάζεται να ξεκινήσει η αποθήκευση CO2 στη Βόρεια Θάλασσα έως τα τέλη του 2025 ή τις αρχές του 2026.

 

Οι στόχοι για ποσότητα αποθήκευσης CO2

Η φιλοδοξία είναι ότι έως και 400.000 τόνοι CO2 θα αποθηκεύονται ετησίως. Πιο μακρινός (χρονικά) στόχος είναι να αποθηκεύονται έως και 8 εκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως στην περιοχή κάτω από τον βυθό της Βόρειας Θάλασσας από το 2030.

Σύμφωνα με τον INEOS, η εμπειρία από την Greensand θα συμπεριληφθεί στις εργασίες για την απόδειξη της ασφαλούς αποθήκευσης σε ξηρά στη Δανία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα εάν είναι δυνατή και ασφαλής η αποθήκευση CO2 υπόγεια στη στεριά.

Νωρίτερα φέτος, ο Υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας χορήγησε στους INEOS (Wintershall Dea και Nordsøfonden) άδεια εξερεύνησης για μια περιοχή του δανέζικου υπεδάφους στη Jutland στη δεξαμενή Gassum.

«Τονίσαμε ότι η Δανία έχει προχωρήσει στην πρώτη γραμμή της CCS στον κόσμο όταν αποθηκεύσαμε το πρώτο CO2 στη Βόρεια Θάλασσα. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία διερεύνησης πώς να κάνουμε το επόμενο βήμα και εδώ στεκόμαστε στους ώμους της ανεκτίμητης εμπειρίας από τον πιλότο του Project Greensand.

Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε αυτή τη δυναμική με τη φιλοδοξία ότι η Greensand θα είναι η πρώτη εγκατάσταση αποθήκευσης CO2 σε λειτουργία στην ΕΕ και τώρα περιμένουμε την έγκριση των δανικών αρχών για μόνιμη αποθήκευση.

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, διότι εάν η Δανία λάβει μόλις το 5% μιας μελλοντικής αγοράς CCS στην Ευρώπη, θα μπορούσε να σημαίνει έως και 9.000 θέσεις εργασίας, με οικονομικό δυναμικό 50 δισεκατομμυρίων DKK», είπε ο Gade.

 

Οι πρώτες άδειες για ένα έργα αποθήκευσης CO2 στη Δανία

Υπενθυμίζεται ότι η Δανέζικη Υπηρεσία Ενέργειας χορήγησε την πρώτη άδεια για ένα έργο αποθήκευσης CO2 στη Δανία στα τέλη του 2022 στην INEOS E&P και την Wintershall Dea για το Πρόγραμμα Πιλοτικής Έγχυσης Greensand.

Τον Φεβρουάριο του 2023, οι εταίροι έλαβαν την πρώτη άδεια αποθήκευσης CO2 πλήρους κλίμακας για τη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης